4-5-6 september 2020

18

Marieke ontkomt niet aan hardloopvirus

De tweede deelnemer die met ons en jullie haar ervaring deelt van haar deelname aan DijkenSport.nl 2013 is Marieke Weerts.

In een leuk en openhartig interview vertelt zij over haar passie voor sport, het 'niet ontkomen aan het hardloopvirus' en hoe haar DijkenLoop verlopen is.

Wie is Marieke?

Ik ben de 28-jarige Marieke Weerts uit Uden, beleidsmedewerker sport en accommodaties bij de gemeente West Maas en Waal. Ben een fanatiek volleybalster, enthousiast hardloopster en daarnaast is sport in zijn algemeenheid een passie.

Waar komt die passie voor hardlopen vandaan?

Werken bij de gemeente West Maas en Waal betekent dat je vroeg of laat bevangen wordt door het hardloopvirus. Mijn eerste doel was de Ambtenarenveldloop in 2012 (zes kilometer). Daarna ben ik blijven lopen. Heerlijk om je hoofd leeg te maken.

Heb je eerder aan hardloopevenementen meegedaan?

Dat heb ik gedaan: 'De 8 van Boveneind' in Boven-Leeuwen, de Marikenloop in Nijmegen en de Dijkenloop in 2012.

Wat waren voor jou redenen om aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Drie jaar geleden ben ik bij de gemeente West Maas en Waal komen werken. Collega Masjel van Ooijen (secretaris Stichting DijkenLoop, red.) zei direct: 'Als je hier komt werken moet je OF mee helpen aan OF mee lopen met de DijkenLoop.' Oké...

De eerste twee jaar heb ik meegeholpen met het uitgeven van startbewijzen in de Rosmolen en vorig jaar heb ik dus ook meegedaan aan de 5 km en dit jaar aan de 10 km.

Heb je je speciaal voorbereid daarop?

Nou, ik had me eigenlijk weer ingeschreven voor de 5 km. Maar in de laatste twee weken voor de Dijkenloop bedacht ik ineens om voor de 10 km te gaan. Die weken heb ik nog twee keer per week gelopen en ook twee keer een rondje Uden van ruim 10 km gemaakt zodat ik goed voorbereid was.

Had je naast de afstand ook een bepaalde eindtijd voor ogen?

Doelstelling één was vooral lekker lopen en qua tijd het liefst binnen het uur.

En hoe is je deelname verlopen?

Perfect! In de ochtend heb ik geholpen met het uitdelen van de medailles bij de jeugdlopen en de steppers en skaters. Daarna heb ik een broodje gegeten, me omgekleed en naar de start gegaan.

Gelukkig vond ik al snel een lekker tempo en heb ik een redelijk constante loop gelopen. Gezellig als er onderweg mensen aan de kant staan en nog lekkerder als er een goed muziekje klinkt. Onderweg heb ik aardig wat collega’s gezien en bij de finish stonden mijn kamergenoten van het werk me op te wachten.

Ik kwam huppelend en stralend over de finish, zo trots was ik! En dan ook nog lekker gelopen, binnen het uur en bovenal enorm genoten.

Deze prestatie is voor mij ook een afsluiting van een minder leuke (privé) periode, van het verleggen van mijn grenzen en van het begin van een nieuwe fase. Het is echt een symbool dat ik mijn eigen leven kan bepalen en daar heb ik enorm zin in.

Het geeft energie en zo’n goed gevoel, steeds dat kilometertje meer.

Wat vond je het leukst aan je deelname?

Het gevoel van de uitdaging, de lichte kriebels in m’n buik bij de start en het moment van trots toen ik over de finish kwam.

Zou of ga je volgend jaar iets anders doen?

Misschien ga ik wel voor de halve marathon, maar eerst maar eens de Zevenheuvelenloop in Nijmegen/Groesbeek lopen in november 2013. Maar het kriebelt toch wel om mijn grenzen te verleggen.

Ben je in 2014 weer van de partij?

Dat is zeker de bedoeling!!

Wat moeten wij zeker blijven doen of wellicht verbeteren?

Eigenlijk gewoon hetzelfde als dit jaar blijven doen, want het verloopt allemaal even ‘smooth’. Goed is goed en de organisatie zit verder perfect in elkaar.

Als ik dan toch een aandachtspuntje mag geven, het liefst geen bidons meer moeten vullen met water maar gewoon flesjes of zakjes water. Wat een hels karwei voor de vrijwilligers om te vullen!

Heb je nog een slotwoord voor de lezers?

Het is een fantastisch evenement waar heel veel vrijwilligers enorm veel tijd en passie instoppen. De dijken van West Maas en Waal lenen zich perfect voor alle onderdelen. Of je nu loopt, fietst, skate of stept, de uitzichten zijn goed en die kronkelende dijk zorgt ervoor dat elke bocht weer een mijlpaal is.

En hardlopen… ik kan het echt iedereen aanbevelen. Zorg voor goede schoenen, bouw het langzaam op en krijg dat gevoel wat het mij ook geeft. Geluk en energie!

Ook namens ons (nogmaals) gefeliciteerd met je prestatie en we zijn bovenal blij om te horen dat je zo hebt genoten Marieke! We zien je graag weer verschijnen aan de start van onze jubileumeditie op 6 en 7 september 2014.

Namens de commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor