4-5-6 september 2020

15

Skeeleren - Deelnemer aan het woord

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

In het tweede artikel staat skeeleraar Wim Ijpelaar in de schijnwerpers.

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Ik ben Wim Ijpelaar, 61 jaar en ben duursporter in hart en nieren. Ik doe dat op de schaatsen, skeelers, racefiets, mountainbike en skies. Hoe langer en verder, hoe mooier.

Ik rij veel toertochten op de skeelers en train daar veel voor om ook in de winter op het ijs uit de voeten te kunnen. Want ik reis al jaren af naar de Weissensee om daar 2x in een week de Alternatieve Elfstedentocht te schaatsen.

Op de skeelers heb ik ook al veel 200km tochten gereden waaronder de Elfstedentocht 225km, maar ook het Rondje Ijsselmeer 270km dat om de 5 jaar gereden wordt en als hoogtepunt de Grote Ronde Ijsselmeer 340km wat tevens mijn verste afstand tot nu toe is.

Ik zeg 'tot nu toe' want in september staat de 24uren voor KIKA op de kalender en is mijn streven om over die 340km heen te gaan.

Waar komt je passie voor skeeleren vandaan?

Ik ben ooit als aanvulling op mijn schaatstrainingen gaan skeeleren. Dat is misschien al wel 20 jaren geleden. Doordat ik in die tijd de schaats en skeelerschoenen maakte voor RAPS kreeg ik de beschikking over de beste materialen die er op dat moment waren en dat maakte mij meteen enthousiast.

Wat is je ervaring qua deelname aan skeelerevenementen?

Er zijn veel toertochten door heel het land en ik heb er veel gereden, maar er is veel verschil in organisatie. Doet de ene club zich er vanaf met een stukje banaan en een bekertje water, komt juist een andere club met zowat een uitgebreid buffet met alles erop en eraan qua sportdrank en voeding.

Ook zoekt de ene club uitgebreid naar de mooiste en beste route, terwijl er zijn die met de auto of landkaart een route plannen zonder te kijken of het wel skatewaardig is. Het mooiste is in een mooie omgeving een vrije of pelotonstocht skeeleren op perfect asfalt in een autoluwe omgeving.

Wat zijn voor jou redenen om dit jaar aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Het is een mooie route die autovrij is, met een sfeervolle opzet en waar een ieder zijn of haar eigen tempo kan en mag rijden. Wil je hard gaan dan ga je met de kopgroepen mee en lukt dat niet dan laat je je afzakken en wacht op een betere groep.

Note redactie: Wim houdt een blog bij van zijn sportieve ervaringen. Hierop is ook een verslag van zijn deelname aan het Skeeleren over Dijken 2012 te lezen.

Hoe ga je je voorbereiden op je deelname aan DijkenSport.nl? Voor welke afstand?

Mijn voorbereiding is vanaf maart op dinsdagavond 35 tot 50km te skeeleren met de mannen van Donders Goed uit 's Gravenmoer en met diezelfde mannen op donderdagavond op de racefiets zo'n 75 tot 100km te fietsen.

Wil je verder nog iets kwijt over skeeleren of DijkenSport.nl?

Dijkensport.nl is een mooi evenement met een combinatie van wandelen, fietsen, hardlopen en skeeleren. In het verleden was dat op veel meer plaatsen een mooie combi, maar is op de meeste plaatsen verdwenen van de kalender.

Heel erg bedankt voor je medewerking en je leuke antwoorden Wim! Wij wensen je een sportieve en gezellige deelname aan Skeeleren over Dijken 2013 toe!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor