4-5-6 september 2020

Actueel: juli 2012

Land van Maas en Waal heeft rijke geschiedenis met wielerrondes

Eerste Ronde van Beneden-Leeuwen in jaren '60
In de jaren '80 van de vorige eeuw had Beneden-Leeuwen al zijn 'eigen' wielerronde. Deze ronde, die 15 keer verreden werd, had als startpunt en finishplaats de in Leeuwen beroemde 'Klef' op de Waalbandijk. Misschien nog wel bekender dan de 'Klef' is het monument (uit mei 1874) dat er tegenover staat. Het geeft de trieste geschiedenis weer van het doorbreken van de dijk in februari 1861 op deze plek ('de Klef' in de volksmond genoemd).

Om deze wielerronde een officieel karakter te geven, moest de organisatie over een KNWU licentie beschikken. Die licentie had de organisatie echter niet en mede om die reden organiseerde de vereniging 'De Meteoor' uit Oss deze ronde mee. Daarmee gaat deze ronde de geschiedenis in als een officiële tourtocht.

Tweede wielerronde van Beneden-Leeuwen in jaren '80
Daarna heeft de regionale wielrenvereniging RTV de Leeuwen het stokje overgenomen. In de jaren '80 heeft zij drie, als KNWU lid, officiële Rondes van Beneden-Leeuwen georganiseerd. Bij deze rondes waren zowel de start als de finish in de Zandstraat, ongeveer ter hoogte van de Molen. De ronde was verder een echte dorpsronde wat te zien was aan het parcours. Dit liep namelijk via de Zandstraat, Zijveld, Rozenstraat, Beatrixstraat weer terug naar de Zandstraat.

Naast deze officiële wielerrondes organiseerde RTV de Leeuwen ook zogeheten 'Wilde 35+ en 35- Rondes'. In die jaren was dat een gebruikelijk fenomeen en men kon in de zomer bijna wekelijks wel ergens aan zo'n ronde deelnemen. Voordeel voor de deelnemers was dat deze rondes buiten officiële organisaties om (bijvoorbeeld de KNWU) georganiseerd werden. In Beneden-Leeuwen konden fietsliefhebbers om de 5 á 6 weken aan een 'wilde ronde' deelnemen. Deze rondes werden gehouden op een gedeelte van het industrieterrein tussen Boven-Leeuwen en Beneden-Leeuwen.

Leuk detail is dat aan de 35- rondes in Leeuwen later nog bekende en beroemde wielrenners meegedaan hebben. Twee van hen zijn Léon van Bon en Servais Knaven.

Rabo Wieler Classic in het jaar 2012
Met de nieuwe opzet van de Rabo Wieler Classic heeft de organisatie van DijkenSport.nl ervoor gekozen om vroegere tijden weer gedeeltelijk te laten herleven. De ronde wordt namelijk afgesloten met 3 lokale rondjes van 8,8 kilometer door de dorpskern van Beneden-Leeuwen. En daarbij komen de renners ook evenzovele keren langs 'De Klef'. Mochten zij daar tijd voor hebben een moment om bij stil te staan….

En, misschien worden de foto's van de 2012 editie wel net zo nostalgisch als die van hun voorgangers! De organisatie wenst alle deelnemers alvast veel succes en plezier toe tijdens de Rabo Wieler Classic 2012!

Artikel door Raymond van Toor
Bronnen en foto: Henk Megens en Henk van Gelder

Promotiewinkel Land van Maas en Waal

Op het Nijmeegse Koningsplein is een winkel omgebouwd tot een tijdelijke promotiewinkel voor het Land van Maas en Waal. De winkel blijft open tot en met vrijdag 10 augustus. Als hét grootste, sportieve evenement van het Land van Maas en Waal met een grote (regionale) aantrekkingskracht kan DijkenSport.nl hier natuurlijk niet ontbreken!

Het tijdelijke promotiepunt is een initiatief van Afferdenaar Niels Gijsbers en Theo van Gaal, directeur van cultureel centrum D'n Bogerd in Druten. In de winkel in het hart van de stad is toeristisch promotiemateriaal te vinden, maar ook informatie over beschikbare bedrijventerreinen en woonmogelijkheden.

Volgens Van Gaal heeft de winkel de beste weken van het jaar te pakken. Niet alleen Nijmegenaren, maar ook duizenden bezoekers van de Vierdaagse en andere evenementen kunnen langskomen, zo verwacht hij.

Aanbieding functioneel hardloopshirt

Wil jij voordelig het functionele hardloopshirt van de DijkenLoop bemachtigen? Het shirt is nu te koop voor de speciale prijs van 10 euro. Het is een echt collectors item! Het herenmodel heeft een ronde hals en het damesmodel heeft een V-hals. Het shirt is te bestellen bij inschrijving. Ook op zondag 2 september is het shirt nog aan te schaffen. Kom dan ’s morgens naar Sporthal De Rosmolen of ’s middags naar onze stand op het Dorpsplein.