4-5-6 september 2020

Actueel: augustus 2016

Wielrennen deelnemers aan het woord 2016

De rubriek 'Deelnemers aan het Woord' sluiten we af met een dubbelinterview met Esther Kirchberg en Wilco Muilenburg. Zij geven op enthousiaste wijze antwoord op de vragen rond hun hobby cq. passie: wielrennen.

Wie zijn Esther en Wilco?

Wilco is een vrijgezel(lige), 45-jarige, ex-inwoner van Maasbommel en sinds 5 jaar woonachtig in Beneden-Leeuwen. Hij werkt bij een drankengroothandel wat ook een grote hobby van hem is.

Esther is 42 jaar, woont in Beneden Leeuwen, is getrouwd met Bas Oosterhout en heeft regelmatig Lynn en Jill (de 2 dochters van Bas) om zich heen.

Wij kennen elkaar van het fietsen en hebben samen, met anderen in onze groep, al heel wat kilometers afgelegd (dit jaar). Ook zijn we beiden meegeweest als begeleiders van het RTV de Leeuwen jeugdkamp (red: de wielrenvereniging in Beneden-Leeuwen).

Waar komt jullie passie voor wielrennen vandaan?

Wilco is sinds zijn jeugd al een gepassioneerd volger van de Tour de France. In april 2015 is hij lid van RTV de Leeuwen geworden en is daardoor ook zelf een fanatiek wielrenner geworden.

Esther fietst nu zo’n 6 jaar waarvan de laatste vijf seizoenen ook als lid bij RTV de Leeuwen. Haar passie voor de wielersport is begonnen met spinning in de sportschool. Wat het fietsen in de buitenlucht heeft aangewakkerd en gestimuleerd.

Hoe vaak wielrennen jullie over het algemeen?

We fietsen meestal 2x per week: de dinsdagavond en zondagochtend zijn onze vaste fietsmomenten en we zijn beide vrijwel altijd aanwezig.

Op dinsdagavond fietsen we rond de 60 km en op zondagochtend ongeveer 90 km met onze 'groep 5': ook wel de 'appeltaartgroep' genaamd. De naam zegt het al, we fietsen lange(re) afstanden niet zonder een stuk appeltaart onderweg.

Met wie fietsen jullie zoal?

We fietsen meestal in groepsverband met 8 tot 12 andere renners. Het fietsen in de groep is vooral gezellig, we babbelen gezellig bij en hebben ook een hoop lol met en onder elkaar.

En omdat je steeds doordraait onderweg om het kopwerk te verdelen, komt iedereen zichzelf - al fietsend op kop - weleens tegen.

(Wilco links en Esther in het midden op de foto)

Wat is jullie ervaring qua deelname aan wielerevents?

We fietsen regelmatig toertochten en vooral klimtochten zijn voor ons aantrekkelijk en uitdagend om aan mee te doen. Mede omdat we in onze regio (Maas en Waal) vooral over dijken en dus vlak rijden. Ook tochten voor goede doelen zijn in trek bij ons.

We rijden regelmatig toertochten in de buurt maar pakken ook de auto om een leuke tocht buiten de regio te rijden.

Wat vinden jullie belangrijk aan een wielerevent?

Veiligheid vinden we erg belangrijk omdat wij - en ook de anderen - kwetsbaar zijn op de fiets. Goed uitgepijlde routes zijn welkom, evenals een enthousiaste organisatie en groep medefietsers.

Hoe ziet jullie deelname aan DijkenSport 2016 eruit?

We rijden beiden de 82 km toervariant van de Wieler Classic. We kunnen wel meedoen aan de wedstrijd maar dan weten we zeker dat we laatste worden. Laat ons maar lekker toeren. Onze ervaring aan eerdere edities tonen aan dat de toerrit voor ons hard genoeg gaat haha..

Waarom doen jullie aan de Wieler Classic mee?

Wij vinden het een geweldig georganiseerd evenement in ons eigen Maas en Waal en grotendeels in ons eigen dorp. Je kan toch nergens mooier fietsen dan over onze eigen dijken.

En voor publiek aan het parcours fietsen, zeker de drie slotronden door Beneden-Leeuwen, is net even wat anders dan voor grazende koeien en liggende schapen langs (en op) op de dijk.

Hebben jullie vooraf een bepaald doel voor ogen?

We gaan voor gezellig fietsen zonder ongelukken gecombineerd met het neerzetten van een leuke tijd. Om na de finish gezond en wel met elkaar iets te drinken en gezellig na te praten.

Al komt op de één of andere manier bij de Wieler Classic wel altijd een bepaald soort adrenaline vrij. Enerzijds door de snelheid en anderzijds door het publiek wat ons de renners aanmoedigt.

En o ja, volgens Wilco doet een goed biertje en een bord pasta de avond voor de toertocht de deelname goed.

Iets wat jullie kwijt willen over wielrennen of Dijkensport?

Wielrennen is mooi en de Dijkensport kan en mag je niet missen. Het is een geweldig mooi evenement waar wij beiden trots op zijn!

Bedankt en succes

Bedankt voor medewerking aan dit dubbelinterview Esther en Wilco. Wij wensen jullie veel succes en plezier tijdens jullie Wieler Classic deelname.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Skeeleren deelnemer aan het woord 2016

Na de deelnemers aan het woord over de DijkenLoop en het Bourgondisch Wandelen is het nu de beurt aan het Skeeleren over Dijken.

We laten daartoe een bekend gezicht in het skeelerpeloton over haar passie voor het skeeleren vertellen.

Anja, het woord is aan jou!

Wie is Anja?

Mijn naam is Anja Bakker, 52 jaar en ik ben geboren en getogen in Berkel en Rodenrijs. Ik ga minstens 3x per week een uurtje naar de sportschool waar ik groepslessen volg voor spierversterking. Ook step-aerobics en power-yoga vind ik leuk.

Andere hobby’s zijn tuinieren, bloemschikken en foto en film bewerken. Eigenlijk zit ik weinig stil.

Waar komt je passie voor skeeleren vandaan?

Ik ben zo’n 18 jaar geleden op rolschaatsen begonnen met een stel buurvrouwen maar dat ging me niet snel genoeg. Op schaatstraining kwam ik in contact met een clubgenoot die skeelers had. Die dingen wilde ik ook.

Ik zal nooit vergeten hoe hij mij leerde remmen vanaf een viaduct met een dwars sleepbeen.

Hoe vaak skeeler je over het algemeen?

Ik skeeler meestal tweemaal per week tochtjes van zo’n 30 tot 50 km met mijn schaatsmaatje Arend en dan natuurlijk de pelotontochten van 80 km of meer.

Wat is je ervaring qua deelname aan skeelerevents?

Ik heb in het verleden drie keer de 200 km van de Weissensee geschaatst en hoop in september de 200 van Zeeland te volbrengen. Volgend jaar is het meedoen en uitrijden van de tocht Groningen-Maastricht een wens van me.

Wat vind je belangrijk aan een skeelerevent?

Je ziet de deelname aan georganiseerde tochten teruglopen en dat is jammer. Ook zie je minder vrouwen en jeugd aan de start van (grote) tochten verschijnen.

Zelf kan ik echt uitkijken naar een mooie skeelertocht in een leuke (nieuwe) omgeving. Zeker als af en toe vernieuwing in de routes wordt aangebracht. Goed asfalt is wel een basis (eigenlijk een must) voor een geslaagde tocht.

Zo heb je bijvoorbeeld in de regio waar wij wonen veel rode-asfalt fietspaden waar je mooie routes op uit kunt zetten. Helaas zijn er weinig tot geen verenigingen die tochten opzetten.

Vorig jaar hebben Arend en ik de ‘Oost-Westland toertocht’ van bijna 100 km opgezet. We hebben daarvoor bij diverse winkels allerlei lekkernijen gevraagd en kregen andere zaken gesponsord. Dit jaar organiseren we deze tocht op 17 september.

Hoe ziet je deelname aan DijkenSport 2016 eruit?

Ik skeeler dit jaar de 50 km 'Skeeleren over Dijken' tocht. Alhoewel ik geen sprinter ben maar meer een diesel, is dit toch weer eens een andere training dan een lange-afstands-tocht.

Ik let eigenlijk het hele jaar door wel op gezonde voeding en voldoende rust. Extra voorzorg en voorbereiding is voor mij wat dat betreft richting 4 september a.s. niet direct nodig. Meedoen is gewoon leuk en ik verwacht in ieder geval geen prijs haha...

Onderweg probeer ik van iedere skeelertocht filmbeelden met mijn Go Pro camera te maken. Wanneer ik dit jaar eens geen camera aanzet onderweg en er echt voor ga, kan ik misschien weleens 5 minuten eerder finishen.

Bedankt Anja

Bedankt voor je leuke antwoorden en medewerking aan dit item, Anja.
En alvast veel succes en plezier tijdens je Skeeleren over Dijken deelname op 4 september. Je video zien we met belangstelling tegemoet.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Test voor 17e DijkenLoop

Zondag 21 augustus organiseert de commissie Hardlopen een testloop voor de DijkenLoop. Hardlopers kunnen hun conditie testen en – misschien voor de eerste keer - kennis maken met de parcoursen van de 5, 10 of 21,1 km. Omdat het een testloop is, zijn er geen drankposten onderweg. Deelnemers moeten daarom zelf zorgen voor voldoende drinken.

Twee starts

De 5 en 10 km-lopers verzamelen om 10.00 uur op het Dorpsplein bij IJssalon Ohlala aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. Na een korte warming-up kunnen de deelnemers hun eigen tempo lopen. Vooraf aanmelden voor deze afstanden is niet nodig.

De start van de 21,1 km is om 9.00 uur op de Nieuwstraat in Dreumel (ter hoogte van zwembad De Zeven Morgen). Voor deze afstand is er gezamenlijk vervoer vanuit Beneden-Leeuwen naar Dreumel. Wil je hiervan gebruik maken dan moet je uiterlijk 8.45 uur bij IJssalon Ohlala zijn én jezelf uiterlijk vrijdag 19 augustus aanmelden via hardlopen@dijkensport.nl of 06- 20 89 50 28.

Wie zelf rechtstreeks naar de start van de 21,1 km in Dreumel gaat, hoeft zich niet aan te melden.

Bij elke afstand rijdt vóór en achter de lopers een begeleidende fietser.