4-5-6 september 2020

Actueel: Maart 2017

Training Dijkenloop start op 4 april

Op dinsdag 4 april begint de training voor de 18e Maas en Waalse DijkenLoop. Elke dinsdag tot en met eind augustus zijn er van 19.30 tot 21.00 uur trainingen voor beginners en (ver)gevorderden.

De training start bij 'de Wiel' in Beneden-Leeuwen, vanaf dit jaar ook onze nieuwe start- en finishlocatie. Na een gezamenlijke warming-up volgt elke loper of loopster een passend schema in een eigen niveau-groep.

Voor beginners is het ideaal om samen hard te lopen zodat zij elkaar motiveren om in elk geval de 5 km te volbrengen. (Ver)gevorderde hardlopers kunnen trainen voor een snellere tijd of een langere afstand (10, 15 of 21,1 km).

Voor meer info en opgave voor de training: Marion van de Veerdonk (0487 - 542561 of hbanken@hetnet.nl)

Inschrijven voor DijkenSport.nl 2017

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan kun je weer inschrijven voor DijkenSport.nl 2017. In de afgelopen week kon je hier alles lezen over de ins en outs van alle wijzigingen in ons programma.

Met de nieuwe, compactere opzet en de keuze om naar een andere start/finish locatie te gaan, verwachten we nog meer sfeer en beleving te bieden aan onze deelnemers en aan het publiek.

Start inschrijving
Op 1 april a.s. start de inschrijving voor de onderdelen:

  • DijkenLoop (halve marathon, halve marathon estafette, 15 kilometer,
    10 kilometer en 5,6 kilometer)
  • TrailRun (8 en 16 kilometer)
  • ColorRun (3 kilometer, voor jeugd van 12 t/m 19 jaar)
  • Jeugdlopen (1 en 2 kilometer, voor jeugd van 1 t/m 12 jaar)
  • Skeeleren (vrije tocht van 40 kilometer)
  • Wielrennen (ploegentijdrit van 36 km voor teams van 4 renners)

Bourgondische onderdelen
Liefhebbers van het Bourgondisch Fruitwandelen en Bourgondisch Fruitfietsen moeten nog heel even geduld hebben. De inschrijving voor deze onderdelen start op zondag 9 april om 8:00 uur.

Skeelertocht wordt vrije tocht

Skeeleren over Dijken kent geen wedstrijdelement meer. De skeelertocht is dit jaar een vrije tocht van 40 km. Het parcours wordt geheel met pijlen uitgezet en bij enkele kruispunten zorgen verkeersregelaars voor een veilige oversteek. De start is op zondag 3 september om 9.15 uur. Ondanks dat het een vrije tocht is, start iedereen wel tegelijk.

Reden wijziging
Het parcours van de skeelertocht volgde altijd grotendeels hetzelfde parcours als dat van de marathon. Aangezien de marathon niet meer op het programma staat, kunnen we het parcours niet meer geheel afsluiten alleen voor het skeeleren. Het zou dan te veel gaan kosten door de vele afzettingen en vrijwilligersvergoedingen.

De 20 km skeelertocht is komen te vervallen vanwege te weinig animo.

Nieuwe route
De route is niet veel veranderd behalve dat er, in vergelijking met voorgaande jaren, in tegengestelde richting gereden wordt. Ook is er een extra lus uitgehaald. Onze skeelertocht voert je dus nog steeds over mooie, kronkelige dijken en door gezellige dorpen.


Niet alleen voor skeelers

Het parcours is niet alleen geschikt voor skeelers. Ook steppers, skikers en longboarders zijn uiteraard weer van harte welkom.

Ploegentijdrit nieuw onderdeel wielrennen

Het onderdeel wielrennen kent dit jaar een grote verandering. In plaats van de Rabo Wieler Classic wordt nu de Rabo Ploegentijdrit gereden. De organisatie is in samenwerking met RTV De Leeuwen. Zij hebben al twee jaar ervaring met de ploegentijdrit.

Veiligheid
De belangrijkste reden voor deze wijziging is het feit dat we voor de begeleiding van de wielertocht onvoldoende politiemotoren tot onze beschikking krijgen. Hierdoor kunnen we de veiligheid van de deelnemers niet genoeg garanderen. En veiligheid staat bij ons voorop.

De ploegentijdrit wordt gereden door teams die bestaan uit vier wielrenners. Zij rijden 6 rondes op een volledig afgesloten parcours van ruim 6 km. De start van de maximaal 65 ploegen is op zondag 3 september om 12.00 uur. Spanning en sensatie gegarandeerd!

Dikke Banden Race vervalt
De Rabo Dikke Banden Race (voor kinderen van 7 tot 12 jaar) vervalt vanwege het relatief lage aantal deelnemers.

Veranderingen Dijkenloop onderdelen

Hardlopers kunnen dit jaar bij de DijkenLoop kiezen uit 5 km, 10 km, 15 km, halve marathon en halve marathon estafette. Ons Koningsnummer, de marathon, staat daarentegen niet meer op het programma. De veranderingen in het nieuwe programma van DijkenSport.nl waren door minder sponsorinkomsten en minder inzet van politie onvermijdelijk.

Marathon vervalt
Wij begrijpen de teleurstelling van enkele deelnemers dat de marathon (en daarmee ook de marathon-estafette) is komen te vervallen. De reden hiervoor is het drastisch teruglopend aantal deelnemers aan de marathon. In 2016 hadden we nog maar 69 individuele marathonlopers en 32 teams. Hierdoor ging deze afstand relatief te veel kosten door de vele afzettingen, vergoedingen voor vrijwilligers en kosten van pendelbussen. Het roer moest om en een compactere opzet is een logisch gevolg.

Nieuwe afstand
Op advies van de hardloopcommissie is besloten om de 15 kilometer als nieuwe afstand toe te voegen. Ook kan de halve marathon met een team van 4 personen als estafette gelopen worden. Er mag echter geen begeleidende fietser meerijden.

Zondagochtend voor hardlopers
Een andere wijziging is dat de hardlooponderdelen voor volwassenen allemaal zijn verplaatst naar de zondagochtend. Het blijkt namelijk dat hardlopers graag zo vroeg mogelijk aan een wedstrijd meedoen. Hierdoor wordt hun dag niet ‘gebroken’ en kunnen ze nog andere activiteiten plannen in de middag (zoals nagenieten van de wedstrijd op onze nieuwe, gezellige start/finish locatie bij de Wiel). Ook hoeven ze hierdoor niet op het heetst van de dag te lopen want op de 1e zondag van september kan de temperatuur nog behoorlijk oplopen.

TrailRun ongewijzigd
Bij de TrailRun zijn geen wijzigingen. Op zaterdag kan er weer gekozen worden uit 8 of 16 km. Het parcours gaat door het prachtige natuurgebied 'De Moringerwaarden' in Appeltern.

Jeugdlopen en ColorRun
De jeugdlopen (voor kinderen van 1 t/m 12 jaar) hebben we verplaatst naar de vroege zaterdagavond. Aansluitend komt de jeugd van 12 t/m 19 jaar aan bod tijdens de kleurrijke ColorRun. Daarmee wordt de zaterdagavond een avond speciaal voor de jeugd.

Nieuwe start/finish locatie
Om de winkeliers aan het Dorpsplein minder overlast te bezorgen en ook de Zandstraat meer te ontlasten, wordt de start/finish locatie verplaatst naar de Wielstraat. Alle starts van de DijkenLoop zijn dit jaar in de Wielstraat, ook van de halve marathon.

Nieuwe parcoursen
Een nieuwe startlocatie betekent nieuwe parcoursen. De hardloopcommissie is er in geslaagd om voor alle afstanden een mooi, nieuw parcours uit te zetten.

Meer beleving
We verwachten dat één start/finish locatie en het compactere parcours voor de 5, 10, 15 en 21,1 km voor meer beleving zal zorgen. Meer beleving voor de deelnemers en voor het publiek!