2 + 3 september 2017

Nieuws

Dank aan fruittelers en landeigenaren

Al vanaf de start van het Bourgondisch Fruitwandelen, later uitgebreid met Bourgondisch Fruitfietsen, ondersteunen verschillende Maas en Waalse bedrijven ons bijzondere evenement. Elk jaar stellen ze hun boomgaarden en weilanden ter beschikking voor deze mooie tochten. En vanzelfsprekend is fruit ook een onderdeel van de Bourgondische traktatie. Ook dit jaar beloven de tochten op 2 september door deze steun weer bijzonder mooi te worden.

Dank aan fruittelers en landeigenaren
We willen de fruittelers en landeigenaren eens in het zonnetje zetten, samen met hun mooie en gezonde producten. Zonder de medewerking van deze ondernemers zouden de routes niet die geweldige uitstaling hebben. Door natuur, over paden en door het groen van de boomgaarden met de vruchten die rijpen aan de bomen.

Zo mooi als de bloesems in het voorjaar zijn, zo mooi zijn de bijna rijpe vruchten die zwaar aan de takken hangen. Heel veel dank is de commissie verschuldigd aan deze ondersteuning. Zonder anderen tekort te willen doen, willen we de voortrekkers van het eerste uur in het bijzonder bedanken.

Leuke actie
Aan deze dankbetuiging verbinden we een leuke actie. Iedereen die in de maand juli een streekproduct koopt in de automaten van een van deze bedrijven, maakt kans op een gratis startbewijs voor een van de Bourgondische wandel- of fietstochten.

Bij elk van de onderstaande bedrijven zijn een aantal tegoedbonnen voor een gratis startbewijs verstopt in een automaat. Mocht je zo’n tegoedbon aantreffen, dan kun je die omwisselen voor een startbewijs. Dit kan door in te schrijven via de inschrijfpagina. Je kiest het onderdeel bij het wandelen of fietsen en vult de code in bij het vakje sponsor. Wij zorgen voor de verdere correcte afhandeling.

Deelnemende bedrijven:
*Geert en Bianca van Aanholt, Boven-Leeuwen
*Pieter de Keijzer, Boven-Leeuwen
*Gebr. Van der Zandt, Puiflijk
*Fam. Van Zoelen, Druten

Nieuw parcours Dijkenloop en Trailrun


Zowel bij de TrailRun als bij de DijkenLoop zijn de start- en finishlocaties dit jaar verhuisd naar een nieuwe, bijzondere en sfeervolle plek. Daardoor zijn ook alle routes vernieuwd.

Op zaterdagochtend 2 september starten de Trailrunners bij Strandpaviljoen Maaslanden in Appeltern en trailen daarna door natuurgebied De Moringerwaarden. Het parcours van 7,5 km kent veel ongerepte natuur. Ga je voor 15 km dan loop je deze ronde nog een keer.

's Avonds staan in Beneden-Leeuwen de jeugdonderdelen - Rabo Jeugdlopen en Pax ColorRun - centraal. Ook zij starten en finishen op een andere locatie, namelijk bij de Wiel. De jeugdlopen van 1 en 2 km gaan deels door het dorp en deels over het onverharde pad bij de Wiel. Hierdoor blijven de kinderen langer in het zicht van het enthousiast aanmoedigende publiek!

Na de jeugdlopen wordt het gekleurde poeder uit de kast gehaald en kan de ColorRun beginnen. De route loopt dit jaar rond de Wiel en deze ronde wordt twee maal afgelegd. Voor de promotie van de ColorRun worden we ondersteund door de Pax-leerlingen die komend schooljaar het vak BSM (Bewegen-Sport-Maatschappij) gaan volgen.

Op zondag 3 september staat de DijkenLoop op het programma. Start en finish van alle afstanden zijn bij het gezellige WielPlein aan de Wielstraat.

Je kunt kiezen uit 4 verschillende afstanden:

Kortom: nieuwe start/finishlocaties, nieuwe parcoursen, nog meer beleving en muziek en tot slot gezellig nagenieten op het WielPlein!

Ga voor inschrijven naar onze inschrijfpagina.

Winactie Dijkensport

UPDATE 12-6-2017: DE WINNARES VAN ONZE WINACTIE IS BEKEND!
Lees helemaal onderaan wie de prijs in ontvangst heeft mogen nemen.

In het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 september vindt alweer de 18e editie van DijkenSport.nl plaats, met op zaterdag o.a. het Bourgondisch Fruitfietsen. Wellicht heb je jezelf al ingeschreven en zie je - net zoals wij - al erg uit naar dit gezellige, sportieve weekend. Voor alle sportievelingen onder ons hebben we nu een leuke winactie.

Wij mogen – in samenwerking met Profile Romijnders - een handige (afpak-) fietstas gevuld met een fietscomputer verloten onder een van de deelnemers aan onze Facebook winactie.

Hoe kun je meedoen?

 • Like de Facebook pagina van DijkenSport.nl
 • Like de Facebook post met daarin de aankondiging van de winactie
 • Plaats jouw meest sportieve foto als reactie in de aankondiging van de winactie op Facebook
 • De leukste, gekste of grappigste foto wint.

Algemene voorwaarden:

 • Deelname is alleen geldig wanneer de pagina en post van DijkenSport.nl zijn geliked
 • De actie loopt van donderdag 25 mei tot en met woensdag 7 juni 2017
 • De winnaar wordt bekend gemaakt op onze Facebook-pagina op donderdag 8 juni 2017 en wordt gecontacteerd via een privébericht
 • De prijs is niet inwisselbaar voor geld
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd
 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook
 • De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan DijkenSport.nl

And the winner is...

Carin de Vaan Peters is de gelukkige winnares geworden van de fietstas en een fietscomputer.

De dochter van Carin showt trots de gewonnen prijs.

Van harte gefeliciteerd!

DijkenLoopteam haalt Bevrijdingsvuur

UPDATE 6 mei: Bekijk de sfeerfoto's van de bevrijdingsvuur-estafette.

Het DijkenLoopteam heeft in de nacht van 4 op 5 mei voor de zesde keer het landelijk bevrijdingsvuur in Wageningen opgehaald. Waarnemend burgemeester Bert van Swam overhandigde daar de fakkel aan het team. De estafettelopers brachten het vuur naar alle oorlogsmonumenten in de gemeente West Maas en Waal.

Hiermee gaven zij symbolisch uiting aan de overtuiging dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en doorgegeven moet worden. Bij elk monument staken zij een kaars aan en stonden – samen met vertegenwoordigers van lokale comités – stil bij de slachtoffers die hun leven gaven voor de vrijheid.

Van Wageningen naar Stoottroeperskapel
Vanaf de Trambaan in Boven-Leeuwen liep het complete team via de Zandstraat naar het laatste monument: de Stoottroeperskapel. Daar nam burgemeester Thomas Steenkamp rond 9.35 uur het bevrijdingsvuur in ontvangst. Het DijkenLoopteam werd begeleid door twee gemeentebusjes die voor de veiligheid van de lopers en voor de andere weggebruikers hun zwaailichten voeren.

Programma
Het programma met het tijdschema voor het aansteken van de kaarsen bij de monumenten ziet er als volgt uit (tijden bij benadering):
3.50 uur Wamel (Dorpsstraat)
4.30 uur Dreumel (Waalbandijk)
4.55 uur Dreumel (Rooijsestraat)
5.55 uur Alphen (Burg. Baltussenplein)
6.50 uur Maasbommel (Raadhuisdijk)
7.45 uur Appeltern (Maasdijk)
8.50 uur Boven-Leeuwen (Past. Schoenmakersstraat)
9.20 uur Beneden-Leeuwen (RK Kerkhof)
9.35 uur Beneden-Leeuwen (Stoottroeperskapel)

Belangstellenden zijn van harte welkom.

Inschrijving wandelen en fietsen start 9 april

Het aftellen is begonnen. Op zondag 9 april om 8.00 uur start de inschrijving voor de Bourgondische onderdelen.

De commissie Wandelen en Fietsen is er in geslaagd om in alle routes weer wat leuke en verrassende wijzigingen aan te brengen.

Bourgondisch Fruitwandelen
Zonder al te veel te verklappen, kunnen we wel vermelden dat er nog meer prachtige natuur in de uiterwaarden wordt aangedaan. Ook is er in Boven-Leeuwen een nieuwe, mooie rustpost bij gekomen.

Je kunt ook dit jaar weer kiezen uit verschillende afstanden: 6 km, 11 km, 18 km en 27 km.

Bourgondisch Fruitfietsen
Fietsers hebben de keuze uit een tocht van 45 of 65 kilometer. Ook hier zijn de routes wat veranderd zodat je nog meer mooie plekken in het prachtige Land van Maas en Waal gaat ontdekken.

Limieten
Om op de routes voldoende ruimte voor iedereen te houden, hebben we limieten ingesteld. De limiet bij de wandelaars is 3100 deelnemers. De limiet bij de fietsers is 900 deelnemers. Zo gauw deze aantallen zijn bereikt, sluit de inschrijving. Vol is vol!

Inschrijving DijkenSport.nl is geopend

Vanaf vandaag kan er ingeschreven worden voor DijkenSport.nl 2017.
Dit geldt voor de onderdelen hardlopen, skeeleren en wielrennen.
Als jij er dit jaar ook (weer) bij wilt zijn, schrijf je dan meteen in!

Liefhebbers van Bourgondisch Fruitwandelen en Bourgondisch Fruitfietsen zullen nog even geduld moeten hebben. Voor hen start de inschrijving
op zondag 9 april om 8.00 uur.

Training Dijkenloop start op 4 april

Op dinsdag 4 april begint de training voor de 18e Maas en Waalse DijkenLoop. Elke dinsdag tot en met eind augustus zijn er van 19.30 tot 21.00 uur trainingen voor beginners en (ver)gevorderden.

De training start bij 'de Wiel' in Beneden-Leeuwen, vanaf dit jaar ook onze nieuwe start- en finishlocatie. Na een gezamenlijke warming-up volgt elke loper of loopster een passend schema in een eigen niveau-groep.

Voor beginners is het ideaal om samen hard te lopen zodat zij elkaar motiveren om in elk geval de 5 km te volbrengen. (Ver)gevorderde hardlopers kunnen trainen voor een snellere tijd of een langere afstand (10, 15 of 21,1 km).

Voor meer info en opgave voor de training: Marion van de Veerdonk (0487 - 542561 of hbanken@hetnet.nl)

Inschrijven voor DijkenSport.nl 2017

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan kun je weer inschrijven voor DijkenSport.nl 2017. In de afgelopen week kon je hier alles lezen over de ins en outs van alle wijzigingen in ons programma.

Met de nieuwe, compactere opzet en de keuze om naar een andere start/finish locatie te gaan, verwachten we nog meer sfeer en beleving te bieden aan onze deelnemers en aan het publiek.

Start inschrijving
Op 1 april a.s. start de inschrijving voor de onderdelen:

 • DijkenLoop (halve marathon, halve marathon estafette, 15 kilometer,
  10 kilometer en 5,6 kilometer)
 • TrailRun (8 en 16 kilometer)
 • ColorRun (3 kilometer, voor jeugd van 12 t/m 19 jaar)
 • Jeugdlopen (1 en 2 kilometer, voor jeugd van 1 t/m 12 jaar)
 • Skeeleren (vrije tocht van 40 kilometer)
 • Wielrennen (ploegentijdrit van 36 km voor teams van 4 renners)

Bourgondische onderdelen
Liefhebbers van het Bourgondisch Fruitwandelen en Bourgondisch Fruitfietsen moeten nog heel even geduld hebben. De inschrijving voor deze onderdelen start op zondag 9 april om 8:00 uur.

Skeelertocht wordt vrije tocht

Skeeleren over Dijken kent geen wedstrijdelement meer. De skeelertocht is dit jaar een vrije tocht van 40 km. Het parcours wordt geheel met pijlen uitgezet en bij enkele kruispunten zorgen verkeersregelaars voor een veilige oversteek. De start is op zondag 3 september om 9.15 uur. Ondanks dat het een vrije tocht is, start iedereen wel tegelijk.

Reden wijziging
Het parcours van de skeelertocht volgde altijd grotendeels hetzelfde parcours als dat van de marathon. Aangezien de marathon niet meer op het programma staat, kunnen we het parcours niet meer geheel afsluiten alleen voor het skeeleren. Het zou dan te veel gaan kosten door de vele afzettingen en vrijwilligersvergoedingen.

De 20 km skeelertocht is komen te vervallen vanwege te weinig animo.

Nieuwe route
De route is niet veel veranderd behalve dat er, in vergelijking met voorgaande jaren, in tegengestelde richting gereden wordt. Ook is er een extra lus uitgehaald. Onze skeelertocht voert je dus nog steeds over mooie, kronkelige dijken en door gezellige dorpen.


Niet alleen voor skeelers

Het parcours is niet alleen geschikt voor skeelers. Ook steppers, skikers en longboarders zijn uiteraard weer van harte welkom.

Ploegentijdrit nieuw onderdeel wielrennen

Het onderdeel wielrennen kent dit jaar een grote verandering. In plaats van de Rabo Wieler Classic wordt nu de Rabo Ploegentijdrit gereden. De organisatie is in samenwerking met RTV De Leeuwen. Zij hebben al twee jaar ervaring met de ploegentijdrit.

Veiligheid
De belangrijkste reden voor deze wijziging is het feit dat we voor de begeleiding van de wielertocht onvoldoende politiemotoren tot onze beschikking krijgen. Hierdoor kunnen we de veiligheid van de deelnemers niet genoeg garanderen. En veiligheid staat bij ons voorop.

De ploegentijdrit wordt gereden door teams die bestaan uit vier wielrenners. Zij rijden 6 rondes op een volledig afgesloten parcours van ruim 6 km. De start van de maximaal 65 ploegen is op zondag 3 september om 12.00 uur. Spanning en sensatie gegarandeerd!

Dikke Banden Race vervalt
De Rabo Dikke Banden Race (voor kinderen van 7 tot 12 jaar) vervalt vanwege het relatief lage aantal deelnemers.

Veranderingen Dijkenloop onderdelen

Hardlopers kunnen dit jaar bij de DijkenLoop kiezen uit 5 km, 10 km, 15 km, halve marathon en halve marathon estafette. Ons Koningsnummer, de marathon, staat daarentegen niet meer op het programma. De veranderingen in het nieuwe programma van DijkenSport.nl waren door minder sponsorinkomsten en minder inzet van politie onvermijdelijk.

Marathon vervalt
Wij begrijpen de teleurstelling van enkele deelnemers dat de marathon (en daarmee ook de marathon-estafette) is komen te vervallen. De reden hiervoor is het drastisch teruglopend aantal deelnemers aan de marathon. In 2016 hadden we nog maar 69 individuele marathonlopers en 32 teams. Hierdoor ging deze afstand relatief te veel kosten door de vele afzettingen, vergoedingen voor vrijwilligers en kosten van pendelbussen. Het roer moest om en een compactere opzet is een logisch gevolg.

Nieuwe afstand
Op advies van de hardloopcommissie is besloten om de 15 kilometer als nieuwe afstand toe te voegen. Ook kan de halve marathon met een team van 4 personen als estafette gelopen worden. Er mag echter geen begeleidende fietser meerijden.

Zondagochtend voor hardlopers
Een andere wijziging is dat de hardlooponderdelen voor volwassenen allemaal zijn verplaatst naar de zondagochtend. Het blijkt namelijk dat hardlopers graag zo vroeg mogelijk aan een wedstrijd meedoen. Hierdoor wordt hun dag niet ‘gebroken’ en kunnen ze nog andere activiteiten plannen in de middag (zoals nagenieten van de wedstrijd op onze nieuwe, gezellige start/finish locatie bij de Wiel). Ook hoeven ze hierdoor niet op het heetst van de dag te lopen want op de 1e zondag van september kan de temperatuur nog behoorlijk oplopen.

TrailRun ongewijzigd
Bij de TrailRun zijn geen wijzigingen. Op zaterdag kan er weer gekozen worden uit 8 of 16 km. Het parcours gaat door het prachtige natuurgebied 'De Moringerwaarden' in Appeltern.

Jeugdlopen en ColorRun
De jeugdlopen (voor kinderen van 1 t/m 12 jaar) hebben we verplaatst naar de vroege zaterdagavond. Aansluitend komt de jeugd van 12 t/m 19 jaar aan bod tijdens de kleurrijke ColorRun. Daarmee wordt de zaterdagavond een avond speciaal voor de jeugd.

Nieuwe start/finish locatie
Om de winkeliers aan het Dorpsplein minder overlast te bezorgen en ook de Zandstraat meer te ontlasten, wordt de start/finish locatie verplaatst naar de Wielstraat. Alle starts van de DijkenLoop zijn dit jaar in de Wielstraat, ook van de halve marathon.

Nieuwe parcoursen
Een nieuwe startlocatie betekent nieuwe parcoursen. De hardloopcommissie is er in geslaagd om voor alle afstanden een mooi, nieuw parcours uit te zetten.

Meer beleving
We verwachten dat één start/finish locatie en het compactere parcours voor de 5, 10, 15 en 21,1 km voor meer beleving zal zorgen. Meer beleving voor de deelnemers en voor het publiek!

Meer beleving door vernieuwingen

De 18e editie van DijkenSport.nl wordt er een met een aantal vernieuwingen. De start en finish dichter bij de dijk in de Wielstraat. Geen marathon meer maar wel een 15 km. En een ploegentijdrit in plaats van de Wieler Classic.

De vernieuwingen zijn nodig om deelnemers én publiek meer beleving te bieden. Ook zijn hierdoor minder afzettingen nodig op de diverse routes en wordt de drukke Zandstraat op de zaterdag ontlast. De laatste jaren liep het aantal deelnemers aan de DijkenLoop terug door o.a. de toename van regionale hardloopevenementen in september. Dit was ook het geval bij de Maas en Waal Marathon die door acht dorpen kwam.

De ploegentijdrit voor wielrenners wordt in samenwerking met RTV ‘De Leeuwen’ georganiseerd. Voorheen werd deze tijdrit medio juni in het buitengebied van Dreumel gehouden.

De vernieuwingen hebben een behoorlijk aangepast programma met andere starttijden en andere routes tot gevolg.

DijkenLoop op zaterdag 2 september

• De TrailRun in Appeltern blijft ongewijzigd
• De jeugdlopen van 1 en 2 km (tot en met 12 jaar) gaan van de zondagmorgen naar de vroege zaterdagavond zodat ze gaan aansluiten bij de ColorRun (12 t/m 19 jaar) die om 20.00 uur start
• De parcoursen van de Jeugdlopen en ColorRun worden verlegd naar het gebied rond De Wiel in Beneden-Leeuwen.

DijkenLoop op zondag 3 september
• De halve marathon start en finisht in Beneden-Leeuwen en wordt voor bedrijven en groepen ook de estafetteloop met teams van 4 personen
• De 15 km wordt een nieuwe afstand
• De 10 km en 5 km blijven maar krijgen wel nieuwe routes

• De eerste start op zondag is om 9.30 uur; de laatste hardloper komt uiterlijk 12.00 uur binnen
• Alle afstanden van de DijkenLoop vertrekken over hetzelfde parcours richting Wamel/Dreumel en komen allemaal binnen via de Waalbandijk-Bikkelen-Wielstraat.

Skeeleren over Dijken op zondag 3 september

• De afstand van 20 km vervalt vanwege het relatief lage aantal deelnemers
• De afstand van 40 km wordt door het vervallen van de marathon een vrije tocht (zonder afzettingen en zonder wedstrijdelement) en gaat ‘andersom lopen’ zodat hardlopers en skeeleraars geen ‘last’ van elkaar hebben.

Bourgondisch Wandelen en Fietsen op zaterdag 2 september

• Los van mogelijk andere routes en nog meer Bourgondische verrassingen wordt het Bourgondisch Fruitwandelen niet gewijzigd
• Bij het Bourgondisch Fruitfietsen zijn er wat aanpassingen om de deelnemers een nog mooiere route aan te kunnen bieden.

Rabo Ploegentijdrit op zondag 3 september

• De ploegentijdrit komt in de plaats van de Rabo Wieler Classic en wordt georganiseerd i.s.m. Ren- en Toervereniging De Leeuwen in Beneden-Leeuwen
• De start van de ca. 65 ploegen van vier wielrenners is om 12.00 uur. Zij rijden 6 rondes op een afgesloten parcours van ruim 6 km

• De Rabo Dikke Banden Race (tot 12 jaar) vervalt vanwege het relatief lage aantal deelnemers.

BeweegFeest op zaterdag 2 en zondag 3 september
Het nieuwe sportieve programma voor 2017 heeft ook tot gevolg dat het bijbehorend BeweegFeest wordt verplaatst van het Dorpsplein naar de mooiere en geschiktere locatie aan de Wiel. Met toepasselijk uitzicht op de Waalbandijk.

Bewegen tot Bewegen
De vernieuwingen passen binnen ons doel om zoveel mogelijk mensen te ‘Bewegen tot Bewegen’ en hen sportief te laten genieten dankzij de dijken van het Land van Maas en Waal.

Prijswinnaars PK Hardloopcircuit

Onlangs werd aan de winnaars van het PK HardloopCircuit een waardebon uitgereikt. Zij waren uitgeloot uit alle deelnemers die in 2016 aan minstens drie van de vier hardloopevenementen -Drutenloop, de 8 van Boveneind, Appelternloop en DijkenLoop- hebben meegedaan.

Manager Freddy van Maurik gaf te kennen dat PK Runningshop de trotse partner is van de vier evenementen. Daarom is deze hardloopspeciaalzaak ook met groot genoegen naamsponsor van het circuit.

Naast de gelukkige winnaars op de foto ontvingen ook nog 10 jeugdlopers een leuke prijs in de vorm van een goed gevulde tas.

De hardloop- en wandelevenementen in het Land van Maas en Waal zijn belangrijk voor PK Runningshop. Mede daarom zal PK ook in 2017 aan dit circuit verbonden blijven.

Bedankt voor jullie enthousiasme

Dankzij alle enthousiaste deelnemers, de vele vrijwilligers, betrokken sponsoren en gastvrije (West) Maas & Walers kunnen we terugkijken op een geslaagde 17e editie van DijkenSport.

Verslagen, (veel) foto's en video's volgen uiteraard komende periode. De laatste beiden posten we binnenkort op onze Facebook Pagina en op ons Instagram account.

Voor uitslagen zie onderstaande pagina's:

 • DijkenLoop Maas en Waal marathon, estafette marathon, halve marathon, Romex Gietvloeren 10 km, 5 km, jeugdlopen (1 en 2 km) -> Uitslag.
 • Uit®waarde TrailRun -> Uitslag.
 • Rabo Wieler Classic -> Uitslag.
 • Skeeleren over Dijken -> Uitslag.

Vanaf deze plaats willen we iedereen nogmaals bedanken. Ook voor alle leuke reacties en recensies.

En... heel graag tot ziens op 2 en 3 september 2017.

Daginschrijving voor 5 en 10 km

Wil je toch nog graag meedoen nu de Open Afsluitdijk afgelast is? Dat kan! Zondag 4 september kun je nog inschrijven voor de 5 en 10 km.
De daginschrijving voor deze afstanden is van 10:30 tot 12:00 uur in de tent op het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen.

Pax ColorRun uitverkocht

De eerste editie van de DijkenSport Pax ColorRun was met 275 deelnemers een groot succes in 2015. Maar... de tweede editie in 2016 wordt zo mogelijk nog succesvoller. Tijdens de online inschrijving zijn alle 500 startbewijzen van de hand gegaan.

Een groot compliment gaat daarbij uit naar BSM- stagiaires van het Pax Christi College. Die op enthousiaste wijze de ColorRun (dit jaar inclusief enkele 'obstacles') met ons hebben opgezet en gepromoot.

Let op: vanwege het maximale aantal van 500 deelnemers er is géén daginschrijving!

We gaan er zaterdag 3 september vanaf 20:00 uur in Beneden-Leeuwen samen met alle deelnemers en hun toeschouwers een kleurrijk loopfeest van maken.

Wielrennen deelnemers aan het woord 2016

De rubriek 'Deelnemers aan het Woord' sluiten we af met een dubbelinterview met Esther Kirchberg en Wilco Muilenburg. Zij geven op enthousiaste wijze antwoord op de vragen rond hun hobby cq. passie: wielrennen.

Wie zijn Esther en Wilco?

Wilco is een vrijgezel(lige), 45-jarige, ex-inwoner van Maasbommel en sinds 5 jaar woonachtig in Beneden-Leeuwen. Hij werkt bij een drankengroothandel wat ook een grote hobby van hem is.

Esther is 42 jaar, woont in Beneden Leeuwen, is getrouwd met Bas Oosterhout en heeft regelmatig Lynn en Jill (de 2 dochters van Bas) om zich heen.

Wij kennen elkaar van het fietsen en hebben samen, met anderen in onze groep, al heel wat kilometers afgelegd (dit jaar). Ook zijn we beiden meegeweest als begeleiders van het RTV de Leeuwen jeugdkamp (red: de wielrenvereniging in Beneden-Leeuwen).

Waar komt jullie passie voor wielrennen vandaan?

Wilco is sinds zijn jeugd al een gepassioneerd volger van de Tour de France. In april 2015 is hij lid van RTV de Leeuwen geworden en is daardoor ook zelf een fanatiek wielrenner geworden.

Esther fietst nu zo’n 6 jaar waarvan de laatste vijf seizoenen ook als lid bij RTV de Leeuwen. Haar passie voor de wielersport is begonnen met spinning in de sportschool. Wat het fietsen in de buitenlucht heeft aangewakkerd en gestimuleerd.

Hoe vaak wielrennen jullie over het algemeen?

We fietsen meestal 2x per week: de dinsdagavond en zondagochtend zijn onze vaste fietsmomenten en we zijn beide vrijwel altijd aanwezig.

Op dinsdagavond fietsen we rond de 60 km en op zondagochtend ongeveer 90 km met onze 'groep 5': ook wel de 'appeltaartgroep' genaamd. De naam zegt het al, we fietsen lange(re) afstanden niet zonder een stuk appeltaart onderweg.

Met wie fietsen jullie zoal?

We fietsen meestal in groepsverband met 8 tot 12 andere renners. Het fietsen in de groep is vooral gezellig, we babbelen gezellig bij en hebben ook een hoop lol met en onder elkaar.

En omdat je steeds doordraait onderweg om het kopwerk te verdelen, komt iedereen zichzelf - al fietsend op kop - weleens tegen.

(Wilco links en Esther in het midden op de foto)

Wat is jullie ervaring qua deelname aan wielerevents?

We fietsen regelmatig toertochten en vooral klimtochten zijn voor ons aantrekkelijk en uitdagend om aan mee te doen. Mede omdat we in onze regio (Maas en Waal) vooral over dijken en dus vlak rijden. Ook tochten voor goede doelen zijn in trek bij ons.

We rijden regelmatig toertochten in de buurt maar pakken ook de auto om een leuke tocht buiten de regio te rijden.

Wat vinden jullie belangrijk aan een wielerevent?

Veiligheid vinden we erg belangrijk omdat wij - en ook de anderen - kwetsbaar zijn op de fiets. Goed uitgepijlde routes zijn welkom, evenals een enthousiaste organisatie en groep medefietsers.

Hoe ziet jullie deelname aan DijkenSport 2016 eruit?

We rijden beiden de 82 km toervariant van de Wieler Classic. We kunnen wel meedoen aan de wedstrijd maar dan weten we zeker dat we laatste worden. Laat ons maar lekker toeren. Onze ervaring aan eerdere edities tonen aan dat de toerrit voor ons hard genoeg gaat haha..

Waarom doen jullie aan de Wieler Classic mee?

Wij vinden het een geweldig georganiseerd evenement in ons eigen Maas en Waal en grotendeels in ons eigen dorp. Je kan toch nergens mooier fietsen dan over onze eigen dijken.

En voor publiek aan het parcours fietsen, zeker de drie slotronden door Beneden-Leeuwen, is net even wat anders dan voor grazende koeien en liggende schapen langs (en op) op de dijk.

Hebben jullie vooraf een bepaald doel voor ogen?

We gaan voor gezellig fietsen zonder ongelukken gecombineerd met het neerzetten van een leuke tijd. Om na de finish gezond en wel met elkaar iets te drinken en gezellig na te praten.

Al komt op de één of andere manier bij de Wieler Classic wel altijd een bepaald soort adrenaline vrij. Enerzijds door de snelheid en anderzijds door het publiek wat ons de renners aanmoedigt.

En o ja, volgens Wilco doet een goed biertje en een bord pasta de avond voor de toertocht de deelname goed.

Iets wat jullie kwijt willen over wielrennen of Dijkensport?

Wielrennen is mooi en de Dijkensport kan en mag je niet missen. Het is een geweldig mooi evenement waar wij beiden trots op zijn!

Bedankt en succes

Bedankt voor medewerking aan dit dubbelinterview Esther en Wilco. Wij wensen jullie veel succes en plezier tijdens jullie Wieler Classic deelname.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Skeeleren deelnemer aan het woord 2016

Na de deelnemers aan het woord over de DijkenLoop en het Bourgondisch Wandelen is het nu de beurt aan het Skeeleren over Dijken.

We laten daartoe een bekend gezicht in het skeelerpeloton over haar passie voor het skeeleren vertellen.

Anja, het woord is aan jou!

Wie is Anja?

Mijn naam is Anja Bakker, 52 jaar en ik ben geboren en getogen in Berkel en Rodenrijs. Ik ga minstens 3x per week een uurtje naar de sportschool waar ik groepslessen volg voor spierversterking. Ook step-aerobics en power-yoga vind ik leuk.

Andere hobby’s zijn tuinieren, bloemschikken en foto en film bewerken. Eigenlijk zit ik weinig stil.

Waar komt je passie voor skeeleren vandaan?

Ik ben zo’n 18 jaar geleden op rolschaatsen begonnen met een stel buurvrouwen maar dat ging me niet snel genoeg. Op schaatstraining kwam ik in contact met een clubgenoot die skeelers had. Die dingen wilde ik ook.

Ik zal nooit vergeten hoe hij mij leerde remmen vanaf een viaduct met een dwars sleepbeen.

Hoe vaak skeeler je over het algemeen?

Ik skeeler meestal tweemaal per week tochtjes van zo’n 30 tot 50 km met mijn schaatsmaatje Arend en dan natuurlijk de pelotontochten van 80 km of meer.

Wat is je ervaring qua deelname aan skeelerevents?

Ik heb in het verleden drie keer de 200 km van de Weissensee geschaatst en hoop in september de 200 van Zeeland te volbrengen. Volgend jaar is het meedoen en uitrijden van de tocht Groningen-Maastricht een wens van me.

Wat vind je belangrijk aan een skeelerevent?

Je ziet de deelname aan georganiseerde tochten teruglopen en dat is jammer. Ook zie je minder vrouwen en jeugd aan de start van (grote) tochten verschijnen.

Zelf kan ik echt uitkijken naar een mooie skeelertocht in een leuke (nieuwe) omgeving. Zeker als af en toe vernieuwing in de routes wordt aangebracht. Goed asfalt is wel een basis (eigenlijk een must) voor een geslaagde tocht.

Zo heb je bijvoorbeeld in de regio waar wij wonen veel rode-asfalt fietspaden waar je mooie routes op uit kunt zetten. Helaas zijn er weinig tot geen verenigingen die tochten opzetten.

Vorig jaar hebben Arend en ik de ‘Oost-Westland toertocht’ van bijna 100 km opgezet. We hebben daarvoor bij diverse winkels allerlei lekkernijen gevraagd en kregen andere zaken gesponsord. Dit jaar organiseren we deze tocht op 17 september.

Hoe ziet je deelname aan DijkenSport 2016 eruit?

Ik skeeler dit jaar de 50 km 'Skeeleren over Dijken' tocht. Alhoewel ik geen sprinter ben maar meer een diesel, is dit toch weer eens een andere training dan een lange-afstands-tocht.

Ik let eigenlijk het hele jaar door wel op gezonde voeding en voldoende rust. Extra voorzorg en voorbereiding is voor mij wat dat betreft richting 4 september a.s. niet direct nodig. Meedoen is gewoon leuk en ik verwacht in ieder geval geen prijs haha...

Onderweg probeer ik van iedere skeelertocht filmbeelden met mijn Go Pro camera te maken. Wanneer ik dit jaar eens geen camera aanzet onderweg en er echt voor ga, kan ik misschien weleens 5 minuten eerder finishen.

Bedankt Anja

Bedankt voor je leuke antwoorden en medewerking aan dit item, Anja.
En alvast veel succes en plezier tijdens je Skeeleren over Dijken deelname op 4 september. Je video zien we met belangstelling tegemoet.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

Test voor 17e DijkenLoop

Zondag 21 augustus organiseert de commissie Hardlopen een testloop voor de DijkenLoop. Hardlopers kunnen hun conditie testen en – misschien voor de eerste keer - kennis maken met de parcoursen van de 5, 10 of 21,1 km. Omdat het een testloop is, zijn er geen drankposten onderweg. Deelnemers moeten daarom zelf zorgen voor voldoende drinken.

Twee starts

De 5 en 10 km-lopers verzamelen om 10.00 uur op het Dorpsplein bij IJssalon Ohlala aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. Na een korte warming-up kunnen de deelnemers hun eigen tempo lopen. Vooraf aanmelden voor deze afstanden is niet nodig.

De start van de 21,1 km is om 9.00 uur op de Nieuwstraat in Dreumel (ter hoogte van zwembad De Zeven Morgen). Voor deze afstand is er gezamenlijk vervoer vanuit Beneden-Leeuwen naar Dreumel. Wil je hiervan gebruik maken dan moet je uiterlijk 8.45 uur bij IJssalon Ohlala zijn én jezelf uiterlijk vrijdag 19 augustus aanmelden via hardlopen@dijkensport.nl of 06- 20 89 50 28.

Wie zelf rechtstreeks naar de start van de 21,1 km in Dreumel gaat, hoeft zich niet aan te melden.

Bij elke afstand rijdt vóór en achter de lopers een begeleidende fietser.

Verslag van Fruitwandeling 2015

In de serie 'Deelnemers aan het Woord' hebben we vorig jaar aan Lianne Herregraven gevraagd of zij verslag wilde doen van hun deelname aan het Bourgondisch Fruitwandelen.

Over ruim een maand staat tijdens DijkenSport 2016 voor de 12e keer het Fruitwandelen op het programma. Een mooi moment om de belevenissen van Lianne en haar groep met jullie te delen.

Vertrek met de mama's en kinderen

Op zaterdag 5 september gingen we vorig jaar een sportieve uitdaging aan. Met drie moeders (Sandra, Petra en ik) en zeven kinderen (Line, Jula, Tessel, Stijn, Renske, Jelte en Fabian) de 6 kilometer lopen van het Bourgondisch Fruitwandelen. We hebben al enige ervaring want we hebben allemaal al eens vaker meegelopen, ook de kinderen.

Om 11.30 uur starten we en we worden met het 'treintje van Theo' naar Boven Leeuwen gebracht. Daar beginnen we aan de wandeling, helaas in de regen. Snel alle kinderen een poncho aan doen en dan de pas erin. Gelukkig lijken de kinderen het niet erg te vinden om in de regen te lopen. Dat maakt het voor ons als moeders ook iets makkelijker.

De paden af en de weilanden in

Na een appel en een flesje water te hebben gekregen gaan we de weilanden in. Als het harder begint te regenen schuilen we even bij een schuurtje, maar gaan daarna snel verder. Dat de grond af en toe in modder is veranderd, vinden de kinderen helemaal niet erg.

Bij de soepstop wordt het gelukkig al iets droger en even daarna kunnen de poncho's uit.

We lopen verder door Boven Leeuwen en de weilanden. Bij de pluktuin begint het weer even kort te regenen. De kinderen vermaken zich ondertussen prima in het fruitdoolhof en plukken (en eten) nog lekker wat fruit. Op de trap moet natuurlijk nog een foto gemaakt worden.

Als je goed kijkt naar de koppies, kun je zien dat ze moeten lachen omdat er een spin op mijn hoofd neerdaalt.

Puzzeltocht onderweg doet wonderen

Op de dijk begint zowaar de zon te schijnen en wordt er nog even een polonaise gelopen. Helaas mogen we niet meer de uiterwaarden in, dus blijven we op de dijk. De kinderen beginnen dan een beetje moe te worden en ze hopen dat we snel bij de finish zijn.

Maar gelukkig is dit jaar voor het eerst onderweg een puzzeltocht voor de kinderen aan de 6 kilometer toegevoegd (redactie: ook in 2016). Die gaan we dus snel invullen waarna de kinderen weer energie voor tien krijgen.

Nog mooi even dwalen door de straten van Beneden-Leeuwen, dan langs de Wiel waarna tenslotte de finish op het Dorpsplein in zicht komt. Voor de mama's nog gauw een Schrobbeler en dan zijn we er. Nog een laatste foto bij de Mascotte en dan hebben de kinderen hun medaille dubbel en dwars verdiend.

Op het plein vieren we daarna een klein feestje en iedereen vermaakt zich prima.

Uitkijken naar de volgende editie

Zoals ook voorgaande jaren, is het allemaal weer prima geregeld. Grote complimenten voor de organisatie en (zeker) ook voor alle vrijwilligers, zonder wie dit evenement niet mogelijk zou zijn!

Top gedaan allemaal en wij zijn er volgend jaar zeker weer bij.

Groetjes Lianne

Bedankt voor je uitvoerige verslag Lianne. En alvast heel veel plezier met de mama's en de kinderen op 3 september tijdens jullie Fruitwandeling.

Namens de Commissie Communicatie & PR
Raymond van Toor

Samenwerking met Open Monumentendag

De deelnemers aan het Bourgondisch Fruitwandelen en Fruitfietsen wacht op 3 september a.s. een (extra) verrassing. Door onze samenwerking met de 'Historische Vereniging Tweestromenland' kunnen zij onderweg namelijk enkele bijzondere monumenten op de route bezoeken.

Dit in het kader van de 'Open Monumentendag West Maas en Waal 2016'.

Bourgondisch Wandelen of Fietsen door en langs monumenten

Enkele noemenswaardige monumenten zijn onder andere:

 • De achthoekige Hervormde Kerk in Boven Leeuwen;
 • Het nieuwe natuurgebied (uit de zandwinning) bij Alphen aan de Maas;
 • De Dorpspomp in Wamel;
 • Het uniek kantelbaar Ooievaarsnest in Wamel en
 • Het uit 1931 stammende handelsgebouw De Klef in Beneden-Leeuwen.

De Klef

Het laatstgenoemde gebouw (hieronder links op de foto) is normaal niet voor publiek toegankelijk.

Fruitwandelaars en Fruitfietsers kunnen op vertoon van hun toegangsbewijs éénmalig het gebouw bezichtigen.

Tegenover dit pand staat aan de andere kant van de dijk het monument ter nagedachtenis aan het bezoek van Koning Willem III. Dit deed hij tijdens de watersnoodramp in 1861.

We schreven eerder over de markante geschiedenis van deze locatie tijdens historische wielerrondes.

Routes en inschrijven

Meer informatie over de routes op zaterdag 3 september a.s. vind je op onze wandelpagina en fietspagina.

Inschrijven voor beide kan nog, ga daarvoor naar onze inschrijfpagina.

Hulp van pacers voor DijkenLopers

Tijdens onze DijkenLoop in 2015 hebben we een proef gedaan om deelnemers op de 10 km te helpen hun streeftijd te halen. Door ervaren lopers op verschillende snelheden in te zetten als tempomakers, de zogenaamde pacers, boden we een extra service aan alle 10 km lopers.

Reacties op pacers

De deelnemers reageerden na afloop erg enthousiast en varieerden van 'ik was erg blij met de pacer', 'ik heb onderweg veel steun en tips gehad' tot 'ze hebben me geholpen mijn gewenste eindtijd te halen'.

De pacers waren herkenbaar aan de gele hesjes en de gekleurde ballonnen die boven hen uitstaken.

DijkenLoop 2016 met 5 (liever 6) pacers

We willen deze service ook dit jaar aan onze deelnemers op de 10 km aanbieden. Hiervoor hebben we intussen 5 pacers 'vastgelegd' voor tempo's die je leiden naar de eindtijden van 50, 55 en 60 minuten.

Om het team compleet te maken, zijn we nog op zoek naar een ervaren loper die onze deelnemers wil helpen naar een tijd van 45 minuten. Ben jij of ken jij iemand die ons pacerteam kan versterken?

Stuur dan een mail naar communicatie@dijkensport.nl o.v.v. 'Pacer 2016'.

Wij horen graag van je.

Namens de commissie hardlopen,
Pierre Tromp

DijkenLoop Deelnemers aan het Woord 2016

Evenals in 2014 en 2015 laten we ook in 2016 deelnemers aan het woord over hun deelname aan DijkenSport. De aftrap van deze rubriek wordt dit jaar gedaan door het hardlopende echtpaar Ilona en Erico Schiks.

De antwoorden komen uit de pen van Ilona.

Wie zijn Erico en Ilona?

Wij zijn Erico (46 jaar) en Ilona (44 jaar), zijn 16 jaar getrouwd en hebben hardlopen als gezamenlijke hobby.

Waar komt bij ieder van jullie de passie voor hardlopen vandaan?

Ondanks dat Erico al wat langer hardloopt dan ik, hebben we beiden het hardloopvirus te pakken. Het kunnen gaan wanneer je wilt, onafhankelijk van tijd of anderen, is het lekkere van hardlopen. Het buiten sporten in diverse weersomstandigheden en op allerlei locaties maakt het nog leuker.

Wat is jullie ervaring qua deelname aan hardloopevenementen?

We doen allebei aan diverse evenementen in de regio mee. Denk daarbij o.a. aan de Zevenheuvelenloop, Appelternloop, De 8 van Boveneind en natuurlijk de DijkenLoop.

Aan de laatste heeft Erico slechts één keer niet meegedaan, alle andere keren wel. Ik doe daar nu ook al heel wat jaren aan mee. De spanning aan de start en toch weer proberen je tijd te verbeteren, maakt deelname aan wedstrijden leuk.

Verder hebben we als lid van het DijkenLoopteam al 4 jaar op rij het Bevrijdingsvuur in Wageningen opgehaald en verspreid in de dorpen van onze gemeente West Maas en Waal tijdens de Bevrijdingsloop.

Aan welk onderdeel van de DijkenLoop doen jullie mee?

Erico loopt deze editie de halve marathon en ik loop de 10 km. Mede door het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse (4 keer 55 km) zit er voor mij deze keer geen langere afstand in.

Hoe bereiden jullie je voor op jullie deelname?

We trainen elke dinsdag met de loopgroep van Marion van de Veerdonk. Daarnaast lopen we ieder weekend waarbij we niet altijd samen lopen. Erico gaat dan meestal alleen en ik loop vaak samen met vriendin Astrid. Aan hardloopwedstrijden nemen we wel samen deel.

Hebben jullie vooraf een bepaald doel voor ogen?

Ondanks dat uitlopen en genieten het belangrijkst is, proberen we toch ook altijd een goede tijd neer te zetten. Maar hebben daarbij vooraf geen specifieke tijd in gedachten.

Wat zijn voor jullie redenen om aan de DijkenLoop mee te doen?

De DijkenLoop is een gezellige, goed georganiseerde loop. Met veel bekenden langs de weg. Ook na afloop op het plein - onder het genot van een pilsje - is het gezellig nakletsen met iedereen. Dat maakt de DijkenLoop een fantastisch evenement.

Iets wat je verder kwijt wilt over (samen) hardlopen of DijkenSport?

Ondanks dat we veel in de regio - en op de dijken - trainen, blijft het telkens weer genieten van de mooie omgeving waarin we wonen.

Bedankt voor jullie leuke antwoorden en medewerking aan dit item Ilona en Erico. En uiteraard alvast veel succes en plezier tijdens jullie DijkenLoop deelname op 4 september. En dat het biertje erna goed mag smaken!

Wil je Ilona en Erico succes wensen?
Dat kan via deze post op onze Facebook Pagina.

Namens de Commissie PR & Communicatie
Raymond van Toor

DijkenSport en Pax door met ColorRun

Na de succesvolle Pax ColorRun in 2015 organiseren we op zaterdagavond 3 september de tweede editie van deze kleurrijke loop voor 12 t/m 19 jarigen.

Ook dit jaar wordt de organisatie geholpen door enthousiaste stagiaires van het vak ‘Bewegen, Sport en Maatschappij’ op het Pax Christi College. Met als doel er samen een fantastische happening te maken.

ColorRun met obstacles

De deelnemers worden tijdens deze kleurrijke loop van 3,5 km door het centrum van Beneden-Leeuwen al rennend bedolven onder vele kleurpoeders. En komen dit jaar voor het eerst ook enkele 'obstacles' onderweg tegen.

Voor de start krijgt iedere deelnemer een lichtgevend staafje en nog een extra, kleurrijke gadget.

Voordelige voorinschrijving

De (voordelige) online inschrijving is intussen geopend (€ 5,00) en de limiet is 500 deelnemers. Er geldt een daginschrijving (€ 6,00) op 3 september als de limiet nog niet is bereikt.

Kijk voor alle informatie en inschrijven op DijkenSport Pax ColorRun 2016.

Alle informatie & flyer

Dit persbericht vind je ook op Facebook en op Twitter.

Je vindt alle informatie ook op onze kleurrijke 'Pax ColorRun flyer'.

Bevrijdingsloop lustrum DijkenLoopteam

In de nacht van 4/5 mei 2016 heeft ons DijkenLoopteam voor de vijfde keer het 'Bevrijdingsvuur' opgehaald in Wageningen. Om dit vuur daarna via een estafetteloop naar West Maas en Waal te brengen en daar te verspreiden.

De ruim 40 DijkenLopers, begeleiders op de fietsen en chauffeurs in de busjes deden daarbij achtereenvolgens Wamel, Dreumel, Alphen a/d Maas, Maasbommel, Appeltern, Boven-Leeuwen en Beneden-Leeuwen aan. En ontstaken in deze dorpen bij een negental oorlogsmonumenten een kaars.

Hieronder zie je een impressie van deze lustrum editie van onze Bevrijdingsloopestaffette. Meer foto's vind je in dit fotoalbum op onze Facebook Pagina.

Voor meer foto's kijk op onze Facebook Pagina (via deze link).

Wij bedanken nogmaals alle lopers, vrijwilligers, (Oranje-, 4/5 mei- en andere) comités voor de ontvangst in de dorpen en de gemeente West Maas en Waal voor het beschikbaar stellen van de ontbijtruimte.

Iedereen heel graag tot volgend jaar!