Nieuws: augustus

We laten graag deelnemers aan het woord. Dit keer is het de beurt aan Gerard Scheerder, deelnemer aan de skeelerwedstrijd. Gerard schaatste afgelopen winter maar liefst 7016 kilometers. Henk Roelofs, commissielid Skeeleren en oud-voorzitter en erelid van SNH Heumen, sprak met hem.

Je bent vanuit de bouw pas gepensioneerd maar met jouw hobby's skeeleren en schaatsen blijf je doorgaan. Gaat dat nog steeds?
Ja hoor, ik heb dat altijd gedaan. Het is een onderdeel van je leven geworden. Natuurlijk pas ik mij aan aan het ouder worden, ben voorzichtiger en let goed op mijn medesporters.

Zijn die sporten niet gevaarlijk als je ouder wordt?
Misschien wel maar zoals gezegd ik let goed op mijn medesporters in het peloton, en let ik op de baan op het verkeer en de weg. En ja, als je valt kan het schaafwonden maar ook een breuk tot gevolg hebben. Dus heb ik bij het skeeleren altijd beschermers aan.

Hoe lang wil jij er mee doorgaan?
Dat kan ik niet zeggen. Liefst zolang mogelijk maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn. Ik denk wel dat ik op een bepaald tijdstip die beslissing kan nemen.

Afgelopen schaatsseizoen heb jij de allermeeste kilometers op kunstijs in Nederland geschaatst. Was dat een competitie? Hoe kwam jij erbij dat te ondernemen?
Er was in Nederland iemand die alle MyLaps resultaten van alle kunstijsbanen in Nederland bij elkaar optelde en dat op zijn Vink site plaatste. En ik had mezelf al voorgenomen als ik met pensioen was de meeste kilometers van onze vereniging De IJsvogels uit Angeren te gaan schaatsen. Telkens was er iemand anders die hoofdzakelijk op het Nijmeegse Triavium die titel behaalde. Op de Vink site bleek dat ik landelijk ook hoog kon gaan scoren. Nadat Triavium de deuren sloot, had ik op die laatste zondag van het schaatsseizoen daar precies 20.000 ronden gemaakt.

Echter IJsbaan Twente bleef een week langer open en daar wilde de nummer twee zijn achterstaand van ruim 400 kilometer op mij inhalen. Hij woonde daar dichtbij. Toen besloot ik daar ook dagelijks naar toe te reizen, iedere keer vergezeld van een mede-IJsvogel. Op dinsdag gaf mijn rivaal zich gewonnen en voor de zekerheid reed ik daar in Hengelo op de woensdag de 7016 kilometers vol. Het was mij gelukt!

Is het niet vreselijk eentonig zoveel ronden van 300 of 400 meter alsmaar dezelfde kant op, tegen de wijzers van de klok te bikkelen?
Ja dat is zo. Het was altijd prettig als er meerdere schaatsers op de baan waren. En ja, het schaatsen van een natuurijstocht of op de Weissensee is heel anders.

Wat heb je er mee verdiend? En ga je het aanstaande seizoen weer doen?
Nee niks. Wel veel respect en schouderklopjes. In Driel sportman van het jaar op het afgelopen Kersenfeest. Ik ga nu gewoon weer schaatsen en lekker elke keer relaxt koffiedrinken en niet elke keer naar die site kijken.

Jij skeelert dus ook veel in de zomer en was ook al meerdere keren bij DIJKENSPORT in aktie. Heb je ook nu in het jubileumjaar al ingeschreven? En wat vind je van de nieuwe opzet?
Ja, ik vind het een heel mooi traject. Mooi over de dijken, goed asfalt. Weer op een afgesloten parcours. Dat is een stuk veiliger. Velen zullen dat als prettig ervaren. Wel moet het goed bewegwijzerd worden. Voorheen waren de bordjes veel te klein. Het is altijd moeilijk vooraf in te schrijven. Wat voor weer wordt het. Skeeleren bij nat wegdek brengt extra gevaar met zich mee. Het rijden van twee keer hetzelfde rondje is een kwestie van goed je krachten verdelen en dan is het sporten genieten. Ik hoef niet meer op het podium.

Jij gaat hem dus uitrijden. In welke tijd denk je?
Onder normale omstandigheden kan 3,5 uur voor mij haalbaar zijn.

Dank voor dit leuke interview, Henk en Gerard!

Inschrijven voor de skeelerwedstrijd kan nog t/m 29 augustus. Voor de wedstrijd is geen daginschrijving.
Inschrijven voor de toertocht kan ook nog op de dag zelf.

Nieuwe data voor 2021 vr 3, za 4 en zo 5 sept