4-5-6 september 2020

28

Skeeleren deelnemer aan het woord 2016

Na de deelnemers aan het woord over de DijkenLoop en het Bourgondisch Wandelen is het nu de beurt aan het Skeeleren over Dijken.

We laten daartoe een bekend gezicht in het skeelerpeloton over haar passie voor het skeeleren vertellen.

Anja, het woord is aan jou!

Wie is Anja?

Mijn naam is Anja Bakker, 52 jaar en ik ben geboren en getogen in Berkel en Rodenrijs. Ik ga minstens 3x per week een uurtje naar de sportschool waar ik groepslessen volg voor spierversterking. Ook step-aerobics en power-yoga vind ik leuk.

Andere hobby’s zijn tuinieren, bloemschikken en foto en film bewerken. Eigenlijk zit ik weinig stil.

Waar komt je passie voor skeeleren vandaan?

Ik ben zo’n 18 jaar geleden op rolschaatsen begonnen met een stel buurvrouwen maar dat ging me niet snel genoeg. Op schaatstraining kwam ik in contact met een clubgenoot die skeelers had. Die dingen wilde ik ook.

Ik zal nooit vergeten hoe hij mij leerde remmen vanaf een viaduct met een dwars sleepbeen.

Hoe vaak skeeler je over het algemeen?

Ik skeeler meestal tweemaal per week tochtjes van zo’n 30 tot 50 km met mijn schaatsmaatje Arend en dan natuurlijk de pelotontochten van 80 km of meer.

Wat is je ervaring qua deelname aan skeelerevents?

Ik heb in het verleden drie keer de 200 km van de Weissensee geschaatst en hoop in september de 200 van Zeeland te volbrengen. Volgend jaar is het meedoen en uitrijden van de tocht Groningen-Maastricht een wens van me.

Wat vind je belangrijk aan een skeelerevent?

Je ziet de deelname aan georganiseerde tochten teruglopen en dat is jammer. Ook zie je minder vrouwen en jeugd aan de start van (grote) tochten verschijnen.

Zelf kan ik echt uitkijken naar een mooie skeelertocht in een leuke (nieuwe) omgeving. Zeker als af en toe vernieuwing in de routes wordt aangebracht. Goed asfalt is wel een basis (eigenlijk een must) voor een geslaagde tocht.

Zo heb je bijvoorbeeld in de regio waar wij wonen veel rode-asfalt fietspaden waar je mooie routes op uit kunt zetten. Helaas zijn er weinig tot geen verenigingen die tochten opzetten.

Vorig jaar hebben Arend en ik de ‘Oost-Westland toertocht’ van bijna 100 km opgezet. We hebben daarvoor bij diverse winkels allerlei lekkernijen gevraagd en kregen andere zaken gesponsord. Dit jaar organiseren we deze tocht op 17 september.

Hoe ziet je deelname aan DijkenSport 2016 eruit?

Ik skeeler dit jaar de 50 km 'Skeeleren over Dijken' tocht. Alhoewel ik geen sprinter ben maar meer een diesel, is dit toch weer eens een andere training dan een lange-afstands-tocht.

Ik let eigenlijk het hele jaar door wel op gezonde voeding en voldoende rust. Extra voorzorg en voorbereiding is voor mij wat dat betreft richting 4 september a.s. niet direct nodig. Meedoen is gewoon leuk en ik verwacht in ieder geval geen prijs haha...

Onderweg probeer ik van iedere skeelertocht filmbeelden met mijn Go Pro camera te maken. Wanneer ik dit jaar eens geen camera aanzet onderweg en er echt voor ga, kan ik misschien weleens 5 minuten eerder finishen.

Bedankt Anja

Bedankt voor je leuke antwoorden en medewerking aan dit item, Anja.
En alvast veel succes en plezier tijdens je Skeeleren over Dijken deelname op 4 september. Je video zien we met belangstelling tegemoet.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor