4-5-6 september 2020

Actueel: augustus 2014

DijkenLoop Deelnemer aan het Woord 2014

Ook in ons jubileumjaar laten we in de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' een aantal sporters vertellen over de passie voor hun sport, de ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

Hardloopster Miranda van Staveren trapt met haar antwoorden af.

Wie is Miranda?

Ik ben Miranda van Staveren, ben 46 jaar, getrouwd met Henry en moeder van drie kinderen Linsey, Gaby en Daan. Van beroep ben ik kapster en heb een eigen kapsalon in Nijmegen.

Waar komt je passie voor hardlopen vandaan?

Eén van mijn hobbies is paardrijden en sinds een paar jaar doe ik ook een poging tot hardlopen. Uit nieuwsgierigheid ben ik daarmee begonnen. Meer met het idee van: "Hoelang zou ik het volhouden".

Nou, dat viel in het begin zwaar tegen, vooral op conditioneel vlak. Maar als ik ergens aan begin wil ik altijd proberen eruit te halen wat erin zit.

Wat is je ervaring qua deelname aan hardloopevenementen?

Buiten de Dijkenloop doe ik niet mee aan andere lopen of evenementen.

Aan welk onderdeel van DijkenSport doe je mee?

Dit jaar loop ik voor de 3e keer mee. De eerste keer wilde ik graag de 5 km binnen een half uur lopen en dat is toen gelukt. Vorig jaar ben ik gestart op de 10 km en ik kwam over de finish binnen het uur. Echt zo kicken!

Dit jaar wordt het weer de 10 km, ben benieuwd wat het nu brengt.

Wat is voor jou de reden om die afstand te lopen?

Hardlopen is voor mij even verstand op nul en gewoon gaan. Vorig jaar bij de start dacht ik 'gewoon doorlopen, dan ben je over ongeveer een uur binnen'. Met aanvullend een lekker koud pilsje op het Dorpsplein met vrienden en bekenden.

Hoe bereid je je voor op je deelname?

Wij lopen elke dinsdag met een groepje vrouwen en trainen zo samen. Dat is toch wel lekker, samen fanatiek bezig zijn met hardlopen gecombineerd met veel gezelligheid.

Wil je verder iets kwijt over hardlopen of DijkenSport?

Ik vind dat de Dijkenloop super georganiseerd is en wil bij deze graag iedereen heel veel succes en plezier toewensen.

Erg bedankt voor je tijd en de antwoorden Miranda. Uiteraard wensen wij jou ook een sportieve en gezellige deelname toe aan de jubileumeditie van de DijkenLoop!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

BCMW ook hoofdsponsor jubileumeditie

Eind vorige week ondertekenden Peter de Waal -voorzitter van Business Club Maas & Waal (BCMW)- en Ton Gradussen -voorzitter van DijkenSport.nl- hun samenwerking voor 2014. Dit gebeurde aan het water van de Maas bij Moeke Mooren in Appeltern.

BCMW ondersteunt dus ook de extra feestelijke jubileumeditie en is hiermee voor het twaalfde jaar hoofdsponsor van ons dynamische breedtesport-evenement.

Reden sponsoring
Een belangrijke reden voor BCMW om te sponsoren is de indirecte financiële ondersteuning van de verenigingen die vrijwilligers leveren voor de veilige en gastvrije doorkomsten in de acht dorpen die actief zijn bij DijkenSport.nl.

Wij zijn ontzettend blij met het vertrouwen dat wij al vele jaren van onze hoofdsponsor krijgen!

Historie van 15 jaar DijkenSport

Terugblik en vooruitkijken na 15 jaar DijkenSport.nl

Het is 11 april 1999 en de verhoging en de verfraaiing van de dijken langs de Maas en Waal zijn in volle gang. De ambtenaren Recreatie-Toerisme en Gezondheid filosoferen tijdens de lunchpauze over een marathon op de vernieuwde dijken.

“Hiermee kunnen we ons mooie Land van Maas en Waal beter op de kaart zetten en het verleidt Maas en Walers om meer sportief te genieten van hun eigen omgeving”.

Verantwoordelijk wethouder Hans van Zwam vindt het een kansrijk initiatief en zijn twee medewerkers krijgen groen licht om te kijken of het idee levensvatbaar is.

Ut geej deur

Hardloopster Marion van de Veerdonk reageert meteen enthousiast en adviseert om ook een halve marathon, een tien kilometer en jeugdlopen op het programma te zetten. “En maak van de marathon ook een estafette met in elk dorp een wisselpunt.

Verenigingen in de acht dorpen kunnen dan onder leiding van een rayonhoofd zorgen voor veilige en gastvrije doorkomsten.” Ook de tip van een lokale sportzaak om het gladde asfalt op de dijken open te stellen voor skeeleraars wordt opgevolgd.

Een idee hebben is leuk maar een idee uitvoeren kost geld. Gelukkig kan de gemeente de Rabobank en De Gelderlander overtuigen. Tien andere lokale ‘founders’ sluiten zich snel aan. ‘Ut geej deur’, zou een Maas en Waalse Elfstedentochtrijder zeggen.

Eerste startschot in 2000

Het startschot voor de eerste Maas en Waalse Dijkenloop wordt gelost op zondag 3 september 2000. De flyer citeert de toepasselijke eerste regels uit Papa Was A Rolling Stone van The Temptations: ‘It was the third of september, the day I’ll always remember’.

Dat geldt zeker voor praktiserend Rolling Stone Hans van Zwam die het startpistool mag vasthouden.

“De DijkenLoop schrijft bij haar eerste editie al geschiedenis”, koppen Gelderlander en Waalkanter. Bijna 1.000 hardlopers en skeeleraars uit heel Nederland doen mee. Een nog jeugdige Koen Raymaekers (nu één van Nederlands snelste marathonlopers) wint de 10 kilometer.

De skeeleraars kunnen alleen nog maar van Dreumel naar Beneden-Leeuwen rollen. Want de Maasdijk heeft dat jaar voor hen nog geen geschikt wegdek.

Boom van Mina Kuppen

Vanaf het eerste jaar vormt de Zandstraat bij het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen de finishlocatie. De verhoging en de schaduw rond de later gesneefde Boom van Mina Kuppen vormen jarenlang een historisch decor. Daarvan is deze foto nog een stille getuige.

Nog meer sportief genieten

In 2003 neemt Stichting DijkenLoop Maas en Waal het organisatie-stokje over van de gemeente. Business Club Maas & Waal volgt de Rabobank op als financieel hoofdsponsor.

Het doel van de Stichting is kort en krachtig: ‘Bewegen tot Bewegen’. Ofwel dat meer mensen en werknemers bij bedrijven 'Sportief Genieten Dankzij de Dijken'.

Daarom wordt in de loop der jaren het onderdeel hardlopen uitgebreid met de 3 en 5 km. Voor wandelliefhebbers start in 2005 de Maas en Waalse variant van wandeltochten in België met een Bourgondisch inslag. Het tot op heden succesvolle Bourgondisch Fruitwandelen.

Ook snelle en minder snelle wielrenners worden niet vergeten. In 2008 volgt uitbreiding met het onderdeel wielrennen.

Stepliefhebbers krijgen in 2013 hun eigen onderdeel. En ondertussen genieten sporters, supporters en toeschouwers elk jaar meer van het BeweegFeest op het Dorpsplein.

DijkenLoop wordt DijkenSport.nl

Door uitbreiding van de sportieve onderdelen stijgt het aantal deelnemers tot ruim 5.000 in 2013. Met vele toeschouwers langs de parcoursen en de medewerking van ruim 500 vrijwilligers.

Het leidt ook tot het besef dat de naam DijkenLoop (en logo) de lading niet langer dekt.

Vanaf 2012 heet het evenement daarom voortaan: DijkenSport.nl. Met daarbij voor elk onderdeel de - inmiddels - kenmerkende, gekleurde icoontje.

15 Vernieuwingen in 2014

Dit jaar organiseren we alweer de 15e editie. En dit keer geen ‘jubileumconcert' zoals het - letterlijk - spetterende optreden van De Dijk in 2009. Het jubileum wordt nu gevierd met 15 vernieuwingen binnen de sportieve onderdelen.

Zo hebben we dit jaar de Trailrun als Jubileumloop. En naast dat wandelaars al 10 jaar Bourgondisch kunnen genieten, kunnen dit jaar ook fieters dat tijdens het Bourgondisch Fietsen.

Daarnaast bieden we dit jaar tijdens ons jubileum van de 15e Editie ook nog eens 15 extra 'belevingen' onderweg!

Niet zonder...

Het is uiteraard niet mogelijk iedereen persoonlijk te bedanken. Maar een evenement als DijkenSport.nl kan alleen bestaan door de inzet, aanwezigheid en deelname van velen.

Vrijwilligers, deelnemers, inwoners van passerende dorpen, sponsoren, media en iedereen die op enige wijze betrokken is en het evenement een warm hart toedraagt!

Iedereen ontzettend bedankt!

Jullie enthousiasme is voor ons de basis om hopelijk nog vele jaren door te gaan met de organisatie van dit geweldige evenement!

Blijf onze website en social media kanalen volgen voor alle nieuws daarover!

Flyer met programma DijkenSport 2014

We hebben afgelopen periode hard gewerkt aan de flyer voor de jubileumeditie van DijkenSport 2014. En we zijn blij en trots met het eindresultaat!

Wil je alles weten over:

  • wat DijkenSport uniek maakt om aan deel te nemen;
  • informatie over de onderdelen;
  • het programma op zaterdag 6 september;
  • het programma op zondag 7 september;
  • vertrektijden en startplaatsen per onderdeel;
  • mogelijkheden tot overnachting in de regio en
  • een overzicht van al onze sponsoren.

Download dan de 'DijkenSport 2014 Flyer' en geef deze een centrale plek in je huis. Zodat je alle ins-en-outs over het 'Sportief Genieten Dankzij de Dijken' dicht bij de hand hebt!