4-5-6 september 2020

Actueel: augustus 2013

Online inschrijving DijkenSport gesloten

Je kunt je voor DijkenSport.nl 2013 niet meer online inschrijven.

Dit betekent dat je NIET meer in kunt schrijven voor:

 • hardlopen
 • wielrennen (de Wieler Classic)
 • wandelen (was 15 april jl. al volgeboekt)

Je kunt via daginschrijving nog WEL deelnemen aan:

 • skeeleren en steppen
  (inschrijven zondag vanaf 8.00 uur / geen tijdregistratie)
 • wielrennen (de Rabo Dikke Banden Race)
  (inschrijven zaterdag tussen 16.00 en 16.45 uur ter plaatse)

Hardlopen - Deelnemer aan het woord II

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

In deze editie geeft hardloopster Masja Vermeulen de antwoorden.

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Ik ben Masja Vermeulen, getrouwd, moeder van Roos en Daan, 42 jaar en woon in Beneden-Leeuwen. Ik ben werkzaam als verkoopster in een bakkerswinkel, houdt van lezen, shoppen, zwemmen, wandelen en hardlopen.

Waar komt je passie voor hardlopen vandaan?

Na jarenlang gesport te hebben in een sportschool wilde ik iets in de buitenlucht gaan doen! Mijn vriendin en ik zijn eerst begonnen met wandelen en kwamen hierdoor veel hardlopers tegen. We zeiden altijd tegen elkaar "kijk die uitslovers".

Maar omdat we toch een tikkeltje ouder worden, moesten we toch maar iets actiever worden en zijn we begonnen met een programma op de iPod om het hardlopen op te bouwen. En we kregen er gewoon schik in! En nu zijn we al weer ruim een jaar aan het hardlopen.

Wat is je ervaring qua deelname aan hardloop-evenementen?

Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen nog maar aan de 'Drutenloop' meegedaan. Daar heb ik het super zwaar gehad, enerzijds door de zenuwen en anderzijds doordat ik te snel van start ben gegaan. Maar ik heb het toch volbracht in ongeveer 32 minuten.

Wat zijn voor jou redenen om dit jaar aan de DijkenLoop deel te nemen?

Om te kijken of het deze keer beter gaat en omdat het veelal in mijn eigen dorp, Beneden-Leeuwen, wordt gehouden. Daarnaast omdat mijn hardloopmaatjes, die net als ik ook allemaal trainen bij Marion van de Veerdonk, hieraan deelnemen. En uiteraard ook om te kijken of ik deze keer binnen 32 minuten over de finish ben.

Hoe ga je je voorbereiden op je deelname aan de DijkenLoop?

Ik heb me ingeschreven voor de 5 kilometer en ik train elke dinsdagavond met het eerder genoemde DijkenLoopTeam van Marion van de Veerdonk. Ook ga ik zelf nog zéker een keer!

Wil je verder nog iets kwijt over hardlopen of DijkenSport.nl?

Het hardlopen heeft mijn leven postitief veranderd. Ik ben veel fitter, zit lekkerder in mijn vel en het is goed voor de conditie. Ik heb mijn dochter ook 'besmet' en die gaat nu al met regelmaat samen met mij een rondje rennen.

Terwijl ik aan het trainen ben om richting de 10km te gaan, doet zij dit jaar mee met de 1 km Jeugdloop.

Hartelijk bedankt voor dit interview, Masja en we wensen jou en je dochter een sportieve en gezellige deelname aan de DijkenLoop 2013 toe!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Skeeleren - Deelnemer aan het Woord II

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

We laten nu de skeelergroep van Martien en Wilfred Broekman, Mari Banken, Sieme Borren en René van Maurik reageren op onze vragen.

Kunnen jullie een korte omschrijving van jezelf geven?

Wij zijn 5 mannen uit de gemeente West Maas en Waal die elkaar kennen van het schaatsen wat we allemaal doen in Nijmegen. Daar kregen we een klik en kwamen we erachter dat we allemaal dezelfde sportinstelling hebben.

Daarbij staat gezelligheid voorop en waarbij we elke dinsdagavond trainen. Onze verzamel- en vertrekplaats is de dijk onder de Prins Willem Alexanderbrug in Beneden-Leeuwen.

Waar komt jullie passie voor skeeleren vandaan?

Onze passie komt voort vanuit het schaatsen (binnen) en wij zien skeeleren als de 'buitenvariant'. Zo kunnen we het hele jaar blijven 'schaatsen' en kunnen we mooie routes rijden. Daarbij wel het liefst op redelijk tot goed asfalt.

Wat is jullie ervaring qua deelname aan skeeler-evenementen?

Wat DijkenSport.nl betreft doen we al vanaf de eerste editie mee. Het valt ons op dat, ondanks de mooie en geasfalteerde route, het aantal deelnemers gedurende de jaren niet echt stijgt. Vooral jeugdige deelnemers zien we helaas te weinig.

Onze ervaring is dat het een veilige tocht is; wel is het jammer dat we qua route aan de Maaskant veelal langs in plaats van door de dorpen rijden.

Wat zijn voor jullie redenen om dit jaar aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Een echte reden daarvoor hebben we niet. De skeelertocht is voor ons de afsluiting van ons seizoen. Na de sportieve inspanning is het daarna tijd voor onze jaarlijkse BBQ.

Hoe gaan jullie je voorbereiden op je deelname aan DijkenSport.nl?

We trainen elke dinsdag op de skeelers maar laten het verder gewoon op ons afkomen. We hebben ook niet echt een prestatiedoel in gedachten. Heelhuids de tocht volbrengen en een gezellige middag hebben zijn voor ons het belangrijkst!

Willen jullie verder nog iets kwijt over skeeleren of DijkenSport.nl?

Tot slot dan nog een verzoekje van ons om bij de skeelertocht geen bekertjes en sponzen (meer) uit te delen.

Hartelijk bedankt mannen van de skeelergroep voor jullie bijdrage en een gezellige Skeeleren over Dijken 2013 deelname en dito BBQ na afloop!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Voor start al 'Marathon Record'

Nog een paar dagen en dan gaat de DijkenLoop van start. De Rivierenland Marathon, het koningsnummer van dit onderdeel - vestigt vooraf al een record. Want nog niet eerder deden maar liefst (minimaal) 130 individuele lopers en 51 estafetteteams mee.

Twee deelnemers hopen een persoonlijk record te vestigen in het aantal marathons dat ze hebben gelopen. Wilbert Roeleveld uit Wijk bij Duurstede komt zijn 100e marathon lopen en Ruud Kok uit Apeldoorn zijn 150e!

Vandaag kregen ze hun toepasselijke en persoonlijke startnummers uitgereikt.

DijkenLoop Deelnemer aan het Woord

Onlangs spraken wij met Wilbert voor de rubriek 'Deelnemer aan het Woord'. Hieronder kun je dit interview over zijn passie, het lopen van marathons, lezen.

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Ik ben Wilbert Roeleveld, 58 jaar en woon in Wijk bij Duurstede en ik loop hard sinds 1991. In 1994 liep ik mijn eerste marathon: die van Utrecht. Ik houd van duursporten als wielrennen en toertochten op de schaats op natuurijs. Alhoewel ik al meer dan 20 jaar lid van de vereniging Friese Elf Steden, ben ik nog nooit ingeloot voor dé tocht.

Ook houd ik van uitdagingen, zo liep ik in 2002 de 'Jungfrau marathon' twee keer in een weekend en in 2004 liep ik de Swiss Alpine (78 km over 2 bergtoppen).

Waar komt je passie voor hardlopen vandaan?

Duursporten zijn mijn ding en hardlopen is daarbij een sport die je altijd en overal kunt doen: zomer, winter, ochtend of avond. Je hoeft alleen maar de deur uit te stappen en je kunt gaan.

Door een drukke baan (directeur van Technocentrum Flevoland) en een gezin was de tijd beperkt en omdat ik duursporten erg graag doe, is dan hardlopen het meest voor de hand liggend. Ook ben ik graag buiten in de natuur om te genieten van rust, geuren en geluiden.

Hardlopen is ook mijn uitlaatklep en een weekend met een marathon is voor mij meer dan een hele week vakantie!

Wat is je ervaring qua deelname aan hardloopevenementen?

Op de website www.100mcnl.org staan alle marathons die ik gelopen heb (tab ranglijst, nummer 78, klikken op naam en je ziet de lijst). Ik heb in 8 verschillende landen één of meer marathons gelopen.

Sinds 2002 loop ik bijna alle marathons samen met mijn loopmaat uit Cothen: Gert Jan van Groningen. We maken samen veel plezier onderweg, met elkaar en met het publiek aan de kant. Het gaat niet om een snelle tijd maar om een goede marathon en het gevoel na de finish van ‘dit wil ik nog een keer’.

Aansprekende marathons: New York, Venetië, Jungfrau Marathon, Athene, marathon 3 daagse in Dieverbrug (3 marathons in 1 weekend), Zestig van Texel, etc. Eigenlijk is elke marathon bijzonder!

Wat zijn voor jou redenen om dit jaar aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Ik vind vooral de wat kleinere marathons (qua deelnemers) leuk om te lopen. Verder ben ik aan mijn stand verplicht als er een marathon in onze omgeving is, en het past in mijn agenda, om die te lopen.

Komt bij dat het parcours erg mooi is en de mensen aan de kant vaak heel spontaan reageren! De mensen aan de kant en de plekken met muziek maken het een hele gezellige marathon. Ik heb veel gezellige marathons gelopen en de DijkenLoop doet voor geen van die onder.

De DijkenLoop heeft zijn eigen karakter door het aantal deelnemers, de startplaats waar je met de bus naar toe wordt gebracht, het mooie parcours en de mensen aan de kant.

De Dijkenloop is bovendien perfect georganiseerd. In 2003 en in 2012 heb ik trouwens ook meegedaan en in 2010 ben ik na 35 km (voor het eerst en de enige keer) uitgestapt omdat ik me ziek voelde.

Waarom kies je juist DijkenSport.nl voor de mijlpaal van je 100e marathon?

Ik vind het bijzonder om deze jubileum marathon ‘dicht bij huis’ te lopen. Mijn vrouw en kinderen kunnen dan ook komen kijken bij de finish. Bovendien hebben enkele lopers die ik ken van de marathon aangegeven ook te komen en mee te doen als ik de 100ste loop.

Maar vooral: het is gewoon een hele gezellige marathon die goed georganiseerd is en waarin de lopers centraal staan!

Hoe ga je je voorbereiden op je deelname aan DijkenSport.nl?

Op dit moment heb ik 99 marathons gelopen, waarvan 5 in dit afgelopen jaar. Verder mijn wekelijkse trainingen op zaterdag en zondag rond Wijk bij Duurstede en in de bossen rond Amerongen en op maandag de fitness.

Het hardlopen zit na 22 jaar in het systeem zodat extra training niet nodig is. Voorafgaand aan de marathon is vooral rust geboden; voldoende rust is eigenlijk de belangrijkste pijler van mijn trainingen.

Wat is je doel voor je deelname dit jaar aan DijkenSport.nl?

De datum 1 september 2013 moet gewoon een mooie dag worden: mooi voor mij en mijn loopmaatje, een mooie dag voor mijn gezin en natuurlijk een mooie en succesvolle dag voor de organisatie.

Een gezellig marathon met plezier onderweg, in een mooi vlak schema, met de snelste km’s na 35 km.

Wil je verder nog iets kwijt over hardlopen of DijkenSport.nl?

Ik behoor tot een groep lopers die graag kleine, gezellige marathons loopt in een mooie omgeving zoals de DijkenLoop. Er zijn veel van dergelijke marathons.

Deze marathons zijn alleen mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers: organisatoren en mensen langs de route die de weg wijzen en het verkeer regelen, mensen die voor de verzorging zorgen onderweg, de EHBO-ers, etc.

Ik en al mijn collega-lopers waarderen hun inzet bijzonder en danken hun hartelijk daarvoor.

Wij wensen je heel veel succes en plezier tijdens je 100e marathon.
We gaan er samen met je dierbaren een onvergetelijke dag van maken!

Namens Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Wielrennen - Deelnemer aan het Woord

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

In dit artikel vertelt Erik van Bekkum over zijn passie: wielrennen!

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Mijn naam is Erik van Bekkum, geboren in Alphen aan de Maas en nu ruim zes jaar woonachtig in Wamel. Daar woon ik samen met mijn vriendin Daisy van Sommeren, eveneens een geboren en getogen Maas en Waler.

Ik werk in het dagelijks leven fulltime bij een agrarisch advieskantoor in Ede als specialist vergunningen.

Waar komt je passie voor wielrennen vandaan?

Ik reed sinds ik kon fietsen al graag bij ons in de straat en toen pap en mam vroegen of ik iets van sport wilde doen, was wielrennen een logisch antwoord. Later zijn ook mijn broertjes en zusje gaan fietsen.

In het begin vond ik crossen (veldrijden) leuker maar sinds de resultaten op de weg veel beter zijn, is het wegwielrennen mijn grootste passie geworden.

En daarin kun je, door hard te werken, een heleboel bereiken. Het wielervirus is wat dat betreft echt een virus dat je niet meer loslaat. Tenminste, mij in elk geval niet!

Wat is je ervaring qua deelname aan wielerevenementen?

Ik heb bijna 20 jaar ieder weekend wedstrijden gereden bij de KNWU. Daaronder ook een aantal wedstrijden in het buitenland zoals in Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Wales. In de jeugdcategorieën tot en met de junioren (17/18 jaar) heb ik altijd bij 'JvR de Batauwers' in Tiel gefietst.

Het lukte op dat moment niet om in onze regio een ploeg met voldoende elite/beloften op te richten. Een ploeg waarmee we aan de landelijke clubcompetitie, een wedstrijdenreeks van klassiekers tussen de 150 tot 180km konden deelnemen. Toen heb ik de overstap gemaakt naar 'TML Dommelstreek' in Eindhoven.

Hier heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen met als één van de hoogtepunten een plaats in het landelijke sponsorteam van Metec in 2011.

Wat waren je redenen om aan de Rabo Wieler Classic deel te nemen?

Voor iedere wielrenner blijft een wedstrijd in de eigen achtertuin iets speciaals. Zeker als je dan ook nog het podium weet te bereiken. Daarnaast speelde ook wel een beetje mee dat in onze regio in het verleden wielerwedstrijden werden verreden onder de vlag van de KNWU.

Daarvan kan ik me de 'Kasteelronde van Appeltern' nog herinneren. Deze zijn helaas om diverse redenen verloren gegaan, maar stiekem hoop ik dat deze wedstrijden ooit weer terug zullen komen.

Hoe bereid je je voor op je deelname aan DijkenSport.nl?

De afgelopen drie jaar paste de wielertocht prima bij de voorbereiding op het laatste piekmoment van het seizoen. In de laatste drie jaar werd namelijk net na de Rabo Wieler Classic het Nederlands Kampioenschap voor clubteams verreden.

Echt specifieke voorbereiding was dus niet echt nodig omdat de conditie al redelijk op orde was. Maar voor degene die iets minder fanatiek fietst, geldt eigenlijk de regel “hoe meer kilometers in de benen, hoe beter het is”.

Heb je een tip voor deelnemers die voor de eerste keer meedoen?

Jazeker, uit eigen ervaring kan ik er een aantal benoemen:

 1. zorg ervoor dat je fiets aan de start tip-top in orde is;
 2. rijden in een grote groep vraagt extra aandacht en voorzichtigheid;
 3. zorg ervoor dat je goed uitgerust aan de Rabo Wieler Classic begint;
 4. het kan geen kwaad om de afstand vooraf een aantal keren te fietsen;
 5. eet vooraf voldoende en neem iets te eten mee (energiereepjes);
 6. datzelfde geldt voor drinken, want...
 7. kom je de-man-met-de-hamer tegen dan is 2,5 uur koersen lang!

Heb je een doel voor je deelname aan DijkenSport.nl?

Mijn doel, namelijk het winnen van de Rabo Wieler Classic, is eigenlijk al bereikt. Wat deze editie (2013) betreft, daaraan neem ik helaas niet deel. Sinds september vorig jaar ben ik gestopt met het wedstrijdfietsen en binnenkort word ik papa.

Mede daardoor heb ik dermate weinig op de fiets gezeten, dat ik me niet fit genoeg voelde om deel te nemen aan de tocht.

Wil je verder nog iets kwijt over wielrennen of DijkenSport.nl?

Ik wil in ieder geval de organisatie van Dijkensport.nl heel erg bedanken voor het prachtige evenement dat ze in onze regio weten neer te zetten. Het is echt fantastisch om te zien hoeveel deelnemers het weekend trekt, want ze komen van heinde en ver om op “onze” dijken te komen sporten.

Ook wens ik alle deelnemers op 31 augustus a.s. een hele leuke en sportieve tocht toe!

Dank je wel, Erik! En jij uiteraard hartelijk bedankt voor je leuke en spontane medewerking en bijdrage aan dit interview!

* Rabo Wieler Classic verkenningstocht

Wij organiseren een testrit waarbij je het parcours kunt verkennen. Deze wordt gehouden op woensdagavond 28 augustus a.s. We vertrekken centraal om 19.00 uur vanaf het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen.

Let wel, het is een 'verkenningstocht' waarbij het niet gaat om winst of snelheid. De gemiddelde snelheid die we hanteren zal tussen de 28 en 30 km/uur liggen.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Allerlaatste Startbewijzen Fruitwandelen

Wil je meedoen aan het Bourgondisch Fruitwandelen 2013 maar was je helaas te laat met inschrijven? Dan maak je bij ons kans op de allerlaatste vier startbewijzen van dit populaire en uitverkochte evenement!

Kans maken op 2 startbewijzen is heel eenvoudig!

Vermeld in een reactie van maximaal 25 woorden onder dit bericht op onze Facebook Pagina waarom juist JIJ deze laatste startbewijzen moet winnen.

✓ De twee leukste reacties winnen
✓ Eén inzending per persoon
✓ Inzenden kan tot dinsdagmiddag (27/08) 16.00 uur
✓ De winnaars maken we die dinsdagavond bekend
✓ De beide winnaars ontvangen 2 startbewijzen (afstand naar keuze)

Onze Facebook Pagina 'Leuk vinden' of dit bericht 'Delen' of 'Liken' (via de buttons bovenaan dit artikel) zijn niet van invloed op je kans, maar vinden we uiteraard wel heel leuk.

Heb je geen Facebook account? Stuur je inzending dan aan communicatie@dijkensport.nl. Vermelden wij deze namens jou onder het Facebook bericht.

Succes met het opstellen en insturen van jouw inzending!

Steppen - Deelnemer aan het Woord

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

In dit derde artikel vertellen steppers Arie en Mary Folkers hun verhaal.

Kunnen jullie een korte omschrijving van jezelf geven?

Ik ben Arie Folkers, mijn vrouw heet Mary en we hebben 2 zelfstandig wonende kinderen. We zijn resp. 62 en 65 jaar oud. Ik werk fulltime, heb daarnaast sinds ca 25 jaar een eigen bedrijf in de postverwerking en Mary is huisvrouw. Wij houden allebei van bewegen.

Waar komt jullie passie voor het steppen vandaan?

Tot ruim 5 jaar geleden waren we onbekend met deze sport. We bezochten een sportpresentatie in Zwolle waar iemand de stepsport stond te promoten. Dat zag er wel leuk uit en toen we hoorden dat er pas een stepteam in Zwolle was opgericht, zijn we na een proefles direct lid geworden.

Omdat ik ruim dertig jaar aan hardlopen heb gedaan en toch wel veel last van mijn knieën kreeg, ben ik na een poosje helemaal op het steppen overgestapt. Steppen is een sport die niet erg belastend is en nauwelijks specifieke blessures kent.

Ook door de leuke sfeer in de club werden we al gauw fanatieke steppers en gingen voortaan ook ieder jaar met de step op vakantie. Wij boeken dan een fietsvakantie met bagagevervoer en doen de etappes op de step.

Wat is jullie ervaring qua deelname aan step-evenementen?

Die is heel groot: we hebben een aantal jaren wedstrijden gereden en in de vijf jaar dat we steppen hebben we ook bijna alle toertochten van de NAF kalender gereden. Dit jaar heb ik mij gefocust op de IJsselmeerronde; dat is een eendaagse tocht van maar liefst 245 km die om het jaar georganiseerd wordt.

Mary heeft wat pech gehad met blessures en heeft wat minder gestept de laatste tijd. Ze is van plan om zich volgend jaar weer in het wedstrijdcircuit te mengen. Zelf houd ik meer van toertochten omdat het veel afwisselender is.

Wat zijn voor jullie redenen om dit jaar aan Dijkensport.nl deel te nemen?

Wij bezoeken het evenement al een aantal jaren. De route is heel mooi en er is altijd veel sfeer door het enthousiaste publiek langs de route en bij de finish. Wij waarderen de perfecte organisatie en de gunstige prijs/kwaliteit verhouding. De originele herinnering van de 'tinnegieters' telt ook mee in het totale plaatje.

Voor ons is het de topper onder de gemengde tochten.

Hoe gaan jullie je voorbereiden op je deelname aan DijkenSport.nl?

Mary gaat dit jaar de 20 km Steppen over Dijken tocht doen en ikzelf de 50 km variant. We gaan geen speciale voorbereiding doen. We zijn alle twee gewend om veel te steppen. Ik step zo’n 4.000 km per jaar en Mary komt aan zo’n 1.500 km. Voldoende om de tocht probleemloos te volbrengen.

Wat is jullie doel voor je deelname dit jaar aan DijkenSport.nl?

Ons doel is genieten van een mooie tocht met andere steppers en skaters en daarna nog even blijven om de hardlopers te zien finishen. Ook willen wij door onze deelname de organisatie steunen die al meerdere jaren de steppers de ruimte biedt om dit mooie evenement mee te maken, waarvoor dank!

Wil je verder nog iets kwijt over steppen of DijkenSport.nl?

We willen van deze gelegenheid graag gebruikmaken om enkele voordelen van de stepsport aan te stippen. Want steppen is:

 • een laagdrempelige sport;
 • zeer betaalbaar;
 • voor iedereen eenvoudig te doen, je rijdt zo weg;
 • voor alle leeftijden, of je nu tien of tachtig bent;
 • een ultiem gevoel van vrijheid;
 • heerlijk tegen een heuvel op te klimmen en er vanaf te dalen en
 • ook off-road mooi om te doen, je kunt met de step overal komen.

Er worden tal van stepwedstrijden en steptoertochten georganiseerd, zowel in de zomer als winter. Mijn voormalige club organiseert bijvoorbeeld op 22 december 2013 rond IJsselmuiden de 'Midwinter Steptocht' (website wordt nog geactualiseerd). Inclusief glühwein en stamppottenbuffet ;-)

Arie en Mary, ontzettend bedankt voor jullie enthousiaste bijdrage!
Hopelijk draagt deze bij aan de promotie en populariteit van de stepsport.
In het bijzonder in het Land van Maas en Waal en het Rivierenland.

Wij wensen jullie een succesvolle Steppen over Dijken 2013 toe!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Nieuwe routes winnaars van Testloop

'Mooier’, ‘groener’ en ‘gelukkig minder bochten’, dat waren de reacties van de deelnemers aan de DijkenLoop testloop door het Land van Maas en Waal. Ook voor de organisatie was het een test. Zou de beslissing om de routes van de 5km en de halve marathon aan te passen, in goede aarde vallen?

En het antwoord op die vraag is positief!

Bijna 70 hardlopers verkenden - ondanks het regenachtige weer - deze nieuwe routes of liepen de vertrouwde route van de 10 kilometer lopen. Twee weken voor het ‘echte werk’ stonden de meeste gezichten ontspannen en er was voldoende adem voor een praatje.

In de staart van de 10 km twijfelden nog twee vrouwelijke debutanten over de keuze die ze nog moeten maken uit de 5 of 10 km. Over die keuze kunnen ze nog nadenken tot 29 augustus a.s. want tot dan kun je je inschrijven voor de DijkenLoop.

Let wel op: er is géén daginschrijving voor hardlopers op 1 september!

Skeeleren - Deelnemer aan het woord

In de rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

In het tweede artikel staat skeeleraar Wim Ijpelaar in de schijnwerpers.

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Ik ben Wim Ijpelaar, 61 jaar en ben duursporter in hart en nieren. Ik doe dat op de schaatsen, skeelers, racefiets, mountainbike en skies. Hoe langer en verder, hoe mooier.

Ik rij veel toertochten op de skeelers en train daar veel voor om ook in de winter op het ijs uit de voeten te kunnen. Want ik reis al jaren af naar de Weissensee om daar 2x in een week de Alternatieve Elfstedentocht te schaatsen.

Op de skeelers heb ik ook al veel 200km tochten gereden waaronder de Elfstedentocht 225km, maar ook het Rondje Ijsselmeer 270km dat om de 5 jaar gereden wordt en als hoogtepunt de Grote Ronde Ijsselmeer 340km wat tevens mijn verste afstand tot nu toe is.

Ik zeg 'tot nu toe' want in september staat de 24uren voor KIKA op de kalender en is mijn streven om over die 340km heen te gaan.

Waar komt je passie voor skeeleren vandaan?

Ik ben ooit als aanvulling op mijn schaatstrainingen gaan skeeleren. Dat is misschien al wel 20 jaren geleden. Doordat ik in die tijd de schaats en skeelerschoenen maakte voor RAPS kreeg ik de beschikking over de beste materialen die er op dat moment waren en dat maakte mij meteen enthousiast.

Wat is je ervaring qua deelname aan skeelerevenementen?

Er zijn veel toertochten door heel het land en ik heb er veel gereden, maar er is veel verschil in organisatie. Doet de ene club zich er vanaf met een stukje banaan en een bekertje water, komt juist een andere club met zowat een uitgebreid buffet met alles erop en eraan qua sportdrank en voeding.

Ook zoekt de ene club uitgebreid naar de mooiste en beste route, terwijl er zijn die met de auto of landkaart een route plannen zonder te kijken of het wel skatewaardig is. Het mooiste is in een mooie omgeving een vrije of pelotonstocht skeeleren op perfect asfalt in een autoluwe omgeving.

Wat zijn voor jou redenen om dit jaar aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Het is een mooie route die autovrij is, met een sfeervolle opzet en waar een ieder zijn of haar eigen tempo kan en mag rijden. Wil je hard gaan dan ga je met de kopgroepen mee en lukt dat niet dan laat je je afzakken en wacht op een betere groep.

Note redactie: Wim houdt een blog bij van zijn sportieve ervaringen. Hierop is ook een verslag van zijn deelname aan het Skeeleren over Dijken 2012 te lezen.

Hoe ga je je voorbereiden op je deelname aan DijkenSport.nl? Voor welke afstand?

Mijn voorbereiding is vanaf maart op dinsdagavond 35 tot 50km te skeeleren met de mannen van Donders Goed uit 's Gravenmoer en met diezelfde mannen op donderdagavond op de racefiets zo'n 75 tot 100km te fietsen.

Wil je verder nog iets kwijt over skeeleren of DijkenSport.nl?

Dijkensport.nl is een mooi evenement met een combinatie van wandelen, fietsen, hardlopen en skeeleren. In het verleden was dat op veel meer plaatsen een mooie combi, maar is op de meeste plaatsen verdwenen van de kalender.

Heel erg bedankt voor je medewerking en je leuke antwoorden Wim! Wij wensen je een sportieve en gezellige deelname aan Skeeleren over Dijken 2013 toe!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

'Zweten op de Dijk en dan een Pilsje'

Vandaag staat het leuke artikel over DijkenSport.nl 'Zweten op de Dijk en dan een Pilsje' in de Maas en Waal editie van De Gelderlander. In dit nieuwsitem de foto en de tekst voor degene die dit artikel niet gezien hebben.

Blik op de toekomst

"We willen het aantal deelnemers aan de Dij­kenloop verdubbelen. Nu zijn dat er tweeduizend”, voorzitter Ton Gradussen van DijkenSport.nl is ambitieus. "Hardlopers die willen weten waar ze conditioneel staan na de zomervakantie, moeten daarvoor bij ons zijn. We willen 75 tot 80 procent van de lopers uit de omgeving zien te binden.

We bestaan volgend jaar vijftien jaar. We willen ook de volgende vijftien jaar volmaken. Dat betekent dat we moeten blijven vernieuwen bij alle onderdelen van DijkenSport.nl. Bij het hardlopen, wielrennen en skeeleren. Maar zelfs bij het Bourgondisch Fruit­wandelen.”

Die wandeling door boomgaar­den en over dijken – met versna­peringen onderweg - is ieder jaar in een vloek en een zucht volge­boekt. Daar hoef je niks aan te ver­anderen, zou je zeggen. "Het is een concept dat nu negen jaar staat. Ook daar moet je vernieu­wen. Het moet verrassend blij­ven”, zegt Monique Mulders, be­stuurslid namens de commissie wandelen.

Groeien, verbreden, vernieuwen

Die woorden vallen voortdurend als je spreekt met bestuurders Gra­dussen, Mulders en Van Ooijen. Maar ook gezelligheid, sfeer en genieten. "Dat laatste, ge­nieten, is voor ons een echt onder­deel van het programma”, zegt Gradussen. "Onze grote troef is het mooie parcours. Het uitzicht op de dijk is steeds weer anders”, verklaart Van Ooijen.

Dit jaar is de grootste vernieu­wing de toevoeging van het on­derdeel steppen. Vorige edities de­den er steppers mee tussen de skeeleraars. Dit jaar hebben ze hun aparte tocht. De Nederlandse Autoped Federatie garandeert dat er minimaal 60 deelnemers aan de start verschijnen.

Het programma voor de twee da­gen DijkenSport.nl zit daarmee propvol. Maar het aantal deelne­mers per onderdeel moet groeien, vindt Gradussen. "Zonder groei is er teruggang.” Met clinics voor jonge hardlopers en een promotie­campagne door Actief Maas en Waal richt DijkenSportl.nl zich op de jeugd. Die doet mee aan spe­ciale loopwedstrijden of aan de Dikke Banden Race. "Het aantal jeugdige deelnemers groeide in 2012 flink; bij de jeugdlopen met 20 procent en bij de Dikke Banden R­ace met 60 procent.”

Sportief Genieten Dankzij de Dijken

Het is een investering in de toe­komst van het evenement. Maar de organisatie ziet het ook als maatschappelijke opdracht. "We willen iedereen stimuleren om te bewegen. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat het leuk is”, verklaart Van Ooijen. "Wij bie­den een gezondheidsevenement dat past in het beleid van de ge­meente West Maas en Waal.”

Een gemoedelijke en prettige am­biance is wat DijkenSport.nl blijft nastreven. "De deelnemers ko­men terug vanwege de sfeer”, weet Mulders. De organisatie houdt het inschrijfgeld bewust laag zodat in principe ieder die dat wil, kan deelnemen.

Prestatie kan, breedtesport gaat voor

Het startbeleid past bij die ambi­ance. DijkenSport.nl betaalt geen startgeld om toppers naar Bene­den- Leeuwen te halen. Als ze ko­men en ze presteren goed dan kunnen ze aardige prijzen binnen­halen, zo redeneert Van Ooijen.

"Maar breedtesport is voor ons het belangrijkste.”

Bron: De Gelderlander (zie hier hun online versie)

Voorinschrijving sluit op 16 augustus

Wie wil wielrennen, skeeleren, steppen of hardlopen tijdens DijkenSport.nl op 31 augustus en 1 september kan zich tot uiterlijk 16 augustus a.s.
voorinschrijven via onze website.

Voordelen voorinschrijving DijkenSport.nl

- het inschrijfgeld is lager;
- startnummer en praktische informatie wordt thuisgestuurd*;
- ook de tijdchip wordt toegestuurd en
- voor volwassenen een gratis toegangsbewijs voor 'De Tuinen van Appeltern'.

* aan deelnemers DijkenLoop en Skeeleren en Steppen over Dijken.

Via deze pagina kun je je t/m 16 augustus 2013 voorinschrijven.

Schrijf je je in tijdens de periode tussen 17 t/m 29 augustus a.s.? Dan moet je je startnummer op de betreffende dag van jouw DijkenSport.nl onderdeel (31 augustus en/of 1 september) zelf op komen halen.

Voor de onderdelen hardlopen en wielrennen hebben we géén daginschrijving. Daginschrijving voor de onderdelen skeeleren en steppen is wel mogelijk. Dit kan op zondag 1 september a.s. in sporthal De Rosmolen in Beneden-Leeuwen.

Wil je je inschrijving annuleren? Dat kan uiterlijk t/m 16 augustus a.s. Na deze datum wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.

Testloop DijkenLoop op 18 augustus

Op zondag 18 augustus organiseert de commissie Hardlopen een testloop. Hardlopers kunnen dan hun conditie testen én kennis maken met de parcoursen van de 5, 10 of 21,1 km.

De parcoursen van de 5 km en halve marathon zijn nieuw. Meedoen aan de testlopen is dus een mooie kans om de nieuwe parcoursen te verkennen. Omdat het een testloop is, zijn er geen drankposten onderweg. Deelnemers moeten daarom zelf zorgen voor voldoende drinken onderweg.

Twee starts
De 5 en 10 km-lopers verzamelen om 10:00 uur op het Dorpsplein bij IJssalon Ohlala aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. Vooraf aanmelden voor deze afstanden is niet nodig.

De start van de halve marathon is om 9:00 uur op de Nieuwstraat in Dreumel (ter hoogte van zwembad De Zeven Morgen).

Vervoer naar Dreumel
Wie gebruik wil maken van gezamenlijk vervoer vanuit Beneden-Leeuwen naar Dreumel, moet tussen 8:30 en 8:45 uur bij IJssalon Ohlala zijn én zich uiterlijk vrijdag 16 augustus via hardlopen@dijkensport.nl aanmelden. Wie zelf rechtstreeks naar de start in Dreumel gaat, hoeft zich niet aan te melden.

Laat andere deelnemers weten dat je meedoet
Op onze Facebook Pagina kun je andere hardlopers laten weten dat je deelneemt aan deze testloop. Handig (en gezellig) om bijvoorbeeld gezamenlijk vervoer te regelen of om samen te lopen. Je kunt dit aangeven onder dit Facebook bericht.

Alle deelnemers alvast succes tijdens jullie testloop!

BCMW verlengt sponsorovereenkomst

Voorzitter Peter de Waal van Business Club Maas & Waal en voorzitter Ton Gradussen van DijkenSport.nl hebben een goed gevoel over de voortzetting van hun samenwerking in 2013. Woensdag jl. zetten zij hun handtekening aan het water van de Maas in Appeltern.

De Business Club is voor het elfde achtereenvolgende jaar hoofdsponsor van DijkenSport.nl.

DijkenLoop - Deelnemer aan het woord

In de nieuwe rubriek 'Deelnemer aan het Woord' hebben we hardlopers, wandelaars, wielrenners, skeeleraars en steppers gevraagd naar hun passie voor hun sport, hun ervaringen aan evenementen en redenen waarom ze aan DijkenSport.nl deelnemen.

Het spits wordt daarbij afgebeten door DijkenLoop deelneemster Maria Franken-Van Gelder.

Kun je een korte omschrijving van jezelf geven?

Mijn naam is Maria Franken-van Gelder, 45 jaar, getrouwd met André (fanatiek wielrenner) en moeder van Lian en Noud. Ik werk 2 dagen in de week als secretaresse.

Waar komt je passie voor hardlopen vandaan?

Die passie is er al heel lang en begon al op de lagere school. Hardlopen was echt mijn ding. Daarna is het er allemaal een beetje bij ingeschoten totdat een aantal jaren geleden mijn dochter vroeg of ik met haar wilde gaan hardlopen. Dat heb ik toen gedaan en dat doe ik nu nog steeds met veel plezier.

Wat is je ervaring qua deelname aan hardloppevenementen?

Allereerst natuurlijk de Dijkenloop, verder de DrutenLoop, de '8 van Boveneind' in Boven-Leeuwen, in Hernen de 'Herense Stratenloop' en afgelopen 1 april (geen grap) de '60 van Texel'. Dit is een estafetteloop van 15 km.

Wat zijn voor jou redenen om dit jaar aan DijkenSport.nl deel te nemen?

Daar heb ik drie redenen voor:

 1. het is een hardloopevenement bij mij in de buurt;
 2. er heerst altijd een gezellige drukte en
 3. je treft er vaak veel bekende mensen uit de buurt / regio.

Welke afstand neem je deel en hoe bereid je je voor op DijkenSport.nl?

De DijkenLoop afstand waaraan ik deelneem is de 10 km. Wat de voorbereiding betreft loop ik 2x in de week hard, waarvan 1x op eigen gelegenheid en 1x op dinsdagavond met de hardloopgroep onder begeleiding van Marion van de Veerdonk.

Ik vind het ook belangrijk om van een “doorgewinterde” atlete training te krijgen. Marion beschikt over de juiste techniek waardoor je zo min mogelijk blessures oploopt. Ook voorziet zij in goeie tips om nog beter te kunnen presteren.

Daarnaast probeer ik 1x in de week, in een hoog tempo, een “rondje Land van Maas- en Waaldijk” (ongeveer 42 km) te fietsen. Dat doe ik dan op mijn huis-, tuin- en keukenfiets.

Wat is je doel voor je deelname dit jaar aan de DijkenLoop?

Mijn doel dit jaar is om zonder blessure die 10 km uit te lopen en dan ook nog een aardige tijd neer te zetten (dat is altijd leuk). Voor wat betreft volgend jaar zou ik graag de halve marathon willen proberen. Daar ga ik hard voor aan de slag.

Wil je verder nog iets kwijt over hardlopen of DijkenSport.nl?

Hardlopen is echt heerlijk om te doen! Als ik een paar dagen niet gelopen hebt, begint het weer te kriebelen. Je kunt echt even je zinnen verzetten en je hoofd heerlijk leeg maken. Vooral achteraf geeft het weer een prima gevoel.

Dijkensport vind ik een leuk en goed georganiseerd evenement waarbij voor iedereen die graag sport wel een leuk onderdeel te vinden is.

Hartelijk bedankt Maria voor het leuke interview.
Wij wensen je een leuke en succesvolle DijkenLoop 2013 toe!

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor