4-5-6 september 2020

30

Skeeleren Deelnemer aan het Woord 2015

Onze skeeleren 'Deelnemer aan het Woord 2015' is Evelien Korlaar. Een ervaren skeeleraar met de nodige deelnames aan evenementen op haar 'erelijstje'. We zijn er daarom trots op dat Evelien enkele vragen voor ons wilde beantwoorden over haar passie: skeeleren.

Wie is Evelien?

Ik ben Evelien Korlaar, ben 48 jaar oud en woon in Nijkerkerveen. Schaatsen en skeeleren doe ik al 15 jaar en sinds dit jaar ben ik ook gaan wielrennen. Ik ben een echte duursporter, hoe langer de afstand hoe mooier. In 2009 heb ik in 22 uur het 'rondje IJsselmeer' geskeelerd (340 km), mijn langste tocht.

Ook tijdens de winter skeeler ik door en schaats dan op de ijsbaan of op Flevonice. Dit jaar als training voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee (200 km) die ik in 8:09 uur volbracht heb.

In het voorjaar heb ik de 'Fietselfstedentocht' gereden wat een heel leuke ervaring was met enthousiast publiek, echt geweldig.

Waar komt je passie voor skeeleren vandaan?

Mijn passie voor het skeeleren/schaatsen is mij al jong geleerd. In de winter als het IJsselmeer bevroren was ging ik altijd schaatsen met mijn ouders. Mijn moeder deed dat in klederdracht samen met mijn vader. In de zomer ging ik altijd rolschaatsen.

Wat is voor jou de reden om aan DijkenSport mee te doen?

Mijn ervaringen met andere tochten heb ik al kort aangestipt. Maar wil ook graag mijn ervaring over jullie 'Skeeleren over Dijken' delen. Want ik vind dit één van de best georganiseerde skeelertochten van Nederland.

Het parcours is helemaal afgezet en autovrij en je kunt deelnemen als wedstrijdrijder of als 'toertochter'. Waarbij de tijdsnelsten uit de eerste categorie gehuldigd worden op het feestplein.

Het is daarom een beetje jammer dat niet veel meer wedstrijdrijders meedoen aan deze tocht. Wellicht zien zij het alleen als een toertocht. Ik weet echter zeker dat ze hier een mooie wedstrijd van kunnen maken.

Het is voor de wedstrijdrijders ook meteen een goede training voor als je aan de marathon van Berlijn meedoet. En is het niet om de wedstrijd dan is het wel om het prachtige asfalt en de muzikale ondersteuning onderweg.

Doe je zelf aan de 20 of aan de 50 km mee?

Het wordt voor mij de 50 km versie. Daar bereid ik mij niet specifiek op voor, ik skeeler en fiets het hele jaar door en maak genoeg km's om de 50 km uit te rijden.

Doe je dat met een bepaalde eindtijd in gedachten?

Ik heb dit jaar geen doel voor ogen. Twee jaar geleden reed ik heel rustig en genoot ik met een gezellig groepje onderweg van de omgeving die heel mooi is en maakte daarvan ook foto’s. Vorig jaar ging ik voor een snelle tijd en werd 3é in 1 uur 39 min.

Ik zie wel hoe het loopt: vrijdag (4) en zaterdag (5) september skeeler ik voor de 10e keer met het Brandsma/Mijnten Team de '24 uur voor Kika' op Flevonice. We gaan weer proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kinderen met kanker. En met 6 september DijkenSport wordt het dus een druk weekend.

Wil je tot slot nog iets kwijt over skeeleren of DijkenSport?

Ik vind DijkenSport een geweldig evenement vooral omdat je allerlei sporten kunt doen. Zowel voor de ervaren sporter als voor de recreatieve. Meedoen is belangrijker dan winnen met als doel 'sportief genieten'.

We beginnen bijna te blozen na zoveel positieve kritieken, Evelien ;-)

Superbedankt dat je de tijd hebt genomen voor dit interview. En heel veel succes tijdens de '24 voor Kika' en dat je met een goed gevoel (en veel opgehaald geld) aan de start van onze skeelertocht verschijnt!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor