4-5-6 september 2020

22

Verslag DijkenSport 2015

De 16e Editie van DijkenSport in 2015 staat dankzij alle deelnemers, onze vele vrijwilligers en de gastvrijheid van de inwoners uit de Gemeente West Maas en Waal weer voor een geslaagd weekend.

Hieronder bieden we je een samenvatting van twee dagen 'Sportief Genieten Dankzij de Dijken'.

Zaterdag 5 september 2015

Bourgondisch Fruitwandelen en Fruitfietsen

De DijkenSport zaterdag staat 's ochtends en 's middags in het teken van onze Bourgondische onderdelen. Om 08:00 uur vertrokken de eerste Fruitwandelaars en een uurtje later de eerste Fruitfietsers.

Helaas waren de weergoden ons dit jaar bij tijd en wijle minder gunstig gezind. Zo viel er tot in de middag regelmatig een bui(tje) te bespeuren.

Gelukkig maakte dat voor het plezier onderweg van de meeste deelnemers geen verschil. Zij genoten met volle teugen van de routes en de lekkernijen die ze aangeboden kregen. Al moesten we de routes hier en daar uit veiligheidsoverweging iets aanpassen.

Gelukkig liet de zon zich bij binnenkomst op het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen van de goede kant zien. En jong en oud werd er van harte welkom geheten. Met een mooie en gezellige afterparty tot gevolg.

Al met al was het een geslaagde dag voor de ruim 2.500 Fruitwandelaars en bijna 700 Fruitfietsers die ondanks het slechte weer toch van start waren gegaan.

TrailRun

Om 10:30 uur hoorden de TrailRun deelnemers in Appeltern het startschot. In totaal gingen 121 deelnemers (2x zoveel dan in 2014) hun gevecht tegen de natuur over 8 of (merendeel) 16 km aan.

Dit alles over het geaccidenteerde parcours in het mooie natuurgebied 'De Moringerwaarden'.

Ook hierbij viel regelmatig een druppel te noteren. Ondanks dat vonden de deelnemers het parcours mooi en de run uitdagend. Voor een aantal trailrunners was het een eerste kennismaking met het onverhard lopen.

Zij vonden het zelfs zo leuk dat ze na de finish spontaan de toezegging deden er volgend jaar weer bij te zijn.

Op de 8 km ging de overwinning bij de mannen naar Koert Ringelenberg uit Beusichem (31:54) en bij de dames naar Dieuwertje Poort uit Nijmegen (38:42).

De 16 km was bij de mannen een prooi voor Tibor Gijssen uit Nijmegen (01:02:54). Japke van Es uit Wijchen (01:28:20) ging er bij de dames met de titel vandoor.

Wieler Classic

Rond de klok van 16:00 uur melden de eerste wielrenners zich in de Zandstraat om hun startbordje en chip op te halen voor deelname aan de Wieler Classic. Evenals vorig jaar vertrokken en reden de renners in twee gescheiden pelotons: de een met 58 wedstrijdrijders en de ander met 108 toerrijders.

De striktere scheiding tussen de beide groepen in snelheid en afstand tussen elkaar pakte goed uit. We kregen direct na afloop veel positieve reacties van deelnemers hierover.

Bij de toerversie geldt vooral het motto dat 'meedoen belangrijker dan winnen is'. Bij de wedstrijdvariant gaat het wel om een plek op het podium. In een sprint werd uiteindelijk beslist wie de titel voor een jaar mee naar huis mocht nemen.

Bij de mannen is dit Jurgen van den Aarssen uit Dreumel, bij de dames Esther van Leeuwe uit Krimpen aan den IJssel.

Rabo Dikke Banden Race

Terwijl de volwassen renners hun wielerronde reden, streden 46 jeugdige wielertalenten ook om een podiumplek. Dat deden zij op hun eigen fiets of MTB in drie verschillende leeftijdscategorieën.

Het leverde een boeiend en spannend schouwspel op en het was genieten voor het publiek. Eenmaal over de finish mocht iedere deelnemer een mooie medaille in ontvangst nemen.

Pax ColorRun

Voor de eerste keer op het programma en meteen een groot succes: de PAX ColorRun. Het deelnemersaantal van 265 jongens en meiden van 12 t/m 17 jaar ging al onze verwachtingen te boven.

Tijdens de drie rondjes door het centrum van Beneden-Leeuwen lieten ze zich allemaal maar wat graag ondergooien en onderdompelen in de diverse kleuren, gegooid en gestrooid door klas-, school- en leeftijdsgenoten en hun docenten.

De fotocamera's flitsten veelvuldig toen iedereen na afloop 'gekleurd' op het podium stond. Om daarmee deze kleurrijke ervaring voor eeuwig vast te leggen.

Zondag 6 september 2015

De DijkenSport zondag staat in het teken van lopen. Aan de ene kant op de hardloopschoen, aan de andere kant op de wieltjes van de skeelers.

Jeugdlopen

Op zondagochtend verschenen vanaf 09:40 uur bijna 300 kinderen aan de start van de diverse jeugdloopafstanden. Voor kinderen van 9-12 jaar wachtte de 1 of 2 km waarbij vooral de laatste in trek was.

Actief Maas en Waal verzorgde de warming-up en even later klonk per leeftijdscategorie het startschot.

Met rode wangetjes en (vaak) met een lach op het gezicht kwamen de kinderen over de finish. Waar ze als beloning voor hun mooie prestatie een welverdiende medaille kregen.

Individuele marathon

Esmé Möricke (Cifla) had bij aanvang van de individuele marathon een missie: het parcoursrecord bij de vrouwen verbreken. Vanaf de start liep ze meteen goed voorin met de mannen mee.

En verpulverde aan de meet met 2:51:58 de tot dan beste tijd uit 2014. Tweede werd Dimphy Ariaens uit Cuijk (03:21:11) en derde Zerline de Boer (avVN) in 03:44:07.

De winnaar bij de mannen, Kees van Helmond (Scorpio), kwam in 02:49:04 over de finish. Gevolgd door Arthur Schramade (Cifla) in 02:52:58 en Vincent Meers uit Gentbrugge met een tijd van 02:55:45.

Estafette marathon

Bij de estaffete marathon voor 2-4 lopers gingen Martijn Vergeer & Niels Staring uit Beuningen (op foto) in 02:38:32 als snelste team over de finish. Voor team Vroem uit Arnhem (02:42:28) en team Waterschap Rivierenland uit Veenendaal (02:45:03).

Bij de teams 5-7 personen won het team van Elle Lingerie/'t Voorhuis uit Druten (op foto) in 02:52:00. Dat deden zij voor het team van Pax Christi College uit Beneden-Leeuwen (02:57:39) en team VLent-Petit TT uit Maasbommel (03:01:55).

Halve marathon

Op de halve marathon bleek Jay Sauer (Cifla) met een tijd van 01:13:09 wederom de snelste. Ferry Schreven (Cifla) werd in 01:18:51 tweede, Jac Wijkmans (Oss '78) met 01:23:13 derde.

Wendy Mullink uit Doetinchem bleef met 01:28:45 haar concurrentie voor en mocht de eerste prijs bij de dames in ontvangst nemen. Dat deed zij voor Jeannine Liebrand (Cifla) met een tijd van 01:32:54 en Rian van Helvoort (Loopgroep PK) met 01:33:45.

10 km

Op de 10 km prolongeerde Tony de Groot (Marvel) met 00:35:42 zijn titel voor Floris Wardenaar uit Ewijk (00:36:32) en Mark Willems (Cifla) met 00:36:42.

Bij de dames was Heleen Fritschy uit Nijmegen op deze afstand alle andere vrouwen te snel af in 44:54. Tweede werd Marjo Eshuis (OSS-VOLO) in 45:04 en derde Trees van Bohemen (Loopgroep PK) met 46:19.

BedrijvenLoop 10 km

Nieuw dit jaar was de Ronald McDonald Huis Nijmegen Bedrijvenloop. Namens de deelnemende bedrijventeams liepen ook deze hardlopers de 10 km.

De lopers van GGD Gelderland-Zuid liepen met 2:14:57 samen de snelste eindtijd bij elkaar. Voor Wim Nijs Maatwerk-Interieurbouw (2:29:56) en Van Amstel Advies B.V. (2:34:00).

Uit handen van Erny Frowijn, de huismanager van het Ronald McDonald Huis Nijmegen, ontving het winnende team hun eerste prijs.

5 km

Of het aan de gunstige windrichting lag, aan de goede benen van de winnaars of aan een combinatie van beiden... We weten het nog steeds niet zeker. Maar zowel bij de mannen als de vrouwen werd het 5 km parcoursrecord verbeterd.

Arne Agten uit Hechtel deed dat met 15:30 op overtuigende wijze bij de mannen, voor Edwin Wissema met 16:09 en Dennis van Doornik in 16:44.

Christine Venhuizen (Cifla) liep met 17:49 het oude record bij de dames uit de boeken. Zij ging daarmee Eva Riemeijer (19:27) en Yosta de Stigter (20:17) voor.

Skeeleren over Dijken

De eerste deelnemers aan het Skeeleren over Dijken meldden zich al vroeg bij de inschrijfbalie bij Sportvereniging Leones. Om daarna richting de start te vertrekken.

Dat klonk om 09:30 uur voor de 190 deelnemers aan de 50 km in Beneden-Leeuwen. Voor de 67 van de 20 km was dat in Dreumel. Onder deze deelnemers waren ook een aantal steppers en een cross skater (skikes).

Onder prima weersomstandigheden werden snelheden van 40-45 km/uur gehaald. Maar ieder reed op zijn of haar tempo over het parcours en genoot onderweg met volle teugen.

Op de 50 km mocht Gijs Boer uit Nijmegen zich met 01:30:29 tot winnaar laten huldigen. Op het podium vergezeld door Fábio Sobral uit Maastricht en Robert Wierts uit Utrecht.

Bij de dames was Karen Teuling uit Eindhoven in 01:32:06 de snelste, voor Evelien Korlaar uit Nijkerkerveen en Janina Wolf uit Voorschoten.

De ereplaatsen op de 20 km waren bij de mannen voor Niels Spruijt uit Gouda (41:55). Hij bleef zijn vader Frans Spruijt en Theo Berndsen uit Budel-Dorplein daarmee voor.

Winnares bij de dames werd Jeanne van Lubeek uit Dreumel (51:44), zilver ging naar Olga Bloemberg uit Druten en brons naar Naomi Mols uit Nijmegen.

Het is ook dit jaar erg leuk te horen hoe enthousiast en lovend veel skeeleraars over het parcours, de mooie omgeving en vooral ook de sfeer onderweg zijn.

Genieten

Onderweg werd er alles aan gedaan de deelnemers een gezellige en sfeervolle doorkomst te bieden. Zo is het elk jaar weer genieten (ook zeker voor de laatste deelnemer) in de Wamelse 'Bocht 7'.

Op het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen konden de deelnemers, onder het genot van een hapje, drankje en muziek bijkomen van hun inspanning. En hun eerste ervaringen delen met mede-sporters, familie, vrienden en bekenden.

Verslagen, foto's en video's

Van alle onderdelen vinden jullie foto's op onze website. Daarnaast hebben we een compilatie van honderden foto's op onze Facebook Pagina geplaatst, verdeeld over albums per onderdeel.

We hebben er al heel veel reacties op gekregen en zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Je vindt ze via deze link -> DijkenSport 2015 foto's op Facebook.

Komende periode komen we met verslagen en video's van deelnemers, onze eigen video's van het weekend en met nog meer heel bijzondere foto's.

Kortom, blijf ons volgen!

Woord van dank aan jullie

Met bovenstaand overzicht bieden we je een mini-samenvatting van onze geslaagde 16e Editie. Maar dat was niet mogelijk zonder jullie deelname, inzet, steun en aanwezigheid. Waarvoor wij jullie dan ook graag ontzettend bedanken!

Rest ons voor nu niets anders te zeggen dan: heel graag tot volgend jaar!!!