4-5-6 september 2020

Actueel: september 2019

Nieuwe voorzitter DijkenSport.nl

Ton Gradussen heeft na 10 jaar de voorzittershamer van DijkenSport.nl overgedragen aan Freek van Wamel.

Freek is voor velen een bekende en was tot vorig jaar directeur/eigenaar van Van Wamel Machinefabriek. Freek geniet nu van zijn vrije tijd welke hij ook graag wil inzetten voor DijkenSport. Afgelopen jaar heeft Freek al in het bestuur zitting genomen en had 'sponsoring' in zijn portefeuille. Dit zal hij in het komende jaar er nog naast blijven doen.

Wij zijn trots op Freek als nieuwe voorzitter. Samen gaan we proberen om het evenement verder op de kaart te zetten ter promotie van onze mooie regio en het jaarlijkse beweegfeest in de gemeente West Maas en Waal.

Wij bedanken Ton voor de afgelopen 10 jaren en waarderen de vele succesvolle veranderingen die hij met het evenement heeft gerealiseerd om het weekend te brengen tot wat het nu is. Een groot feest van diverse verschillende sporten en van recreatief wandelen en fietsen waarbij in één weekend duizenden deelnemers proberen het maximale uit zichzelf te halen en/of te genieten van de mooie natuur maar vooral een fantastische dag te hebben.

Wij bedanken Ton heel hartelijk voor zijn inzet in de afgelopen 10 jaar en wensen zijn opvolger Freek namens het gehele bestuur, commissies, vrijwilligers, sponsors en deelnemers heel veel succes!


Foto's van Dijkensport weekend online

Wil je nog even nagenieten van het geweldige jubileumweekend? De foto's staan inmiddels online. Je kunt ze bekijken in de fotoalbums op deze website en op onze Facebook pagina. Met dank aan onze huisfotografen Herman van Beek, Henry van Eldijk, Jan Willem van Raaij en Dave Tromp voor de prachtige plaatjes!

De fotomomenten bij het Bourgondisch Fruitwandelen zijn gemaakt door Malinka Patelka. De fotomomenten bij het Bourgondisch Fruitfietsen zijn gemaakt door Henk van Coolwijk. Waarvoor onze hartelijke dank!

Wil je graag een foto in origineel formaat ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@dijkensport.nl met bijgevoegd de foto die je graag wilt hebben en dan sturen wij het gratis naar je toe.

Succesvol jubileumonderdeel 1/8 triathlon

Op zondag 1 september vond voor de eerste keer de 1/8 Global Paint Triathlon Challenge plaats. Een nieuw onderdeel binnen onze jubileumeditie waar wij zeker positief op terug kijken.

Halverwege vorig jaar zijn de plannen gaan groeien en zijn we tot een definitieve opzet gekomen. Belangrijkste kaders waren dat de triathlon rondom de Wiel moest lopen en dat het aantrekkelijk zou zijn voor zowel de sporter als de toeschouwer. Ook moest het passen binnen de schema's van de hardloopafstanden en de ploegentijdenrit. Daarnaast was en is het vinden van vrijwilligers ontzettend lastig en wilden we de Zandstraat open houden. Zodoende besloten we de triathlon over de bestaande parcoursen te laten gaan.

De inschrijvingen stroomden binnen en bij 130 deelnemers hebben we besloten om er voor dit jaar niet meer toe te laten.
Wat hebben we ontzettend genoten van alle sporters en de vele toeschouwers. Samen hebben we er een groot succes van gemaakt.

We hebben zeker een aantal evaluatiepunten waar we positief kritisch naar gaan kijken. Want opbouwende kritiek zien wij als gratis advies! Ook gaan we uiteraard evalueren of er in 2020 een vervolg gaat komen op dit toch wel spectaculaire onderdeel.

RABO PLOEGENTIJDRIT

Tot slot van ons jubileumweekend stond er nog de Rabo Ploegentijdrit op het programma. Dit jaar streden 37 ploegen om de eer. De heren van R&TC Groenewoud reden het 36 km lange parcours het snelst met een gemiddelde van 44,94 km/uur! Ze wisten het Special Cycling Team en MetaGlas Vahalis 2 net voor te blijven. Bij de dames bestond het podium uit veel roze, het roze van de KeK teams. Zij werden tweede en derde achter het damesteam van MetaGlas Vahalis. Dit team klokte een gemiddelde van 37,5 km/uur.

We kunnen terugkijken op een geweldig weekend! Dank aan alle sponsors, deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers!

Vier records verbroken bij 20e DijkenLoop

Bij droog en prima hardloopweer ‘regende’ het afgelopen zondag records bij de DijkenLoop. Op drie afstanden werden maar liefst vier parcoursrecords verbroken.

Bij de Perfect Van Wamel halve marathon liep Stefan van den Broek uit Duffel (B) 31 seconden sneller in een tijd van 1:12:27 uur.

Mireille Baart van Atletiekvereniging Pallas ’67 verpulverde op deze afstand met 1:20:55 uur het oude record met 2 minuten en 36 seconden.

Bij de 10 kilometer mannen was Almir Fetahovic van Cifla met 33:26 uur 24 seconden sneller en bij de 5 kilometer vrouwen verbeterde zijn clubgenote Christine Venhuizen met 18:12 uur het oude record met 11 seconden.


De Wijzer wederom de Actiefste School

Dit jaar verschenen 185 kinderen aan de start van de Rabo Jeugdlopen. Op 7 van de 10 scholen in West Maas en Waal zijn er vanuit Actief Maas en Waal hardloopclinics gegeven om de jeugd te stimuleren om te bewegen. Zo net na de zomervakantie was dit toch een mooie opkomst.

Om de titel 'Actiefste school' en de daarbij behorende wisselbeker te winnen, gaat het hierbij niet om het aantal deelnemers maar om het percentage leerlingen dat deelneemt. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 was dit jaar minimaal, slechts 4 leerlingen...

En de winnaar van 2019 is....

Basisschool de Wijzer uit Beneden-Leeuwen!

Met een deelname van 55 van hun totale aantal leerlingen (275) is deze basisschool wederom de winnaar.

Vanmiddag heeft Marion van de Veerdonk (commissie hardlopen) aan de kinderen die deel hebben genomen en aan juf Liesanne (vakspecialist gymnastiek) de wisselbeker overhandigd. De enthousiaste jonge hardlopers gingen daarna maar al te graag op de foto.

Proficiat Basisschool De Wijzer!

Het was weer Bourgondisch genieten!

Met een heel goed gevoel kijken wij terug op een geslaagde editie van het Bourgondisch Fruitwandelen en Fruitfietsen. Uit de vele positieve reacties blijkt dat we er ook dit jaar weer in zijn geslaagd om heel aantrekkelijke en vernieuwde routes uit te zetten en dat er op de posten een zeer goede sfeer heerste. Uiteraard heeft het mooie weer daar zijn steentje ook aan bijgedragen.

Na afloop was er nog een gezellige middag en avond op het WielPlein met o.a. optredens van Marlane en Die Tolle Leute. De stemming zat er goed in totdat noodweer over ons dorp trok en we abrupt een einde moesten maken aan deze mooie dag. Gelukkig is iedereen op tijd in veiligheid gebracht en hebben we alles op tijd weer kunnen herstellen.

Deelnemers, vrijwilligers en grondeigenaren:
BEDANKT VOOR JULLIE ENTHOUSIASME, ONDERSTEUNING EN MEDEWERKING!

Er zijn heel veel foto's gemaakt. Deze zijn binnenkort te zien op onze website en op social media.

Schrijf ook alvast in je agenda:
de 16 editie van Bourgondisch Fruitwandelen en Fruitfietsen vindt plaats op zaterdag 5 september 2020.

Eerste NK Me-Moveren groot succes

Onder een stralende zon meldden de eerste deelnemers voor het onderdeel Me-Moveren zich zaterdag al vroeg bij de balie in de Sportlaan. Gewapend met een startnummer verzamelden de 62 sportievelingen zich in de tent, waar ze werden toegesproken door de initiatiefnemers van het Nederlands Kampioenschap en de toertocht. Uiteraard was hun boodschap: veiligheid en sportiviteit voorop!
Na de briefing werd er een groepfoto gemaakt en even later konden de Me-Moveraars op weg naar de start. Voor de toerrijders was het doel veelal de eindstreep halen in een redelijke tijd. Maar bij de wedstrijdrijders ging het erom wie er Nederlands kampioen zou worden en wie het podium zou halen.

Zo’n 33,5 kilometer ging het volle bak over de mooie rivierdijken in het land van Maas en Waal. De titel bij de heren werd gewonnen door Stefan van Happen uit Veldhoven, met een tijd van 01:15:20. Hij werd op het podium gehuldigd met Dennis van Doornik uit Druten en Rijk de Groot uit ‘s-Hertogenbosch aan zijn zijde. Bij de dames was Mireille Baart uit Wageningen in 01:19:04 de snelste, voor Berdike Stokvis uit Sint-Michielsgestel en Jessica van Balen uit ’s-Hertogenbosch. De kampioenschapstruien werden uitgereikt door heuse rondemissen.

SKEELEREN

Bij het skeeleren was er dit jaar weer een wedstrijd over een afstand van 67 kilometer. Bij de mannen werden -zoals wel verwacht bij het opmaken van de startlijst- Crispijn Ariëns en Peter Michael de nummers 1 en 2, op gepaste afstand gevolgd door Christian Maus die Wim Kwakkel nog net voor wist te blijven.

Bij de dames won Janina Wolf deze door de warmte toch wel pittige wedstrijd. De tweede plek was voor Nienke Houët en derde werd Maaike Linders. De toertocht over 33,5 kilometer waarbij geen tijdregistratie verplicht was, trok bijna 100 liefhebbers op skeelers en longboards.

STEPPEN

Ook voor de 30 steppers stond er een wedstrijd op het programma, de Kickbike-cup. Bij de heren won Adriaan Rignoir met grote overmacht, tweede werd Kris Derveaux en Joost Haveman maakte het podium compleet.

Fiona Olthof won bij de dames en wist zelfs net iets eerder te finishen dan de tweede man. Hermien Koers werd tweede en Alice Klooster werd derde.

De reacties op het eerste officiële kampioenschap voor me-movers, de organisatie, het parcours, de omgeving en de sfeer voor en na de wedstrijd waren lovend. Al met al was het een zeer geslaagde dag.

Foto's van deze onderdelen komen binnenkort online.

Terugblik MTB tijdrit en Colorrun

Wat een mooie start van het sportieve DijkenSport weekend met de MTB tijdrit voor de jeugd op vrijdagavond. Samen met de Obstacle ColorRun hebben we dit jaar de vrijdagavond succesvol een jeugdig tintje gegeven. Met de jeugd hebben we de toekomst!

Bijna 50 jeugdige mountainbikers streden in 3 leeftijdscategorieën om plek 1, 2 en 3 op een speciaal afgezet parcours langs de Wiel met een paar korte maar pittige klimmetjes. De junioren van 7 - 8 jaar en van 9 - 10 jaar reden één ronde van 1 kilometer op het uitdagende parcours. De junioren van 11 - 12 jaar reden twee ronden.

De jongens en meiden hebben alles uit de kast gehaald om zo snel mogelijk het parcours af te leggen. Dat leverde soms een mooie strijd op door nog net even te proberen om je voorganger te passeren en zo flinke tijdwinst te pakken.

De 13 - 14 jarigen reden drie ronden. Althans, dat was de bedoeling maar we hadden één klein probleem omdat in de leeftijdsklasse van 13 - 14 jaar zich maar één inschrijver gemeld had, Luuk van Rijn. En als enige deelnemer win je altijd en dus moesten we op zoek naar een uitdaging voor Luuk. Als lid van RTV de Leeuwen is Luuk naast junior mountainbiker ook een talentvol wielrenner. Hij rijdt wekelijks al met de senioren van RTV mee. En dus kreeg Luuk van de organisatie een zware uitdagende opdracht. “Rijdt in drie ronden een snellere tijd dan de langzaamste deelnemer die één of twee ronden gereden heeft.” Nagenoeg onmogelijk dus en het is hem helaas ook niet gelukt... net niet want hij kwam slechts 2 seconden tekort! Wat een wereldprestatie! Uiteindelijk dus niet voldaan aan zijn onmogelijke opdracht en dus geen eerste prijs maar wel een dik verdiende tweede prijs.

De complete uitslagenlijst is te vinden via deze link.

Pax colorrun

Na de MTB tijdrit zochten 350 jongens en meiden in hun witte shirts en vaak voorzien van een zonnebril ter bescherming de start op van de colorrun. Dit keer was het een speciale versie want we hadden op het parcours vier obstakels neergezet die ook bedongen moesten worden. De start zorgde voor een fantastisch gezicht door het gebruik van shooters met diverse kleuren poeder. De hordes werden genomen en het kleurrijke poeder gewillig in ontvangst genomen, al was ontwijken ook bijna onmogelijk!

Na afloop zorgde dj Ronn Laam voor een toffe afterparty.

De foto's komen binnenkort op onze website en op social media.