4-5-6 september 2020

Actueel: oktober 2013

Marieke ontkomt niet aan hardloopvirus

De tweede deelnemer die met ons en jullie haar ervaring deelt van haar deelname aan DijkenSport.nl 2013 is Marieke Weerts.

In een leuk en openhartig interview vertelt zij over haar passie voor sport, het 'niet ontkomen aan het hardloopvirus' en hoe haar DijkenLoop verlopen is.

Wie is Marieke?

Ik ben de 28-jarige Marieke Weerts uit Uden, beleidsmedewerker sport en accommodaties bij de gemeente West Maas en Waal. Ben een fanatiek volleybalster, enthousiast hardloopster en daarnaast is sport in zijn algemeenheid een passie.

Waar komt die passie voor hardlopen vandaan?

Werken bij de gemeente West Maas en Waal betekent dat je vroeg of laat bevangen wordt door het hardloopvirus. Mijn eerste doel was de Ambtenarenveldloop in 2012 (zes kilometer). Daarna ben ik blijven lopen. Heerlijk om je hoofd leeg te maken.

Heb je eerder aan hardloopevenementen meegedaan?

Dat heb ik gedaan: 'De 8 van Boveneind' in Boven-Leeuwen, de Marikenloop in Nijmegen en de Dijkenloop in 2012.

Wat waren voor jou redenen om aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Drie jaar geleden ben ik bij de gemeente West Maas en Waal komen werken. Collega Masjel van Ooijen (secretaris Stichting DijkenLoop, red.) zei direct: 'Als je hier komt werken moet je OF mee helpen aan OF mee lopen met de DijkenLoop.' Oké...

De eerste twee jaar heb ik meegeholpen met het uitgeven van startbewijzen in de Rosmolen en vorig jaar heb ik dus ook meegedaan aan de 5 km en dit jaar aan de 10 km.

Heb je je speciaal voorbereid daarop?

Nou, ik had me eigenlijk weer ingeschreven voor de 5 km. Maar in de laatste twee weken voor de Dijkenloop bedacht ik ineens om voor de 10 km te gaan. Die weken heb ik nog twee keer per week gelopen en ook twee keer een rondje Uden van ruim 10 km gemaakt zodat ik goed voorbereid was.

Had je naast de afstand ook een bepaalde eindtijd voor ogen?

Doelstelling één was vooral lekker lopen en qua tijd het liefst binnen het uur.

En hoe is je deelname verlopen?

Perfect! In de ochtend heb ik geholpen met het uitdelen van de medailles bij de jeugdlopen en de steppers en skaters. Daarna heb ik een broodje gegeten, me omgekleed en naar de start gegaan.

Gelukkig vond ik al snel een lekker tempo en heb ik een redelijk constante loop gelopen. Gezellig als er onderweg mensen aan de kant staan en nog lekkerder als er een goed muziekje klinkt. Onderweg heb ik aardig wat collega’s gezien en bij de finish stonden mijn kamergenoten van het werk me op te wachten.

Ik kwam huppelend en stralend over de finish, zo trots was ik! En dan ook nog lekker gelopen, binnen het uur en bovenal enorm genoten.

Deze prestatie is voor mij ook een afsluiting van een minder leuke (privé) periode, van het verleggen van mijn grenzen en van het begin van een nieuwe fase. Het is echt een symbool dat ik mijn eigen leven kan bepalen en daar heb ik enorm zin in.

Het geeft energie en zo’n goed gevoel, steeds dat kilometertje meer.

Wat vond je het leukst aan je deelname?

Het gevoel van de uitdaging, de lichte kriebels in m’n buik bij de start en het moment van trots toen ik over de finish kwam.

Zou of ga je volgend jaar iets anders doen?

Misschien ga ik wel voor de halve marathon, maar eerst maar eens de Zevenheuvelenloop in Nijmegen/Groesbeek lopen in november 2013. Maar het kriebelt toch wel om mijn grenzen te verleggen.

Ben je in 2014 weer van de partij?

Dat is zeker de bedoeling!!

Wat moeten wij zeker blijven doen of wellicht verbeteren?

Eigenlijk gewoon hetzelfde als dit jaar blijven doen, want het verloopt allemaal even ‘smooth’. Goed is goed en de organisatie zit verder perfect in elkaar.

Als ik dan toch een aandachtspuntje mag geven, het liefst geen bidons meer moeten vullen met water maar gewoon flesjes of zakjes water. Wat een hels karwei voor de vrijwilligers om te vullen!

Heb je nog een slotwoord voor de lezers?

Het is een fantastisch evenement waar heel veel vrijwilligers enorm veel tijd en passie instoppen. De dijken van West Maas en Waal lenen zich perfect voor alle onderdelen. Of je nu loopt, fietst, skate of stept, de uitzichten zijn goed en die kronkelende dijk zorgt ervoor dat elke bocht weer een mijlpaal is.

En hardlopen… ik kan het echt iedereen aanbevelen. Zorg voor goede schoenen, bouw het langzaam op en krijg dat gevoel wat het mij ook geeft. Geluk en energie!

Ook namens ons (nogmaals) gefeliciteerd met je prestatie en we zijn bovenal blij om te horen dat je zo hebt genoten Marieke! We zien je graag weer verschijnen aan de start van onze jubileumeditie op 6 en 7 september 2014.

Namens de commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

De eerste halve marathon van Lia

Nadat wij eerder deelnemers aan het woord hebben gelaten voorafgaand aan hun deelname aan DijkenSport, vertelt de komende periode een aantal deelnemers hoe zij hun deelname ervaren hebben.

Ruim een maand na de succesvolle 14e editie van 2013 is Lia Steensma de eerste deelnemer die haar ervaringen deelt.

Hoi Lia, kun je een korte introductie van jezelf geven?

Ik ben Lia Steensma en woon samen met mijn vriend Carlos, zoon Daniël en dochter Faye in Veenendaal. Ik ben parttime projectassistent en ben sindskort ambassadeur van een vrij nieuw Amerikaans sportkledingmerk.

Waar komt je passie voor hardlopen vandaan?

Ik had 13 jaar niet gesport, was de 40 jaar gepasseerd en voelde me niet lekker in m’n vel zitten. In maart 2012 ben ik daarom met een beginnersschema hardlopen begonnen. Ik moest en zou in ieder geval proberen een half uur te rennen.

Toen ik dat voor het eerst 5km zonder te stoppen kon, gaf me dat zo'n enorme kick dat ik enthousiast ben doorgegaan met trainen voor de 10km.

Tja, en toen wilde ik steeds iets verder en nu, bijna anderhalf jaar later, ren ik nog steeds en mijn leven is in positieve zin veranderd. Hardlopen maakt me blij.

Heb je ervaring met deelname aan hardloopevenementen?

Inmiddels heb ik aan zowel kleine als grote evenementen meegedaan. Soms alleen, soms met een vriendin en dan weer met m’n zoon of met meerdere loopmaatjes. Meestal liep ik dan 5km maar ook wel eens de 10km.

Wat waren voor jou redenen om aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Mijn vriendin Olga vertelde dat ze de DijkenLoop (hardlooponderdeel van DijkenSport) zo leuk vond. Zij had al eerder een halve marathon bij de DijkenLoop gelopen en vond het evenement erg sfeervol en niet te massaal.

Daarom heb ik vorig jaar voor het eerst deelgenomen aan de 5km in Beneden-Leeuwen. Ik vond het geweldig en begreep meteen precies wat ze bedoelde. Dit jaar heb ik de halve marathon gelopen en dat was ook meteen de eerste halve marathon van m’n leven.

Kun je iets vertellen over je voorbereiding?

Dat was een zaak van vooral veel en goed trainen. Drie per week waarvan 2x duurloop en 1x intervaltraining. Mijn trainer van loopvereniging VAV heeft me goede trainingstips gegeven en ik heb m’n dieet er in de laatste week ook nog op aangepast.

Ik verscheen goed voorbereid aan de start en had mezelf als doel gesteld de halve marathon tussen de 2:15 en 2:20 uur te lopen.

En hoe is je deelname uiteindeijk verlopen?

Mijn trainer Be ging mee om me 'te hazen'. M’n loopmaatjes Olga en Wijnand liepen ook samen dus met z’n viertjes op weg naar Beneden-Leeuwen. Het weer was super dus dat hadden we al te pakken.

Vlakbij de verzamellocatie, 'de Rosmolen', stond de bus klaar die ons naar Dreumel bracht. Daar aangekomen stonden we met z'n allen klaar voor de start.

Om 13.00 uur klonk het startschot en we begonnen bijna te hard. Gelukkig hadden we het juiste ritme al snel te pakken. Het parcours was prachtig met vooral veel vriendelijke mensen onderweg. Klappen, aanmoedigen, muziek, kinderen die handjes geven, kortom geweldig sfeervol.

Tot 15km liepen we aardig op schema maar bij de 18km werd het behoorlijk zwaar. De wind tegen was pittig maar ach... we hoefden nog maar een stukje en ja hoor, eindelijk waren we in Beneden- Leeuwen.

Wat een heerlijk gevoel als je de finish in beeld ziet verschijnen en vrienden en familie langs de kant ziet staan.

Een ongelofelijke ervaring met vermoeidheid, emotie en trots tegelijk... geweldig!

Je doel bereikt?

Jazeker! Gefinisht in 2:19 min maar (ook of mede) dankzij Be hoor. Hij zei aan het eind “Kom op, dan zijn we net onder de 2:20 binnen!”.

Wat vond je het leukst aan je deelname?

Het leukste en de grootste kick is toch wel dat ik de halve marathon heb gelopen. Dat had ik in 2012 niet voor mogelijk gehouden. Mijn grootste uitdaging was ik zelf en dat is een hele bijzondere ervaring.

Zou je volgend jaar bepaalde dingen anders doen?

Meer trainen op duurloop en dan hoop ik dat het laatste stukje minder zwaar is. Maar ik kan in ieder geval al wel vast verklappen dat ik in 2014 weer mee doe aan de DijkenLoop.

Wat moeten wij zeker blijven doen of wellicht verbeteren?

Dit geweldige evenement weer organiseren want ik vind het prima geregeld allemaal. Professionele aanpak en vriendelijke medewerkers. Misschien één tip: wellicht meer medailles aanschaffen.

Ik wil jullie bedanken voor de geweldige organisatie en ik ben blij dat ik ervoor heb gekozen om m’n eerste halve marathon bij jullie te lopen. Mede daardoor is dit een onvergetelijke dag geworden.

Heel erg leuk om je leuke, positieve ervaring van je deelname met ons te delen Lia! En we zien jou uiteraard ook graag weer terug tijdens onze jubileumeditie op 6 en 7 september 2014.

Namens de commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor