4-5-6 september 2020

Actueel: september 2014

Geslaagde jubileumeditie DijkenSport 2014

Goed weer. Geweldige sfeer. Tevreden deelnemers en veel publiek.
Kortom, we kijken terug op een prachtige jubileumeditie van DijkenSport.nl!

De vernieuwingen die we binnen de meeste onderdelen hebben doorgevoerd zijn prima ontvangen.

Natuurlijk zijn er ook verbetertips die we zeker meenemen bij de 16e editie op zaterdag 5 en zondag 6 september 2015, waarvoor de inschrijving voor alle onderdelen begint op 15 april 2015. Dus zet deze datum alvast in je agenda!

Uitslagen en foto's

De uitslagen van alle wedstrijden zijn terug te vinden bij de betreffende onderdelen op onze website.

Een selectie van de vele foto’s die onderweg gemaakt zijn, kun je terugvinden in de diverse fotoalbums op onze website. Voor nog veel meer mooie, leuke, grappige foto's verwijzen we je graag naar onze Facebookpagina.

De finishfoto’s van de hardlopers die zijn gemaakt door Aktiefoto staan inmiddels online op aktiefoto.nl.

Een korte terugblik per onderdeel

Bourgondisch Fruitwandelen

De vier routes liepen anders dan vorige jaren en dat leverde veel positieve reacties op. De 27 km-afstand startte voor het eerst aan het water van de Maas bij Moeke Mooren en doorkruiste natuurgebied de Moringerwaarden waar de brandrode runderen grazen.

Daarna staken de wandelaars via fruitboomgaarden en weilanden over naar het water van de Waal om uiteindelijk feestelijk te worden onthaald op het Dorpsplein, alwaar het één groot feest was.

Bourgondisch Fruitfietsen

Dit nieuwe, éénmalig bedoelde onderdeel in het kader van ons jubileum scoorde meteen erg hoog bij de 500 deelnemers. De roep op een vervolg in 2015 is al gehoord. Want net als de fruitwandelaars komen de fruitfietsers op mooie plekken waar je normaal niet kunt komen.

TrailRun

Dit was de eenmalige JubileumLoop van het oudste onderdeel van DijkenSport.nl: de DijkenLoop. Ruim 60 deelnemers wisten na bijna 16 kilometer ongeschonden de finish te bereiken en vertelden daar enthousiast over het zeer afwisselende parcours.

Hierbij hadden ze o.a. de ‘Teletubbie-heuvels’ op de Maaslanden en de Beverplaats achter ’t Mun getrotseerd. Een aantal deelnemers heeft zelfs een korte sprint moeten trekken om de meehollende – maar verder ongevaarlijke – brandrode runderen voor te blijven.

Rabo Wieler Classic

De scheiding tussen toerrijders en wedstrijdrijders bracht veel meer rust binnen de beide groepen en werd daardoor als een zeer geslaagde opzet ervaren. Helaas kwamen in de laatste van de drie spannende rondes – een paar honderd meter voor de finish - enkele renners ten val.

Hierdoor gingen ook vijf anderen onderuit met als gevolg lichamelijk letsel en veel materiële schade. Enkele renners hebben laten weten dat de organisatie geen blaam treft bij de oorzaak van de valpartij.

Skeeleren/Steppen over Dijken

Nooit eerder was een skeeleraar zo snel op de 50 km: de winnaar passeerde de finish al na 1.27.33 uur. Blijkbaar waren het droge wegdek en de weinige wind ideale omstandigheden om een jacht te doen op het parcoursrecord.

Geen van de steppers liet hun tijd registeren. Zij hebben optimaal kunnen genieten van hun tochten van 50 of 20 kilometer.

DijkenLoop

Het startschot van de steppers was voor een aantal gespannen jeugdlopers van 6 jaar en jonger een teken om ook te vertrekken vanaf hun eigen startstreep. Ze konden helaas niet meer worden tegengehouden. Na afloop van de jeugdloop voor de 11-12 jarigen hebben de meesten alsnog hun 1 kilometer kunnen rennen.

We betreuren het dat hierdoor niet alle ingeschreven jongste lopers optimaal hebben kunnen presteren en hebben hen en hun ouders inmiddels onze excuses aangeboden.

De nieuwe starttijd (10.25 uur), startlocatie (Boven-Leeuwen) en deels nieuwe parcours van de Rivierenland Marathon blijken een schot in de roos. De vaak zeer vermoeide lopers hoefden voor het eerst niet langer naar Boven-Leeuwen terwijl ze de finishmuziek al hoorden op de dijk in Beneden-Leeuwen.

Hierdoor finishen voortaan alle afstanden van de DijkenLoop de laatste kilometers via dezelfde route. Met als voordeel dat de ‘aftellende’ km-bordjes voor alle afstanden gelden (3, 5, 10, 21,1 en 42,2 km).

Wij, als organisatie, kijken terug op een geslaagde Jubileumeditie en bedanken alle deelnemers, vrijwilligers en publiek voor hun enthousiasme en inzet!

BeweegFeest op het plein

De jubileumeditie bestaat niet alleen uit wandelen, fietsen, wielrennen, skeeleren, steppen of hardlopen. Het is ook genieten voor de aanwonenden van de diverse routes. Toeschouwers zijn van harte welkom onderweg en op de zes wisselpunten van de Rivierenland Marathon. Op de routes zorgt ´Muzikale Mo(nu)menten´ voor muziek met passende ritmes.

Feestelijke start
Het Bourgondisch Fruitfietsen is een jubileum-activiteit. De start is bij het Toverbaltheater in Beneden-Leeuwen waar de medewerkers de fietsers feestelijk vermaken en uitzwaaien.

Rode loper
De 3000 Bourgondische Fruitwandelaars en Fruitfietsers worden op de Sportlaan feestelijk ontvangen door entertainer Stan van den Dobbelsteen, waar de rode loper voor hen is uitgelegd.

Showorkest Riverland en 3ofUS+
Wie de vele feestelijke starts en finishes op de Zandstraat in Beneden-Leeuwen live wil meemaken, kan dit weekend terecht op het BeweegFeest op het Dorpsplein. Op zaterdagmiddag treedt o.a. het bekende Showorkest Riverland op. De swingende muzikanten en zanggroep voelen zich in elke muziekstijl thuis. Op zaterdagavond staat de band 3ofUS+ op het programma. Van een blij feestnummer tot een melancholisch levenslied van een stevig rocknummer tot een zwoele ballad. 3ofUS speelt het allemaal.

DJ Edwin
Op zondag draait dj Edwin van 9.30 tot zeker 19.00 uur toepasselijke muziek voor de sporters én bezoekers en sluit daarmee de feestelijke jubileumeditie af. Meer informatie over het volledige programma lees je hier.

Radio DijkenSport.nl
Op beide dagen verzorgen de lokale omroepen EXTRA FM en WEB FM gezamenlijke radio-uitzendingen. Dit gebeurt onder de tijdelijke naam Radio DijkenSport.nl. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen inwoners thuis en onderweg luisteren naar sfeerimpressies, live-reportages en interviews met deelnemers.

Frequenties (ether): EXTRA FM: 107,2; WEB FM: 105,7 (Druten) en 105,4 (Beuningen). Via de kabel zijn beide omroepen te beluisteren op 93,1. Aanwonenden van de parcoursen maken de deelnemers extra blij als ze Radio DijkenSport.nl ook buiten ten gehore brengen.

Semmelclubke klaar voor DijkenSport

De 'Deelnemer aan het Woord' is dit keer niet één persoon. Het zijn liefst 9 vriendinnen die vertellen over hun (hardloop)sport, ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

Wij nemen jullie mee in de wereld van het 'Semmelclubke' :-)

Wie is het Semmelclubke?

Wij ‘het Semmelclubke’ zijn een groep vriendinnen die - buiten het delen van lief en leed - elkaar motiveert en stimuleert om 1 à 2 keer per week een aantal kilometers hard te lopen. Gezelligheid en saamhorigheid zijn ons motto.

Waar komt jullie passie voor hardlopen vandaan?

We zijn 5 jaar geleden gestart bij de loopgroep van Marion van de Veerdonk op de dinsdagavond. Vanaf dat moment zijn we ‘in meer en mindere mate’ besmet geraakt met het hardloopvirus.

Door de trainingen van Marion hebben we het hardlopen opgebouwd naar 5 km en vervolgens al snel richting de 10 km. Tijdens onze hardlooprondjes wordt er veel ‘gesemmeld’, lees lekker gekletst!

Wat is jullie ervaring qua deelname aan hardloopevenementen?

Het gaat ons vooral om de gezelligheid en we zoeken ook vaak de uitdaging van leuke hardloopevenementen. Dat zijn tot nu toe de Dijkenloop in ons Land van Maas & Waal, de Marikenloop, Santa Claus Run Nijmegen.

Sommigen van ons hebben de Color Run en de Electric Run (in London!) gelopen. Ook dan zijn er natuurlijk ook de TCS Amsterdam, FortaRock Bruggenloop, de Appelternloop en niet te vergeten de indrukwekkende Bevrijdingsloop.

Wat zeker niet onbelangrijk is dat wij ons na ieder hardloopevenement trakteren op een heerlijk etentje, santé!

Aan welk onderdeel van DijkenSport doen jullie mee?

We doen dit jaar mee aan het Bourgondisch Fruitwandelen (11 km) en 5 km van de DijkenLoop (hardlopen). Helaas zijn 2 'Semmels' geblesseerd maar we gaan ervan uit dat die er binnenkort weer bij zijn.

Ze zullen ongetwijfeld langs de kant staan om ons te supporteren. Want actief meedoen of aanmoedigen, Dijkensport is voor ons altijd weer een supergezellig evenement in ons eigen dorp Lauwe.

Hoe bereiden jullie je voor op de deelname?

Onze voorbereiding bestaat voornamelijk uit regelmatig trainen. De dag ervoor drinken we veel water (sommige onder ons vervangen dit door alcohol) en eten een lekkere bord pasta. Op de dag zelf doen een licht ontbijt en nét voor de start een banaan wonderen!

Hebben jullie vooraf een bepaald doel of tijd voor ogen?

We hebben ons zelf dit jaar geen specifiek doel gesteld wat betreft de hardlooptijden. Meedoen en uitlopen is wat ons betreft het motto.

Is er iets wat jullie verder kwijt willen over hardlopen of DijkenSport?

Wat wij erg leuk zouden vinden is dat er een nieuwe afstand zou komen. Daarbij kun je denken aan 7,5 of 8 kilometer. Deze afstand lopen wij ook ieder jaar in Amsterdam en dat bevalt ons erg goed.

Wij hopen dat Dijkensport nog lang mag bestaan want wij vinden het een geweldig leuk evenement met allerlei bijzondere onderdelen voor jong en oud. Wij zijn trots dat Maas en Waal een dergelijk groot evenement organiseert, top!

Wij danken de 'semmels' Inge, Karin, Andrea, Marion, Mariël, Nicolet, Mirande, Suzanne en Ingrid heel hartelijk voor de leuke reacties op de vragen!

En wensen jullie veel 'semmelplezier' tijdens de jubileumeditie van de DijkenLoop!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Olympische sporters op DijkenSport

De zussen Sanne en Yara van Kerkhof komen zondag naar Beneden-Leeuwen. Beide dames deden mee aan het onderdeel shorttrack op de Olympische Winterspelen in Sochi afgelopen februari.

Sanne neemt aankomend weekend deel aan de 50 km van het Skeeleren over Dijken en start daarbij om 9.30 uur. Yara kan helaas niet meedoen gezien ze in een druk trainingsprogramma zit. Ze lost wel om 12.30 uur het startschot voor de vijf kilometerlopers.

Ambassadeurs

De zussen komen graag als ambassadeurs van de skeeler- en schaatssport én van DijkenSport.nl naar Beneden-Leeuwen. Hun vader Jan is namelijk hier geboren en hun familie (opa, oma, oom en tante) woont er nog steeds.

Sanne is erg enthousiast over haar deelname: 'Ik heb er zin in om mee te doen en ik hoop dat ik nog meer mensen enthousiast kan maken voor het Dijkensport-weekend.'

Zusje Yara draagt ook graag haar steentje bij aan DijkenSport.nl. Zoals ze zelf zegt: 'Ik vind het een mooi evenement in een supermooie omgeving.'

Trots op hun komst

Wij zijn blij en trots om bij de feestelijke 15e editie de beide bekende Nederlandse sportsters te mogen verwelkomen. Met hun familieroots in het Land van Maas en Waal.