4-5-6 september 2020

Actueel: augustus 2015

Skeeleren Deelnemer aan het Woord 2015

Onze skeeleren 'Deelnemer aan het Woord 2015' is Evelien Korlaar. Een ervaren skeeleraar met de nodige deelnames aan evenementen op haar 'erelijstje'. We zijn er daarom trots op dat Evelien enkele vragen voor ons wilde beantwoorden over haar passie: skeeleren.

Wie is Evelien?

Ik ben Evelien Korlaar, ben 48 jaar oud en woon in Nijkerkerveen. Schaatsen en skeeleren doe ik al 15 jaar en sinds dit jaar ben ik ook gaan wielrennen. Ik ben een echte duursporter, hoe langer de afstand hoe mooier. In 2009 heb ik in 22 uur het 'rondje IJsselmeer' geskeelerd (340 km), mijn langste tocht.

Ook tijdens de winter skeeler ik door en schaats dan op de ijsbaan of op Flevonice. Dit jaar als training voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee (200 km) die ik in 8:09 uur volbracht heb.

In het voorjaar heb ik de 'Fietselfstedentocht' gereden wat een heel leuke ervaring was met enthousiast publiek, echt geweldig.

Waar komt je passie voor skeeleren vandaan?

Mijn passie voor het skeeleren/schaatsen is mij al jong geleerd. In de winter als het IJsselmeer bevroren was ging ik altijd schaatsen met mijn ouders. Mijn moeder deed dat in klederdracht samen met mijn vader. In de zomer ging ik altijd rolschaatsen.

Wat is voor jou de reden om aan DijkenSport mee te doen?

Mijn ervaringen met andere tochten heb ik al kort aangestipt. Maar wil ook graag mijn ervaring over jullie 'Skeeleren over Dijken' delen. Want ik vind dit één van de best georganiseerde skeelertochten van Nederland.

Het parcours is helemaal afgezet en autovrij en je kunt deelnemen als wedstrijdrijder of als 'toertochter'. Waarbij de tijdsnelsten uit de eerste categorie gehuldigd worden op het feestplein.

Het is daarom een beetje jammer dat niet veel meer wedstrijdrijders meedoen aan deze tocht. Wellicht zien zij het alleen als een toertocht. Ik weet echter zeker dat ze hier een mooie wedstrijd van kunnen maken.

Het is voor de wedstrijdrijders ook meteen een goede training voor als je aan de marathon van Berlijn meedoet. En is het niet om de wedstrijd dan is het wel om het prachtige asfalt en de muzikale ondersteuning onderweg.

Doe je zelf aan de 20 of aan de 50 km mee?

Het wordt voor mij de 50 km versie. Daar bereid ik mij niet specifiek op voor, ik skeeler en fiets het hele jaar door en maak genoeg km's om de 50 km uit te rijden.

Doe je dat met een bepaalde eindtijd in gedachten?

Ik heb dit jaar geen doel voor ogen. Twee jaar geleden reed ik heel rustig en genoot ik met een gezellig groepje onderweg van de omgeving die heel mooi is en maakte daarvan ook foto’s. Vorig jaar ging ik voor een snelle tijd en werd 3é in 1 uur 39 min.

Ik zie wel hoe het loopt: vrijdag (4) en zaterdag (5) september skeeler ik voor de 10e keer met het Brandsma/Mijnten Team de '24 uur voor Kika' op Flevonice. We gaan weer proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kinderen met kanker. En met 6 september DijkenSport wordt het dus een druk weekend.

Wil je tot slot nog iets kwijt over skeeleren of DijkenSport?

Ik vind DijkenSport een geweldig evenement vooral omdat je allerlei sporten kunt doen. Zowel voor de ervaren sporter als voor de recreatieve. Meedoen is belangrijker dan winnen met als doel 'sportief genieten'.

We beginnen bijna te blozen na zoveel positieve kritieken, Evelien ;-)

Superbedankt dat je de tijd hebt genomen voor dit interview. En heel veel succes tijdens de '24 voor Kika' en dat je met een goed gevoel (en veel opgehaald geld) aan de start van onze skeelertocht verschijnt!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

DijkenLoop Deelnemer aan het Woord 2015

In de categorie 'Deelnemer aan het Woord 2015' vertelt Jessica van Hulst over haar passie voor het hardlopen. Ook deelt ze haar ervaringen van deelnamen aan loopevenementen en de reden waarom ze aan DijkenSport deelneemt.

Wie is Jessica?

Ik ben Jessica van Hulst, dit jaar 40 geworden en samen met manlief Marcel van Hulst en onze kids Anne en Pim wonend in de Kampsestraat in Boven-Leeuwen.

Waar komt je passie voor hardlopen vandaan?

Die is jaren geleden ontstaan, eigenlijk na de geboorte van de kinderen. Ik ben altijd aan het sporten geweest. Samen met Marcel waren we wekelijks op de mountainbike in de bossen te vinden. Na de geboorte van de kinderen was dit een moeilijke combinatie en ben ik gaan hardlopen.

Pas na onze verhuizing naar Boven-Leeuwen heb ik me aangesloten bij de dinsdagavond training van Marion van de Veerdonk.

Heb je ervaring qua deelname aan hardloopevenementen?

Ik heb inmiddels diverse keren aan de Dijkenloop, de 8 van Boveneind, de Appelternloop, de Drutenloop en de Zevenheuvelenloop meegedaan. Allemaal leuke lopen en, al ben ik niet zo van de 'massalopen', ik vond de Zevenheuvelenloop vanwege het parcours ook mooi.

Wat is voor jou de reden om aan DijkenSport mee te doen?

Allereerst vind ik het meelopen in Dijkensport's DijkenLoopteam een eer.

Daarnaast is Maas en Waal een prachtig gebied waar ik niet gauw op uitgekeken raak. Lopen in deze omgeving is voor mij daarom voor de hand liggend. Het is een bekend en mooi terrein met ook nog eens fans langs de route... Wat wil je nog meer?

Aan welk DijkenLoop onderdeel doe je mee?

Tijdens de Drutenloop heb ik voor het eerst een halve marathon gelopen. Helaas ben ik onlangs geblesseerd geweest, reden dat ik dit jaar voor de 10 km kies.

Doe je dat met een bepaalde eindtijd in gedachten?

De mensen die regelmatig met mij lopen, weten hoe leuk ik hardlopen vind en met name ook hoe gezellig. Als ik tijdens het lopen niet meer praat, zijn we óf een intervaltraining aan het doen óf ik ben geblesseerd ;-)

Ik heb zodoende geen bepaald doel of tijd voor ogen. Het is leuk om verbetering in mijn tijd te zien maar lol en lekker lopen vind ik het belangrijkst.

Bereid je je speciaal voor op je deelname?

Mijn voorbereiding is niet anders dan het ritme van de training aanhouden. Op dinsdagavond met de loopgroep onder leiding van Marion flink trainen. In het weekend gevolgd door een duurloop samen met m'n hardloopmaatje en inmiddels goede vriendin, Maria Franken.

Wil je tot slot nog iets kwijt over hardlopen of DijkenSport?

Hardlopen is de favoriete sport voor veel mensen. Ik ben één van de velen en kan iedereen aanraden het te gaan doen. En vooral het samen met anderen lopen maakt het nog leuker.

Heb je zin om te beginnen of loop je al, sluit je dan bij een groepje aan. Als je in (West) Maas en Waal woont, kan dat bijvoorbeeld op dinsdagavond bij de Wiel in Beneden-Leeuwen. Wij heten je dan van harte welkom!

Bedankt voor het interview en je leuke antwoorden, Jessica. Veel succes en plezier tijdens je DijkenLoop deelname. En dat het vooral ook sportief genieten voor jou en je loopmaatjes wordt.

(Jessica zelf succes wensen kan op onze Facebook Pagina)

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Aanpassing toerversie Wieler Classic

Naar aanleiding van evaluaties in 2014 en op basis van reacties van deelnemers hebben we voor de editie van dit jaar een aanpassing doorgevoerd in de toerversie van de Rabo Wieler Classic.

De scheiding tussen wedstrijd en toerversie is erg goed bevallen volgens de reacties van deelnemers. Daarentegen wilden veel deelnemers van de toerversie toch nog graag een verbetering toegepast zien in de aanloop van de voorrijronde naar de drie lokale ronden in Beneden-Leeuwen.

Koerssnelheid toerversie

Vanaf Dreumel hebben we vorig jaar ook de snelheid van de toerversie geleidelijk opgevoerd richting de vrijgave voor de drie laatste ronden op de Trambaan. Dat is minder goed bevallen en doen we dit jaar dus niet meer.

We houden de koerssnelheid van de toerversie vast op 32 km/uur tot aan de vrijgave op de Trambaan in Boven-Leeuwen. Na dit punt is het aan de toerrijder zelf om de verdere snelheid tot de finish te bepalen.

Koerssnelheid wedstrijd

De wedstrijdrijders gaan vanaf Dreumel al versnellen naar 40 km/uur waardoor het verschil tussen de twee groepen vanaf dat moment al duidelijk zichtbaar (en merkbaar) zal zijn.

Voordelen van deze aanpassing voor deelnemers uit de toergroep zijn:
• duidelijkheid vooraf
• constanter tempo
• meer rust om onderweg (al fietsend) iets te eten of te drinken
• meer kans te genieten van de mooie Maas en Waalse omgeving
• fitter en geconcentreerder de finale (dorpsrondes) rijden.

We denken dat we hiermee aan de wens van veel toerrijders tegemoet zullen komen.

Inschrijven

Wil je meedoen en gebruik maken van het voordelige inschrijftarief?
Schrijf je dan uiterlijk 21 augustus in via inschrijven.

Test voor 16e Dijkenloop

Update 17 augustus 2015: op onze DijkenSport Facebook Pagina vind je een verslag met leuke actiefoto's van de DijkenLoop testlopen van 5 km, 10 km en de halve marathon.

-------------------

Zondag 16 augustus organiseert de commissie Hardlopen een testloop voor de DijkenLoop op 6 september. Hardlopers kunnen hun conditie testen en
- misschien voor de eerste keer - kennis maken met de parcoursen van de 5, 10 of 21,1 km.

Omdat het een testloop is, zijn er geen drankposten onderweg. Deelnemers moeten daarom zelf zorgen voor voldoende drinken. Bij elke afstand rijdt vóór en achter de lopers een begeleidende fietser.

Start van 5 en 10 km

De 5 en 10 km-lopers verzamelen om 10.00 uur op het Dorpsplein bij IJssalon Ohlala aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. Na een korte warming-up kunnen de deelnemers hun eigen tempo lopen. Vooraf aanmelden voor deze afstanden is niet nodig.

Start van halve marathon

De start van de 21,1 km is om 9.00 uur op de Nieuwstraat in Dreumel (ter hoogte van zwembad De Zeven Morgen). Voor deze afstand is er gezamenlijk vervoer vanuit Beneden-Leeuwen naar Dreumel. Deelnemers moeten dan tussen 8.30 en 8.45 uur bij IJssalon Ohlala zijn én zich uiterlijk vrijdag 14 augustus aanmelden via hardlopen@dijkensport.nl of 06 – 24 62 85 61.

Wie zelf rechtstreeks naar de start van de 21,1 km in Dreumel gaat, hoeft zich niet aan te melden.

Pacers tijdens de 10 km DijkenLoop

Tijdens de 2015 Editie van DijkenSport hebben wij met de inzet van 'pacers' een nieuwe service voor onze 10 km DijkenLoop deelnemers.

Wat zijn pacers?

Pacers (ook wel 'hazen', 'tempolopers' of 'gangmakers' genoemd) zijn ervaren lange afstandslopers die in staat zijn een zo vlak mogelijk schema te lopen. Met als doel om jou als deelnemer te helpen je streeftijd te halen.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat hardlopers te snel van start gaan. Dat enthousiasme moeten zij later bekopen met het niet halen van de gewenste (en voor getrainde) eindtijd.

Door het volgen van een pacer kun je dat voorkomen en kun je je energie onderweg beter verdelen. Waardoor je uiteindelijk een beter resultaat behaalt.

Voordelen voor DijkenLoop deelnemers

Als deelnemer aan onze DijkenLoop 10 km heb je nu de kans om je aan te sluiten bij (of eigenlijk achter) één van deze tempomakers. Naast voor het te volgen tempo helpen zij je onderweg ook bij moeilijke momenten.

Ook laten zij zich af en toe terugvallen in de groep om je via woord en gebaar nèt dat extra stukje energie te geven. En wie weet helpen hun tips en adviezen je onderweg en bij een volgende loop.

Hoe kun je gebruikmaken van 'jouw' pacer?

Iedere DijkenLoop 10 km deelnemer kan zich gratis aansluiten bij de pacer van zijn of haar gewenste eindtijd. Dat kan meteen vanaf de start maar ook gedurende de wedstrijd.

Tijdens dit eerste jaar hebben we gekozen voor 3 pacers:

  • één pacer die (enkele seconden onder de) 40 minuten loopt;
  • één pacer die (enkele seconden onder de) 50 minuten loopt en
  • één pacer die (enkele seconden onder de) 60 minuten loopt.

Hoe herken je de pacers?

De pacers zijn herkenbaar aan een geel 'Dijkensport-hesje' en aan een ballon. De kleur van de ballon geeft de tijd aan die hij of zij loopt.

Wij hopen dat deze extra service bijdraagt aan jouw DijkenSport hardloopdoel.

Haal dit jaar jouw streeftijd en volg de pacer !