4-5-6 september 2020

21

Steppen - Deelnemer aan het Woord

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

In dit derde artikel vertellen steppers Arie en Mary Folkers hun verhaal.

Kunnen jullie een korte omschrijving van jezelf geven?

Ik ben Arie Folkers, mijn vrouw heet Mary en we hebben 2 zelfstandig wonende kinderen. We zijn resp. 62 en 65 jaar oud. Ik werk fulltime, heb daarnaast sinds ca 25 jaar een eigen bedrijf in de postverwerking en Mary is huisvrouw. Wij houden allebei van bewegen.

Waar komt jullie passie voor het steppen vandaan?

Tot ruim 5 jaar geleden waren we onbekend met deze sport. We bezochten een sportpresentatie in Zwolle waar iemand de stepsport stond te promoten. Dat zag er wel leuk uit en toen we hoorden dat er pas een stepteam in Zwolle was opgericht, zijn we na een proefles direct lid geworden.

Omdat ik ruim dertig jaar aan hardlopen heb gedaan en toch wel veel last van mijn knieën kreeg, ben ik na een poosje helemaal op het steppen overgestapt. Steppen is een sport die niet erg belastend is en nauwelijks specifieke blessures kent.

Ook door de leuke sfeer in de club werden we al gauw fanatieke steppers en gingen voortaan ook ieder jaar met de step op vakantie. Wij boeken dan een fietsvakantie met bagagevervoer en doen de etappes op de step.

Wat is jullie ervaring qua deelname aan step-evenementen?

Die is heel groot: we hebben een aantal jaren wedstrijden gereden en in de vijf jaar dat we steppen hebben we ook bijna alle toertochten van de NAF kalender gereden. Dit jaar heb ik mij gefocust op de IJsselmeerronde; dat is een eendaagse tocht van maar liefst 245 km die om het jaar georganiseerd wordt.

Mary heeft wat pech gehad met blessures en heeft wat minder gestept de laatste tijd. Ze is van plan om zich volgend jaar weer in het wedstrijdcircuit te mengen. Zelf houd ik meer van toertochten omdat het veel afwisselender is.

Wat zijn voor jullie redenen om dit jaar aan Dijkensport.nl deel te nemen?

Wij bezoeken het evenement al een aantal jaren. De route is heel mooi en er is altijd veel sfeer door het enthousiaste publiek langs de route en bij de finish. Wij waarderen de perfecte organisatie en de gunstige prijs/kwaliteit verhouding. De originele herinnering van de 'tinnegieters' telt ook mee in het totale plaatje.

Voor ons is het de topper onder de gemengde tochten.

Hoe gaan jullie je voorbereiden op je deelname aan DijkenSport.nl?

Mary gaat dit jaar de 20 km Steppen over Dijken tocht doen en ikzelf de 50 km variant. We gaan geen speciale voorbereiding doen. We zijn alle twee gewend om veel te steppen. Ik step zo’n 4.000 km per jaar en Mary komt aan zo’n 1.500 km. Voldoende om de tocht probleemloos te volbrengen.

Wat is jullie doel voor je deelname dit jaar aan DijkenSport.nl?

Ons doel is genieten van een mooie tocht met andere steppers en skaters en daarna nog even blijven om de hardlopers te zien finishen. Ook willen wij door onze deelname de organisatie steunen die al meerdere jaren de steppers de ruimte biedt om dit mooie evenement mee te maken, waarvoor dank!

Wil je verder nog iets kwijt over steppen of DijkenSport.nl?

We willen van deze gelegenheid graag gebruikmaken om enkele voordelen van de stepsport aan te stippen. Want steppen is:

  • een laagdrempelige sport;
  • zeer betaalbaar;
  • voor iedereen eenvoudig te doen, je rijdt zo weg;
  • voor alle leeftijden, of je nu tien of tachtig bent;
  • een ultiem gevoel van vrijheid;
  • heerlijk tegen een heuvel op te klimmen en er vanaf te dalen en
  • ook off-road mooi om te doen, je kunt met de step overal komen.

Er worden tal van stepwedstrijden en steptoertochten georganiseerd, zowel in de zomer als winter. Mijn voormalige club organiseert bijvoorbeeld op 22 december 2013 rond IJsselmuiden de 'Midwinter Steptocht' (website wordt nog geactualiseerd). Inclusief glühwein en stamppottenbuffet ;-)

Arie en Mary, ontzettend bedankt voor jullie enthousiaste bijdrage!
Hopelijk draagt deze bij aan de promotie en populariteit van de stepsport.
In het bijzonder in het Land van Maas en Waal en het Rivierenland.

Wij wensen jullie een succesvolle Steppen over Dijken 2013 toe!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor