4-5-6 september 2020

26

Voor start al 'Marathon Record'

Nog een paar dagen en dan gaat de DijkenLoop van start. De Rivierenland Marathon, het koningsnummer van dit onderdeel - vestigt vooraf al een record. Want nog niet eerder deden maar liefst (minimaal) 130 individuele lopers en 51 estafetteteams mee.

Twee deelnemers hopen een persoonlijk record te vestigen in het aantal marathons dat ze hebben gelopen. Wilbert Roeleveld uit Wijk bij Duurstede komt zijn 100e marathon lopen en Ruud Kok uit Apeldoorn zijn 150e!

Vandaag kregen ze hun toepasselijke en persoonlijke startnummers uitgereikt.

DijkenLoop Deelnemer aan het Woord

Onlangs spraken wij met Wilbert voor de rubriek 'Deelnemer aan het Woord'. Hieronder kun je dit interview over zijn passie, het lopen van marathons, lezen.

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Ik ben Wilbert Roeleveld, 58 jaar en woon in Wijk bij Duurstede en ik loop hard sinds 1991. In 1994 liep ik mijn eerste marathon: die van Utrecht. Ik houd van duursporten als wielrennen en toertochten op de schaats op natuurijs. Alhoewel ik al meer dan 20 jaar lid van de vereniging Friese Elf Steden, ben ik nog nooit ingeloot voor dé tocht.

Ook houd ik van uitdagingen, zo liep ik in 2002 de 'Jungfrau marathon' twee keer in een weekend en in 2004 liep ik de Swiss Alpine (78 km over 2 bergtoppen).

Waar komt je passie voor hardlopen vandaan?

Duursporten zijn mijn ding en hardlopen is daarbij een sport die je altijd en overal kunt doen: zomer, winter, ochtend of avond. Je hoeft alleen maar de deur uit te stappen en je kunt gaan.

Door een drukke baan (directeur van Technocentrum Flevoland) en een gezin was de tijd beperkt en omdat ik duursporten erg graag doe, is dan hardlopen het meest voor de hand liggend. Ook ben ik graag buiten in de natuur om te genieten van rust, geuren en geluiden.

Hardlopen is ook mijn uitlaatklep en een weekend met een marathon is voor mij meer dan een hele week vakantie!

Wat is je ervaring qua deelname aan hardloopevenementen?

Op de website www.100mcnl.org staan alle marathons die ik gelopen heb (tab ranglijst, nummer 78, klikken op naam en je ziet de lijst). Ik heb in 8 verschillende landen één of meer marathons gelopen.

Sinds 2002 loop ik bijna alle marathons samen met mijn loopmaat uit Cothen: Gert Jan van Groningen. We maken samen veel plezier onderweg, met elkaar en met het publiek aan de kant. Het gaat niet om een snelle tijd maar om een goede marathon en het gevoel na de finish van ‘dit wil ik nog een keer’.

Aansprekende marathons: New York, Venetië, Jungfrau Marathon, Athene, marathon 3 daagse in Dieverbrug (3 marathons in 1 weekend), Zestig van Texel, etc. Eigenlijk is elke marathon bijzonder!

Wat zijn voor jou redenen om dit jaar aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Ik vind vooral de wat kleinere marathons (qua deelnemers) leuk om te lopen. Verder ben ik aan mijn stand verplicht als er een marathon in onze omgeving is, en het past in mijn agenda, om die te lopen.

Komt bij dat het parcours erg mooi is en de mensen aan de kant vaak heel spontaan reageren! De mensen aan de kant en de plekken met muziek maken het een hele gezellige marathon. Ik heb veel gezellige marathons gelopen en de DijkenLoop doet voor geen van die onder.

De DijkenLoop heeft zijn eigen karakter door het aantal deelnemers, de startplaats waar je met de bus naar toe wordt gebracht, het mooie parcours en de mensen aan de kant.

De Dijkenloop is bovendien perfect georganiseerd. In 2003 en in 2012 heb ik trouwens ook meegedaan en in 2010 ben ik na 35 km (voor het eerst en de enige keer) uitgestapt omdat ik me ziek voelde.

Waarom kies je juist DijkenSport.nl voor de mijlpaal van je 100e marathon?

Ik vind het bijzonder om deze jubileum marathon ‘dicht bij huis’ te lopen. Mijn vrouw en kinderen kunnen dan ook komen kijken bij de finish. Bovendien hebben enkele lopers die ik ken van de marathon aangegeven ook te komen en mee te doen als ik de 100ste loop.

Maar vooral: het is gewoon een hele gezellige marathon die goed georganiseerd is en waarin de lopers centraal staan!

Hoe ga je je voorbereiden op je deelname aan DijkenSport.nl?

Op dit moment heb ik 99 marathons gelopen, waarvan 5 in dit afgelopen jaar. Verder mijn wekelijkse trainingen op zaterdag en zondag rond Wijk bij Duurstede en in de bossen rond Amerongen en op maandag de fitness.

Het hardlopen zit na 22 jaar in het systeem zodat extra training niet nodig is. Voorafgaand aan de marathon is vooral rust geboden; voldoende rust is eigenlijk de belangrijkste pijler van mijn trainingen.

Wat is je doel voor je deelname dit jaar aan DijkenSport.nl?

De datum 1 september 2013 moet gewoon een mooie dag worden: mooi voor mij en mijn loopmaatje, een mooie dag voor mijn gezin en natuurlijk een mooie en succesvolle dag voor de organisatie.

Een gezellig marathon met plezier onderweg, in een mooi vlak schema, met de snelste km’s na 35 km.

Wil je verder nog iets kwijt over hardlopen of DijkenSport.nl?

Ik behoor tot een groep lopers die graag kleine, gezellige marathons loopt in een mooie omgeving zoals de DijkenLoop. Er zijn veel van dergelijke marathons.

Deze marathons zijn alleen mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers: organisatoren en mensen langs de route die de weg wijzen en het verkeer regelen, mensen die voor de verzorging zorgen onderweg, de EHBO-ers, etc.

Ik en al mijn collega-lopers waarderen hun inzet bijzonder en danken hun hartelijk daarvoor.

Wij wensen je heel veel succes en plezier tijdens je 100e marathon.
We gaan er samen met je dierbaren een onvergetelijke dag van maken!

Namens Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor