4-5-6 september 2020

31

Wielrennen deelnemers aan het woord 2016

De rubriek 'Deelnemers aan het Woord' sluiten we af met een dubbelinterview met Esther Kirchberg en Wilco Muilenburg. Zij geven op enthousiaste wijze antwoord op de vragen rond hun hobby cq. passie: wielrennen.

Wie zijn Esther en Wilco?

Wilco is een vrijgezel(lige), 45-jarige, ex-inwoner van Maasbommel en sinds 5 jaar woonachtig in Beneden-Leeuwen. Hij werkt bij een drankengroothandel wat ook een grote hobby van hem is.

Esther is 42 jaar, woont in Beneden Leeuwen, is getrouwd met Bas Oosterhout en heeft regelmatig Lynn en Jill (de 2 dochters van Bas) om zich heen.

Wij kennen elkaar van het fietsen en hebben samen, met anderen in onze groep, al heel wat kilometers afgelegd (dit jaar). Ook zijn we beiden meegeweest als begeleiders van het RTV de Leeuwen jeugdkamp (red: de wielrenvereniging in Beneden-Leeuwen).

Waar komt jullie passie voor wielrennen vandaan?

Wilco is sinds zijn jeugd al een gepassioneerd volger van de Tour de France. In april 2015 is hij lid van RTV de Leeuwen geworden en is daardoor ook zelf een fanatiek wielrenner geworden.

Esther fietst nu zo’n 6 jaar waarvan de laatste vijf seizoenen ook als lid bij RTV de Leeuwen. Haar passie voor de wielersport is begonnen met spinning in de sportschool. Wat het fietsen in de buitenlucht heeft aangewakkerd en gestimuleerd.

Hoe vaak wielrennen jullie over het algemeen?

We fietsen meestal 2x per week: de dinsdagavond en zondagochtend zijn onze vaste fietsmomenten en we zijn beide vrijwel altijd aanwezig.

Op dinsdagavond fietsen we rond de 60 km en op zondagochtend ongeveer 90 km met onze 'groep 5': ook wel de 'appeltaartgroep' genaamd. De naam zegt het al, we fietsen lange(re) afstanden niet zonder een stuk appeltaart onderweg.

Met wie fietsen jullie zoal?

We fietsen meestal in groepsverband met 8 tot 12 andere renners. Het fietsen in de groep is vooral gezellig, we babbelen gezellig bij en hebben ook een hoop lol met en onder elkaar.

En omdat je steeds doordraait onderweg om het kopwerk te verdelen, komt iedereen zichzelf - al fietsend op kop - weleens tegen.

(Wilco links en Esther in het midden op de foto)

Wat is jullie ervaring qua deelname aan wielerevents?

We fietsen regelmatig toertochten en vooral klimtochten zijn voor ons aantrekkelijk en uitdagend om aan mee te doen. Mede omdat we in onze regio (Maas en Waal) vooral over dijken en dus vlak rijden. Ook tochten voor goede doelen zijn in trek bij ons.

We rijden regelmatig toertochten in de buurt maar pakken ook de auto om een leuke tocht buiten de regio te rijden.

Wat vinden jullie belangrijk aan een wielerevent?

Veiligheid vinden we erg belangrijk omdat wij - en ook de anderen - kwetsbaar zijn op de fiets. Goed uitgepijlde routes zijn welkom, evenals een enthousiaste organisatie en groep medefietsers.

Hoe ziet jullie deelname aan DijkenSport 2016 eruit?

We rijden beiden de 82 km toervariant van de Wieler Classic. We kunnen wel meedoen aan de wedstrijd maar dan weten we zeker dat we laatste worden. Laat ons maar lekker toeren. Onze ervaring aan eerdere edities tonen aan dat de toerrit voor ons hard genoeg gaat haha..

Waarom doen jullie aan de Wieler Classic mee?

Wij vinden het een geweldig georganiseerd evenement in ons eigen Maas en Waal en grotendeels in ons eigen dorp. Je kan toch nergens mooier fietsen dan over onze eigen dijken.

En voor publiek aan het parcours fietsen, zeker de drie slotronden door Beneden-Leeuwen, is net even wat anders dan voor grazende koeien en liggende schapen langs (en op) op de dijk.

Hebben jullie vooraf een bepaald doel voor ogen?

We gaan voor gezellig fietsen zonder ongelukken gecombineerd met het neerzetten van een leuke tijd. Om na de finish gezond en wel met elkaar iets te drinken en gezellig na te praten.

Al komt op de één of andere manier bij de Wieler Classic wel altijd een bepaald soort adrenaline vrij. Enerzijds door de snelheid en anderzijds door het publiek wat ons de renners aanmoedigt.

En o ja, volgens Wilco doet een goed biertje en een bord pasta de avond voor de toertocht de deelname goed.

Iets wat jullie kwijt willen over wielrennen of Dijkensport?

Wielrennen is mooi en de Dijkensport kan en mag je niet missen. Het is een geweldig mooi evenement waar wij beiden trots op zijn!

Bedankt en succes

Bedankt voor medewerking aan dit dubbelinterview Esther en Wilco. Wij wensen jullie veel succes en plezier tijdens jullie Wieler Classic deelname.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor