4-5-6 september 2020

24

Wielrennen - Deelnemer aan het Woord

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

In dit artikel vertelt Erik van Bekkum over zijn passie: wielrennen!

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Mijn naam is Erik van Bekkum, geboren in Alphen aan de Maas en nu ruim zes jaar woonachtig in Wamel. Daar woon ik samen met mijn vriendin Daisy van Sommeren, eveneens een geboren en getogen Maas en Waler.

Ik werk in het dagelijks leven fulltime bij een agrarisch advieskantoor in Ede als specialist vergunningen.

Waar komt je passie voor wielrennen vandaan?

Ik reed sinds ik kon fietsen al graag bij ons in de straat en toen pap en mam vroegen of ik iets van sport wilde doen, was wielrennen een logisch antwoord. Later zijn ook mijn broertjes en zusje gaan fietsen.

In het begin vond ik crossen (veldrijden) leuker maar sinds de resultaten op de weg veel beter zijn, is het wegwielrennen mijn grootste passie geworden.

En daarin kun je, door hard te werken, een heleboel bereiken. Het wielervirus is wat dat betreft echt een virus dat je niet meer loslaat. Tenminste, mij in elk geval niet!

Wat is je ervaring qua deelname aan wielerevenementen?

Ik heb bijna 20 jaar ieder weekend wedstrijden gereden bij de KNWU. Daaronder ook een aantal wedstrijden in het buitenland zoals in Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Wales. In de jeugdcategorieën tot en met de junioren (17/18 jaar) heb ik altijd bij 'JvR de Batauwers' in Tiel gefietst.

Het lukte op dat moment niet om in onze regio een ploeg met voldoende elite/beloften op te richten. Een ploeg waarmee we aan de landelijke clubcompetitie, een wedstrijdenreeks van klassiekers tussen de 150 tot 180km konden deelnemen. Toen heb ik de overstap gemaakt naar 'TML Dommelstreek' in Eindhoven.

Hier heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen met als één van de hoogtepunten een plaats in het landelijke sponsorteam van Metec in 2011.

Wat waren je redenen om aan de Rabo Wieler Classic deel te nemen?

Voor iedere wielrenner blijft een wedstrijd in de eigen achtertuin iets speciaals. Zeker als je dan ook nog het podium weet te bereiken. Daarnaast speelde ook wel een beetje mee dat in onze regio in het verleden wielerwedstrijden werden verreden onder de vlag van de KNWU.

Daarvan kan ik me de 'Kasteelronde van Appeltern' nog herinneren. Deze zijn helaas om diverse redenen verloren gegaan, maar stiekem hoop ik dat deze wedstrijden ooit weer terug zullen komen.

Hoe bereid je je voor op je deelname aan DijkenSport.nl?

De afgelopen drie jaar paste de wielertocht prima bij de voorbereiding op het laatste piekmoment van het seizoen. In de laatste drie jaar werd namelijk net na de Rabo Wieler Classic het Nederlands Kampioenschap voor clubteams verreden.

Echt specifieke voorbereiding was dus niet echt nodig omdat de conditie al redelijk op orde was. Maar voor degene die iets minder fanatiek fietst, geldt eigenlijk de regel “hoe meer kilometers in de benen, hoe beter het is”.

Heb je een tip voor deelnemers die voor de eerste keer meedoen?

Jazeker, uit eigen ervaring kan ik er een aantal benoemen:

  1. zorg ervoor dat je fiets aan de start tip-top in orde is;
  2. rijden in een grote groep vraagt extra aandacht en voorzichtigheid;
  3. zorg ervoor dat je goed uitgerust aan de Rabo Wieler Classic begint;
  4. het kan geen kwaad om de afstand vooraf een aantal keren te fietsen;
  5. eet vooraf voldoende en neem iets te eten mee (energiereepjes);
  6. datzelfde geldt voor drinken, want...
  7. kom je de-man-met-de-hamer tegen dan is 2,5 uur koersen lang!

Heb je een doel voor je deelname aan DijkenSport.nl?

Mijn doel, namelijk het winnen van de Rabo Wieler Classic, is eigenlijk al bereikt. Wat deze editie (2013) betreft, daaraan neem ik helaas niet deel. Sinds september vorig jaar ben ik gestopt met het wedstrijdfietsen en binnenkort word ik papa.

Mede daardoor heb ik dermate weinig op de fiets gezeten, dat ik me niet fit genoeg voelde om deel te nemen aan de tocht.

Wil je verder nog iets kwijt over wielrennen of DijkenSport.nl?

Ik wil in ieder geval de organisatie van Dijkensport.nl heel erg bedanken voor het prachtige evenement dat ze in onze regio weten neer te zetten. Het is echt fantastisch om te zien hoeveel deelnemers het weekend trekt, want ze komen van heinde en ver om op “onze” dijken te komen sporten.

Ook wens ik alle deelnemers op 31 augustus a.s. een hele leuke en sportieve tocht toe!

Dank je wel, Erik! En jij uiteraard hartelijk bedankt voor je leuke en spontane medewerking en bijdrage aan dit interview!

* Rabo Wieler Classic verkenningstocht

Wij organiseren een testrit waarbij je het parcours kunt verkennen. Deze wordt gehouden op woensdagavond 28 augustus a.s. We vertrekken centraal om 19.00 uur vanaf het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen.

Let wel, het is een 'verkenningstocht' waarbij het niet gaat om winst of snelheid. De gemiddelde snelheid die we hanteren zal tussen de 28 en 30 km/uur liggen.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor