4-5-6 september 2020

13

15-jarige DijkenSport.nl blijft vernieuwen

Het is 11 april 1999 en de verhoging en de verfraaiing van de dijken langs de Maas en Waal zijn in volle gang. De ambtenaren Recreatie-Toerisme en Gezondheid filosoferen tijdens de lunchpauze over een marathon op de vernieuwde dijken. “Hiermee kunnen we ons mooie Land van Maas en Waal beter op de kaart zetten en het verleidt Maas en Walers om meer sportief te genieten van hun eigen omgeving”.

Verantwoordelijk wethouder Hans van Zwam vindt het een kansrijk initiatief en zijn twee medewerkers krijgen groen licht om te kijken of het idee levensvatbaar is.

Ut geej deur

Hardloopster Marion van de Veerdonk reageert meteen enthousiast en adviseert om ook een halve marathon, een 10 kilometer en jeugdlopen op het programma te zetten. “En maak van de marathon ook een estafette met in elk dorp een wisselpunt. Verenigingen in de acht dorpen kunnen dan onder leiding van een rayonhoofd zorgen voor veilige en gastvrije doorkomsten.”

Ook de tip van een lokale sportzaak om het gladde asfalt op de dijken open te stellen voor skeeleraars wordt opgevolgd.

Een idee hebben is leuk maar een idee uitvoeren kost geld. Gelukkig kan de gemeente de Rabobank en De Gelderlander overtuigen. Tien andere lokale ‘founders’ sluiten zich snel aan. ‘Ut geej deur’, zou een Maas en Waalse Elfstedentochtrijder zeggen.

Boom van Mina Kuppen

Het startschot voor de eerste Maas en Waalse Dijkenloop wordt gelost op zondag 3 september 2000. De flyer citeert de toepasselijke eerste regels uit 'Papa Was A Rolling Stone' van The Temptations: ‘It was the third of september, the day I’ll always remember’. Dat geldt zeker voor praktiserend Rolling Stone Hans van Zwam die het startpistool mag vasthouden.

“De DijkenLoop schrijft bij haar eerste editie al geschiedenis,” kopt De Waalkanter.

Bijna 1.000 hardlopers en skeeleraars uit heel Nederland doen mee. Een nog jeugdige Koen Raymakers (nu één van Nederlands snelste marathonlopers) wint de 10 kilometer. De skeeleraars kunnen alleen nog maar van Dreumel naar Beneden-Leeuwen rollen. Want de Maasdijk heeft dat jaar voor hen nog geen geschikt wegdek.

Vanaf het eerste jaar vormt de Zandstraat bij het Dorpsplein de finishlocatie. De verhoging en de schaduw rond de later gesneefde Boom van Mina Kuppen vormen jarenlang een historisch decor. Hiervan is deze foto nog een stille getuige.

Nog meer sportief genieten

In 2003 neemt Stichting DijkenLoop het organisatie-stokje over van de gemeente. Business Club Maas & Waal volgt de Rabobank op als financieel hoofdsponsor. Het doel van de stichting is kort en krachtig: ‘Bewegen tot Bewegen’. Meer mensen en bedrijven zouden sportief moeten genieten dankzij de dijken. Daarom wordt in de loop der jaren het onderdeel hardlopen uitgebreid met de 5 en 3 km. Voor de wandelliefhebbers start in 2005 de Maas en Waalse variant van wandeltochten in België met een Bourgondisch inslag: het altijd snel uitverkochte Bourgondisch Fruitwandelen.
Ook snelle en minder snelle wielrenners worden niet vergeten. In 2008 volgt uitbreiding met het onderdeel wielrennen. Stepliefhebbers krijgen in 2013 hun eigen onderdeel. Sporters én toeschouwers genieten elk jaar meer van het BeweegFeest op het Dorpsplein.
15 vernieuwingen
Door uitbreiding van de sportieve onderdelen stijgt het aantal deelnemers tot ruim vijf duizend in 2013. Met vele toeschouwers langs de parcoursen en de medewerking van ruim 500 vrijwilligers. Het leidt ook tot het besef dat de naam DijkenLoop de lading niet langer dekt. Vanaf 2012 heet het evenement daarom voortaan: DijkenSport.nl. Dit jaar alweer de 15e editie. Deze keer geen ‘jubileumconcert ‘zoals het - letterlijk - spetterende optreden van De Dijk in 2009. Het jubileum wordt nu gevierd met 15 vernieuwingen binnen de sportieve onderdelen. Waarover volgende week meer in dit blad. Nieuwsgierig? Kijk alvast op www.dijkensport.nl

Historie van 15 jaar DijkenSport

Terugblik en vooruitkijken na 15 jaar DijkenSport.nl

Het is 11 april 1999 en de verhoging en de verfraaiing van de dijken langs de Maas en Waal zijn in volle gang. De ambtenaren Recreatie-Toerisme en Gezondheid filosoferen tijdens de lunchpauze over een marathon op de vernieuwde dijken.

“Hiermee kunnen we ons mooie Land van Maas en Waal beter op de kaart zetten en het verleidt Maas en Walers om meer sportief te genieten van hun eigen omgeving”.

Verantwoordelijk wethouder Hans van Zwam vindt het een kansrijk initiatief en zijn twee medewerkers krijgen groen licht om te kijken of het idee levensvatbaar is.

Ut geej deur

Hardloopster Marion van de Veerdonk reageert meteen enthousiast en adviseert om ook een halve marathon, een tien kilometer en jeugdlopen op het programma te zetten. “En maak van de marathon ook een estafette met in elk dorp een wisselpunt.

Verenigingen in de acht dorpen kunnen dan onder leiding van een rayonhoofd zorgen voor veilige en gastvrije doorkomsten.” Ook de tip van een lokale sportzaak om het gladde asfalt op de dijken open te stellen voor skeeleraars wordt opgevolgd.

Een idee hebben is leuk maar een idee uitvoeren kost geld. Gelukkig kan de gemeente de Rabobank en De Gelderlander overtuigen. Tien andere lokale ‘founders’ sluiten zich snel aan. ‘Ut geej deur’, zou een Maas en Waalse Elfstedentochtrijder zeggen.

Eerste startschot in 2000

Het startschot voor de eerste Maas en Waalse Dijkenloop wordt gelost op zondag 3 september 2000. De flyer citeert de toepasselijke eerste regels uit Papa Was A Rolling Stone van The Temptations: ‘It was the third of september, the day I’ll always remember’.

Dat geldt zeker voor praktiserend Rolling Stone Hans van Zwam die het startpistool mag vasthouden.

“De DijkenLoop schrijft bij haar eerste editie al geschiedenis”, koppen Gelderlander en Waalkanter. Bijna 1.000 hardlopers en skeeleraars uit heel Nederland doen mee. Een nog jeugdige Koen Raymaekers (nu één van Nederlands snelste marathonlopers) wint de 10 kilometer.

De skeeleraars kunnen alleen nog maar van Dreumel naar Beneden-Leeuwen rollen. Want de Maasdijk heeft dat jaar voor hen nog geen geschikt wegdek.

Boom van Mina Kuppen

Vanaf het eerste jaar vormt de Zandstraat bij het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen de finishlocatie. De verhoging en de schaduw rond de later gesneefde Boom van Mina Kuppen vormen jarenlang een historisch decor. Daarvan is deze foto nog een stille getuige.

Nog meer sportief genieten

In 2003 neemt Stichting DijkenLoop Maas en Waal het organisatie-stokje over van de gemeente. Business Club Maas & Waal volgt de Rabobank op als financieel hoofdsponsor.

Het doel van de Stichting is kort en krachtig: ‘Bewegen tot Bewegen’. Ofwel dat meer mensen en werknemers bij bedrijven 'Sportief Genieten Dankzij de Dijken'.

Daarom wordt in de loop der jaren het onderdeel hardlopen uitgebreid met de 3 en 5 km. Voor wandelliefhebbers start in 2005 de Maas en Waalse variant van wandeltochten in België met een Bourgondisch inslag. Het tot op heden succesvolle Bourgondisch Fruitwandelen.

Ook snelle en minder snelle wielrenners worden niet vergeten. In 2008 volgt uitbreiding met het onderdeel wielrennen.

Stepliefhebbers krijgen in 2013 hun eigen onderdeel. En ondertussen genieten sporters, supporters en toeschouwers elk jaar meer van het BeweegFeest op het Dorpsplein.

DijkenLoop wordt DijkenSport.nl

Door uitbreiding van de sportieve onderdelen stijgt het aantal deelnemers tot ruim 5.000 in 2013. Met vele toeschouwers langs de parcoursen en de medewerking van ruim 500 vrijwilligers.

Het leidt ook tot het besef dat de naam DijkenLoop (en logo) de lading niet langer dekt.

Vanaf 2012 heet het evenement daarom voortaan: DijkenSport.nl. Met daarbij voor elk onderdeel de - inmiddels - kenmerkende, gekleurde icoontje.

15 Vernieuwingen in 2014

Dit jaar organiseren we alweer de 15e editie. En dit keer geen ‘jubileumconcert' zoals het - letterlijk - spetterende optreden van De Dijk in 2009. Het jubileum wordt nu gevierd met 15 vernieuwingen binnen de sportieve onderdelen.

Zo hebben we dit jaar de Trailrun als Jubileumloop. En naast dat wandelaars al 10 jaar Bourgondisch kunnen genieten, kunnen dit jaar ook fieters dat tijdens het Bourgondisch Fietsen.

Daarnaast bieden we dit jaar tijdens ons jubileum van de 15e Editie ook nog eens 15 extra 'belevingen' onderweg!

Niet zonder...

Het is uiteraard niet mogelijk iedereen persoonlijk te bedanken. Maar een evenement als DijkenSport.nl kan alleen bestaan door de inzet, aanwezigheid en deelname van velen.

Vrijwilligers, deelnemers, inwoners van passerende dorpen, sponsoren, media en iedereen die op enige wijze betrokken is en het evenement een warm hart toedraagt!

Iedereen ontzettend bedankt!

Jullie enthousiasme is voor ons de basis om hopelijk nog vele jaren door te gaan met de organisatie van dit geweldige evenement!

Blijf onze website en social media kanalen volgen voor alle nieuws daarover!